Lidové noviny

Trump vyhrál, ale jen zčásti

- WASHINGTON

Americký prezident Donald Trump si po 105 dnech v úřadu může na své konto konečně připsat jedno velké vítězství. Sněmovna reprezenta­ntů totiž včera těsně schválila nový program zdravotníh­o pojištění nahrazujíc­í zčásti reformu Trumpova předchůdce Baracka Obamy, zvanou Obamacare ( Affordable Care Act, ACA). Právě její zrušení bylo jedním z hlavních pilířů Trumpovy kampaně a věc, o kterou se republikán­i snažili už sedm let. Pro novou legislativ­u hlasovalo 217 republikán­ů, 20 je- jich spolustran­íků a všech 193 demokratic­kých poslanců (celkem 213) bylo proti, jeden republikán nehlasoval.

Donald Trump si tak mne ruce. Jeho vítězství je ale Pyrrhovo. Nový program zdravotníh­o pojištění totiž prošel sněmovnou až napodruhé – na konci března o něm poslanci ani nehlasoval­i, protože byl pro nedostatek republikán­ské podpory a hrozbu neúspěchu z jednání sněmovny stažen. A fiasko ho nejspíš čeká znovu, a to v Senátu, kam se nyní debata o American Health Care Act (AHCA) přesouvá. Nejistou budoucnost má opět kvůli republikán­ům, kteří sice mají vedle sněmovny většinu i v Senátu, ale jen 52 hlasů ze 100, navíc nejsou jednotní. Trump je přesto přesvědčen, že návrh projde i tam.

Kromě faux pas s Obamacare se včera podařilo odvrátit i platební neschopnos­t federální vlády, když po sněmovně prošel i Senátem rozpočet ve výši 1,2 bilionu dolarů na její financován­í až do konce září. Zákon už tak čeká jen na Trumpův podpis. Ten musí prezident připojit dodneška. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia