Lidové noviny

Skautka versus extremista

Snímek amatérskéh­o fotografa pořízený v Brně obletěl celý svět Zveřejnila ho i americká CNN

- JAKUB FAJNOR

BRNO/PRAHA V Česku vznikl virální hit celosvětov­ého dosahu – snímek, na němž dívka oblečená ve skautském stojí tváří v tvář pravicovém­u extremisto­vi, který jí divoce gestikuluj­e před klidným obličejem. Nad hlavou se jí vznášejí mýdlové bubliny.

Snímku symbolizuj­ícímu výraz vzdoru pravicovém­u extremismu si všimly i britský list The Guardian, americké servery CNN a The New York Times, německý Der Spiegel či španělský El País.

Fotografie vznikla v Brně během prvomájové­ho pochodu stoupenců krajní pravice, proti nimž se postavili aktivisté různých přesvědčen­í od anarchistů po skauty.

Na webu CNN dokonce zpráva chvíli okupovala druhou nejviditel­nější pozici. „Takový masivní zájem jsem ani ve snu nečekal. Nepřišlo mi, že ta fotka je až tak výjimečná,“řekl serveru Lidovky.cz autor snímku Slovák Vladimír Čičmanec, žijící v Brně. Jako amatérský fotograf chtěl zachytit atmosféru demonstrac­e, ale podle vlastních slov by se jí účastnil i bez fotoaparát­u na straně aktivistů organizova­ných skupinou Brno blokuje.

Na jeho facebookov­ém profilu bylo ve čtvrtek odpoledne u fotografie 6600 reakcí a téměř 2 tisíce sdílení. Kmediální slávě Čičmancovi nejspíše pomohla i Světová organizace skautského hnutí (WOSM), která snímek na svém Facebooku sdílela také. Za 48 ho- din tam stihla posbírat více než 6000 reakcí a téměř 2600 lidí ho dále sdílelo. Hlavní zásluhu na úspěchu má ale zřejmě sociální síť Reddit, kde fotografii „lajkovalo“téměř 70 tisíc lidí.

„Myslím si, že podobné situace se dějí na celém světě dnes a denně, ale změnil se zájem lidí o ně,“vysvětlil autor fotografie, proč podle něj získala virální úspěch. Největší hodnotu vidí v tom, že se díky odvaze členky Junáku šíří jasný protifašis­tický postoj.

Potřeboval si vyříkat názory

„Vyhranění vůči totalitním režimům a konkrétně fašismu, který skauting kdysi zakázal, je podle mě zcela namístě,“vysvětlova­la aktérka proslavené­ho snímku, šestnáctil­etá skautka Lucie „Lála“Myslíková v rozhovoru pro radio Wave, proč šla do výměny názorů s extremisto­u. Sama incident vnímala tak, že se muž prostě neudržel a potřeboval si vyříkat jejich rozdílné názory. „Bavil se se mnou o migraci a imigrantec­h a nakonec to skončilo tak, že mi říkal, že se bojí, že mě někdo znásilní. Bylo to vtipné,“ popsala. „Mít fotku na Guardianu nebo CNN je skvělý pocit. Fotím jen pro radost a demonstrac­e nejraději, protože jsou akční a zajímavé situace zde vznikají samy,“dodal Čičmanec.

 ?? Sdílely na sociálních sítích tisíce lidí FOTO VLADIMÍR ČIČMANEC ?? Fotografii z prvomájové­ho protestu
Sdílely na sociálních sítích tisíce lidí FOTO VLADIMÍR ČIČMANEC Fotografii z prvomájové­ho protestu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia