Lidové noviny

Princ Philip od září nebude vystupovat na veřejnosti

- LONDÝN

Pětadevade­sátiletý britský princ Philip, choť královny Alžběty II., bude své oficiální veřejné povinnosti vykonávat jen do srpna. Včera o tom informoval Buckingham­ský palác. Jednadevad­esátiletá panovnice bude nadále plnit své závazky v plném rozsahu. Britská premiérka Theresa Mayová včera princi Philipovi poděkovala za jeho práci pro Británii, zapojení do charitativ­ní činnosti i podporu královny.

Princ Philip, kterému bude příští měsíc 96 let, má podle Buckingham­ského paláce ve svém rozhodnutí naprostou podporu královny. Palác upřesnil, že jakožto patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude princ Philip těmto subjektům nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálníc­h akcí.

„Princ Philip vykoná své už naplánovan­é povinnosti od nynějška do srpna, ať už sám, nebo jako doprovod královny,“uvádí se v tiskové zprávě paláce. Poté už nebude přijímat nové pozvánky na návštěvy a účasti, „i když je možné, že se i tak rozhodne čas od času navštívit některé veřejné akce“.

Vévoda z Edinburghu v nedávné minulosti trpěl srdečními potížemi, ale stále často vystupoval na veřejnosti. Buckingham­ský pa- lác včera o jeho aktuálním zdravotním­u stavu nezveřejni­l žádné podrobnost­i.

Poplach kvůli schůzce

Včera ráno vyvolala veřejné znepokojen­í informace britského tisku, že Buckingham­ský palác svolal mimořádnou schůzku vedení personálu. Obavy o zdraví královskéh­o páru, nebo dokonce spekulace o úmrtí v královské rodině však brzy rozptýlili zástupci paláce.

Královna Alžběta i princ Philip ještě ve středu plnili své veřejné povinnosti a podle britských médií se očividně těšili dobrému zdraví.

Královna přijala britskou premiérku Theresu Mayovou, aby formálně vyslovila souhlas s rozpuštění­m parlamentu před nadcházejí­cími předčasným­i parlamentn­ími volbami. Princ Philip se zase zúčastnil otevření nové tribuny na londýnském kriketovém stadionu Lord’s Cricket Ground. čtk Poznámku čtěte na straně 14

 ?? Britský princ Philip FOTO REUTERS ??
Britský princ Philip FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia