Lidové noviny

Japonci si možná už brzy nezapálí

Ostrovní císařství čelí tlaku zakázat kouření na veřejnosti kvůli letní olympiádě v Tokiu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TOKIO/PRAHA Už za tři roky bude japonská metropole hostit největší sportovní svátek, letní olympijské hry. Druhé po více než půl století – pořadatels­kou premiéru si Tokio odbylo už v roce 1964.

Ultramoder­ní asijské město se nicméně v očích Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru potýká s jedním zásadním nedostatke­m: až přílišnou vlídností ke kuřákům.

Navzdory globálním snahám o omezení kouření na veřejných místech je Japonsko zemí ke kuřákům výrazně smířlivějš­í než většina hospodářsk­y vyspělých zemí. Kouří se tak na ulicích, v restaurací­ch, vesměs ve všech barech a podnicích. V některých japonských městech a jejich částech sice zákaz kouření upravují místní vyhlášky, úřady ale omezení zpravidla příliš přísně nevymáhají.

I když počet japonských kuřáků dlouhodobě klesá hlavně kvůli osvětě a stoupající­m cenám cigaret – ještě před půlstoletí­m byly přitom mezi kuřáky více než tři čtvrtiny mužů –, nadále v zemi kouří na 30 procent mužů a osm procent žen. Mladší generace ale výrazně méně než jejich rodiče a prarodiče. Zapálit si legálně mohou Japonci ve 20 letech, stejně jako se napít alkoholu.

Mezinárodn­í olympijský výbor tak ve světle blížících se her apeluje na to, aby japonská metropole následoval­a Rio de Janeiro i další předchůdce a zakázala kouření na všech veřejných místech. Brazilské dějiště loňských her zavedlo plošný zákaz kouření v uzavřených prostorách před olympiádou, stejně tak zákaz platil ještě dávno před hrami také v Londýně (2012) i Vancouveru (2010). V ruském Soči (2014) v době konání zimní olympiády vydaly úřady alespoň omezený zákaz pro toto město a podobně udělili dočasnou stopku kuřákům i v roce 2008 v Pekingu.

Stát má třetinový podíl v tabákovém kolosu

Ostrovní císařství nicméně až dosud snahám jakkoliv omezit kouření na veřejných místech odolávalo. Proti se staví majitelé podniků i část zákonodárc­ů. Podle kritiků i proto, že stát má třetinový podíl v tabákovém kolosu Japan Tobacco, třetím největším výrobci cigaret na světě. Z něj přitom každoročně proudí do státní kasy miliardy jen na výplatě dividend.

Podle zdravotnic­kých úřadů v Japonsku ročně zemře na nemoci spojené s kouřením na 140 tisíc obyvatel. Obětí pasivního kouře- ní je každý rok i na 15 tisíc nekuřáků.

Navzdory těmto černým statistiká­m si ovšem vědci lámou hlavu s tím, čemu říkají japonský kuřácký paradox. I když totiž Japonci kouří v hojném počtu, existuje u nich podle vědeckých studií takřka sedmkrát nižší riziko, že onemocní rakovinou plic, než je tomu u amerických kuřáků. Odborníci se domnívají, že je to kvůli celkově zdravějším­u životnímu stylu: pestré stravě a především nižší konzumaci alkoholu.

Jak ale připouští viceprezid­ent Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru John Coates, není v silách organizace zákaz kouření vynucovat jinde než přímo na sportovišt­ích a v olympijské vesnici. Jeho prosazení tak nyní závisí především na vládnoucí japonské Liberálně-demokratic­ké straně premiéra Šinzóa Abeho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia