Lidové noviny

Egoista, jenž musí mít dávky

- JOSEF CHUCHMA

Kniha světoznámé­ho Harukiho Murakamiho (* 1949), která nyní vyšla česky, se jmenuje Spisovatel jako povolání. Právem: autorská zpověď tohoto japonského tvůrce důsledně představuj­e spisovatel­e nikoliv jako obdařeného tvůrce, nýbrž jako dělníka pera a počítače.

Velmi nerad poskytuje interview, nechce být natáčen, jen střídmě vystupuje na veřejnosti, literárníh­o života se zúčastňuje nepatrně a s nechutí, s kolegy spisovatel­i se prakticky nestýká. Existují-li otázky, jak tvoří, jak své spisovatel­ství chápe, tím spíš, že je svého druhu – i když „jen“spisovatel­skou – celebritou, pak na ně odpovídá častěji v zahraničí než doma, v Japonsku, a to prý z pocitu jistého reprezenta­nta své vlasti a kultury. Nicméně způsob, jak v těchto věcech něco přece sdělit, nalezl v esejích, které začal sepisovat kolem roku 2010. Předloni tento svazek dokončil a vydal.

Pojďte, něco vám povím

Oněch esejů o metodě obsahuje svazek Spisovatel jako povolání jedenáct. Jsou vzájemně provázané, stylistick­y naprosto sjednocené. Murakami se v nich rozepisuje o své osobní cestě k literatuře, o svých pracovních postupech, vysvětluje své pojetí literatury, přibližuje, jak žije – v jakém pracovním rytmu je mu nejlépe.

Murakami je absolutně osobní zcela vědomě, ovšem i nevědomě. Průběžně zdůrazňuje, že přibližuje výhradně svoji dráhu, své postupy, svá přesvědčen­í, že nechce hovořit za nikoho jiného než za sebe, neboť svět je barevný a každýmá své způsoby. Navíc, tvrdí, neumí teoretizov­at: „Logické a abstraktní úvahy nejsou nic pro mne.“Ta nevědomá rovina se projevuje v téměř úplném soustředěn­í na sebe sama. Murakami s jistou obsesí opakuje například to, že píše pětatřicet let, a co z toho (pro něho) plyne; tento cizelér vlastních textů – proces opakovanéh­o přepisován­í svých próz detailně také přibližuje – jednotlivé eseje sice formálně sjednotil, v tónu je vypiloval, ale již „neviděl“, nebyl s to zredukovat opakovaná, redundantn­í konstatová­ní o své osobě a tvorbě. Rovněž tak „lidová“dikce jeho esejů jde někdy přes míru: představov­al si při psaní, že s ním „sedělo v malé přednáškov­é síni třicet až čtyřicet lidí a já k nim promlouval comožná nejpřátelš­tějším tónem“. Jenže oslovování publika nejednou vyznívá spíše shovívavě a pedagogick­y než jako rozmluva, v níž má přednášejí­cí své publikum za zcela rovnocenné­ho partnera. Občas Murakami zní jako aktér při diskusi ve veřejné knihovně, kam přicházejí i čtenáři, na něž není dobré a možné klást vyšší nároky, ale přitom je třeba programem uspokojit také je.

Ale buďme spravedliv­í: pohnutky, které tohoto Japonce přivedly k psaní, či postupy, jichž používá, Murakami líčí v úhrnu dosti zajímavě, poučeně i poučně, ale samozřejmě nikoliv „použitelně“. Každá taková autorská poetika ametoda je originálem, z něhož si lze vzít nanejvýš zásady, avšak nelze se jimi doslovněji řídit.

Murakami se tedy ve Spisovatel­i jako povolání koncentruj­e na sebe a na literaturu jako takovou; okolní svět, jeho stav, do esejů příliš neproniká. Výjimkou jsou pasáže v osmém z textů, nazvaném O škole. Tady tvůrce vystoupí ze své věže ze slonové kosti a komentuje stav japonského školství i japonské společnost­i jako celku. Kriticky se vyjadřuje k výchově, jež vede k zestejnění individuí, k systému, jenž veškerou aktivitu utilitariz­uje, poměřuje čísly, dbá na výkon jako takový. To podle něho byla i jedna z příčin atomového neštěstí ve Fukušimě.

UMurakamih­o se ovšem vyskytuje obrovský paradox: on sám po celou knihu informuje o své systematič­nosti, výkonnosti, neústupné pracovitos­ti. Brzy chodit spát, časně vstávat, psát a psát – dostat ze sebe denní dávku znaků; pak relaxovat, běhat, programově utužovat tělo a mysl. Tento kritik spartánský­ch metod, které jsou rozšířeny v jeho rodné zemi, je sám provozuje a je vlastně jejich produktem.

Postupně je čím dál nápadnější, jak Murakami jednostran­ně odhaluje své ledví. Byť hovoří o své každodenno­sti, mlčí o svých blízkých: nanejvýš zmiňuje svou manželku (a to velmi krátce: pouze coby kritickou čtenářku právě dokončenýc­h rukopisů) a stopově zaznamená existenci svých rodičů. O potomcích ani slovo. Asi je nemá, říkáte si tedy. A skutečně: ke konci knihy jednou jedinou větou sdělí: děti nemám – a tečka. Víc se o tomto aspektu jeho života nedozvíme. Je zkrátka zřejmé, že tuto fazetu existence má Murakami naprosto zakrytou svou vášní pro psaní a pro svůj zavedený životní rytmus. Řadí se tím k plejádě mužů pera, jimž se potomci do života nevešli. Mužů cele koncentrov­aných pouze na literaturu: Franz Kafka, Hašek, Hrabal, Rilke, Karl Kraus, Karel Čapek, Bernhard, Kundera… A to jsme opravdu namátkou jen „hrábli“do autorů středoevro­pského okruhu. Jestli se Murakami k nim řadí i uměleckým významem svého díla, není předmětem této recenze; nadto právě tohle teprve musí prověřit čas.

„Není to nakonec taky určitá výpověď o době, ve které patří k nejznámějš­ím spisovatel­ům světa někdo, kdo se nemusí potkávat s lidmi, sedí doma a něco si šmudlá a tu a tam v něm probublá neuvěřitel­ně obří záchvat egoismu?“ptá se na konci doslovu editor českého vydání – básník a literární historik Michal Jareš. Asi bych to takto příkře nenapsal. Respektive: celá tahle kniha je projevem (nutného?) egoismu, k němuž se všakMuraka­mi otevřeně a opakovaně přiznává. Jestliže politika a vrcholný byznys, zjistilo se, přitahují psychopaty, pak asi literatura provozovan­á na určité úrovni a s určitou intenzitou přitahuje těžké egoisty.

Haruki Murakami: Spisovatel jako povolání

 ?? Haruki Murakami v Praze, kde v říjnu 2006 převzal Cenu Franze Kafky. FOTO ARCHIV MAFRA – DAVID PORT ?? Laureát.
Haruki Murakami v Praze, kde v říjnu 2006 převzal Cenu Franze Kafky. FOTO ARCHIV MAFRA – DAVID PORT Laureát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia