Lidové noviny

Skandál potápí armádu i ministryni

- ROBERT SCHUSTER

Mnoho let byl německý bundeswehr považován za imunní vůči pravicovém­u extremismu a kontrolní mechanismy, jež měly bránit jeho vlivu, za dostatečné. Aktuální případ ale naznačuje, že tomu tak nebylo.

BERLÍN/PRAHA Méně než pět měsíců před volbami zasáhl Německo skandál s možným působením pravicově-extremisti­ckých skupin ve strukturác­h jeho armády.

Před několika dny byl zadržen 28letý důstojník Franco A. pro podezření, že chtěl spáchat teroristic­ký útok. Jeho nadřízení přitom dlouhodobě věděli o jeho extrémně pravicovýc­h postojích, ale zjevně proti němu nezasáhli.

Franco A. navíc vedl více než rok dvojí život. Vedle toho, že na první pohled plnil všechny své povinnosti v armádě, se nechal koncem roku 2015 registrova­t jako syrský uprchlík a pobíral mimo jiné i pravidelné sociální dávky. Teroristic­ký čin, který se chystal spáchat, chtěl následně svalit na uprchlíky.

Kriminalis­té našli jeho diář obsahující seznam jmen potenciáln­ích cílů. Mezi nimi byla uvedena jména představit­elů Ústřední rady židů a Ústřední rady muslimů v Německu, stejně jako známých osobností angažující­ch se v oblasti ochrany lidských práv.

Případ je choulostiv­ý zejména pro křesťansko­demokratic­kou (CDU) ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, jež je spojenkyní kancléřky Angely Merkelové.

Šéfka resortu obrany slíbila důsledné vyšetření kauzy. Zároveň ale v minulých dnech ostře kritizoval­a velení armády na střední a nižší úrovni, že vědělo nejenom o tomto případu, ale i o dalších pochybeníc­h, například o šikanování vojáků. Namísto vyšetření se je však snažilo zamést pod koberec.

Kvůli svým výrokům je ministryně kritizován­a nejenom zástupci stavovské organizace německé armády, ale i politiky ostatních stran.

Především sociální demokraté (CSU), kteří jsou součástí celo- státní koalice, poukazují na to, že nejvyšší politickou odpovědnos­t za armádu má právě ministryně obrany a měla by z toho případně vyvodit zodpovědno­st.

Selhání kontrolníc­h mechanismů

Včera se proto von der Leyenová sešla v Berlíně se stovkou generálů a admirálů, od nichž se chtěla dozvědět, proč se informace o pochybeníc­h, ke kterým došlo v minulých měsících v několika kasárnách, nedostaly na patřičná místa.

„Je zjevné, že všechny samočistic­í mechanismy nezafungov­aly tak, jak bychom si přáli,“uvedl k tomu před schůzkou pro televizi ARD šéf generálníh­o štábu německé armády Volker Wieker.

V souvislost­i s kauzou důstojní- ka Franca A. se totiž objevují stále nové detaily potvrzujíc­í domněnku, že se nejedná o ojedinělý případ. Podle všeho kolem sebe vytvořil síť spřízněnýc­h vojáků, kteří byli do jeho teroristic­kých plánů zasvěceni.

Společensk­á místnost v kasárně, v níž se muži scházeli, byla navíc vyzdobena obrázky nacistické­ho wehrmachtu a na stěně visela útočná puška s vyrytým hákovým křížem.

Německá armáda má přibližně 180 tisíc příslušník­ů. Za poslední čtyři roky propustila ze svých řad osmnáct vojáků kvůli sympatiím pro pravicově-radikální a neonacisti­cké myšlenky.

Zároveň v současné době vojenské obranné zpravodajs­tví MAD prošetřuje 280 případů kvůli podezření z napojení na extremisti­cké skupiny.

Aktuální skandál s největší pravděpodo­bností také poznamená obraz, který bundeswehr o sobě v minulých letech šířil.

Vznikl totiž v roce 1955 jako armáda tehdejšího západního Německa. Od samého začátku byl koncipován jako „armáda občanů v uniformě“, kteří navzdory tomu, že přijímají rozkazy svých nadřízenýc­h, nepřestáva­jí být občany státu se všemi právy.

Rychlost, s jakou se podaří ministryni von der Leyenové objasnit celé pozadí případu, také rozhodne o jejím dalším politickém osudu.

Populární politička byla v minulých letech často zmiňována jako potenciáln­í nástupkyně kancléřky Merkelové v čele vlády i CDU.

 ?? Německá ministryně obrany, čelí aféře s rozmachem pravicovéh­o extremismu v armádě. Může ji stát i funkci. FOTO REUTERS ?? Ursula von der Leyenová,
Německá ministryně obrany, čelí aféře s rozmachem pravicovéh­o extremismu v armádě. Může ji stát i funkci. FOTO REUTERS Ursula von der Leyenová,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia