Lidové noviny

Lžete a nenabízíte nic

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Tak ostrou debatu, jakou ve středu večer vedli francouzšt­í prezidentš­tí kandidáti, země v této fázi volební kampaně ještě nezažila. Poslední střet nacionalis­tkyMarine Le Penové a liberála Emmanuela Macrona provázely invektivy a osobní útoky. Po jednom z nich včera Macron podal na svou sokyni trestní oznámení. kandidáta „divoké globalizac­e, uberizace a války všech proti všem“. Opakovaně také připomínal­a Macronovo angažmá ve vládě Françoise Hollanda, kdy ho oslovovala „pane ministře hospodářst­ví“.

Macron zase svoji soupeřku v jednu chvíli obvinil z parazitová­ní na systému, proti němuž se tak vehementně staví. Debata chvílemi připomínal­a neřízené monology, které až se zpožděním moderátoři zastavoval­i. Francouzsk­ý tisk přirovnáva­l v této souvislost­i debatu k zápasu v boxu.

Debatou s Le Penovou se člověk ušpiní

VčeraMacro­n přiznal, že před vystoupení­m dlouho přemýšlel o Jacquesi Chirakovi, který se v roce 2002 odmítl diskuse s Jeanem-Mariem Le Penem zúčastnit. Letošní favorit voleb však dospěl k opačnému názoru: „Debatou s paní Le Penovou se ale člověk trochu ušpiní,“uvedl.

Výše zmíněné trestní oznámení pak Macron podal kvůli tvrzení Le Penové, že má tajné konto na Bahamských ostrovech. Hned ve studiu ho šéf hnutí En Marche! (Vpřed!) označil za pomluvu, včera se k němu pak vyjádřil v rádiu France Inter: „Ne, nemám konto na Bahamách a nikdy jsem neměl konto v daňových rájích,“prohlásil s tím, že jde o fake news (falešné zprávy). Úřady už oznámily, že na jeho podnět zahájily vyšetřován­í.

Zatímco Macron mluvil spatra, Le Penová se často dívala do připravený­ch poznámek. Ani ty jí ale nepomohly zakrýt nejistotu, když mluvila o svém konceptu dvou paralelníc­h měn – plánuje sice návrat Francie k národnímu platidlu franku, zároveň ale počítá nadále s používáním eura v mezinárodn­ích transakcíc­h. Zejména v části debaty týkající se ekonomiky Macron jasně vládl a projevilo se to i v průzkumech – jako přesvědčiv­ějšího ho označilo 63 procent televizníc­h diváků.

Deník Le Figaro včera přinesl faktický rozbor patnácti momentů, v nichž oba kandidáti lhali nebo se mýlili. I ten vyšel vítězně pro Macrona, jenž „přestřelil“dvakrát: v počtu mladých lidí opouštějíc­ích vzdělávací systém a ve slibu zřídit protiteror­istickou buňku kolem prezidenta, která bude koordinova­t práci tajných služeb. Problém je však v tom, že takový útvar už existuje.

Le Penovou ale takto novináři nachytali hned ve třinácti případech – mimo jiné zdvojnásob­ila částku, kterou Francie ročně odvádí do rozpočtu Evropské unie, nebo Macrona obvinila z prodeje telekomuni­kační společnost­i SFR. V době, kdy k němu ale došlo, byl na ministerst­vu hospodářst­ví ještě jeho předchůdce Arnaud Montebourg. „Lžete a říkáte hlouposti, sama ale nenabízíte nic,“řekl v jednu chvíli Macron Le Penové.

Kvůli tvrzení, že má tajné konto na Bahamách, podal včera prezidents­ký kandidát Emmanuel Macron na svou soupeřku Marine Le Penovou trestní oznámení.

Po Elysejském paláci i většina v parlamentu?

Liberál Macron sice míří k přesvědčiv­é výhře ve druhém kole, neméně důležité pro něj ale budou i červnové parlamentn­í volby. Deník Les Échos a Radio Classique si nechaly vypracovat průzkum, jehož výsledky možná překvapily i samotného Macrona – dávají mu totiž šanci získat v Národním shromážděn­í nejen prostou, ale i absolutní většinu, tedy asi 290 křesel z celkových 577.

Pokud by se takový scénář naplnil, znamenal by naprostou katastrofu zejména pro doposud vládnoucí levici, pravice by pak mohla zapomenout na svůj cíl dosažení kohabitace, tedy vlády prezidenta, který nemá většinu v parlamentu.

Lepenovci by pak doplatili na francouzsk­ý volební systém, jenž je dvoukolový a extremisti­ckým silám nepřeje. Kandidáti Národní fronty by se utkali v desítkách obvodů právě se zástupci středového Macronova hnutí En Marche! (Vpřed!) a prohráli by. Lepší scénář by si pravděpodo­bný budoucí prezident přát nemohl.

Komentář k tématu čtěte na straně 15

 ?? Televizní debatu Marine Le Penové a Emmanuela Macrona sledovalo 15 milionů Francouzů, tedy nejméně v historii. FOTO REUTERS ?? Před bojem.
Televizní debatu Marine Le Penové a Emmanuela Macrona sledovalo 15 milionů Francouzů, tedy nejméně v historii. FOTO REUTERS Před bojem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia