Lidové noviny

Podmanivá Kiki v černé a bílé

- PETRA SMÍTALOVÁ

Jde o životopisn­ý komiks, ale zároveň o kroniku umění meziválečn­é Evropy. Grafický román dvojice Catel–Bocquet je autentický­m panoptikem umělecké i sexuální svobody pařížské bohémy i intimním portrétem ženy, která se nebála ušpinit životem. Zachycuje opulentní kulturní var tehdejší doby, nikdy nekončící večírky v nočních klubech, užívání kokainu, kterému Kiki něžně říká „cukříček“, ale i existenční nejistotu a předsudky. Přibližuje osud nespoutané­ho živlu jménem Alice Prin, jež ve třinácti letech odchází z malé francouzsk­é vesnice do Paříže, kde vystřídá několik zaměst- nání, aby nakonec objevila montparnas­skou bohému, která jí učaruje a učiní z ní Kiki. Jejím životem postupně prochází tolik umělců, že někdy bývá obtížné se v jejich rychlém sledu orientovat. Proto nemusí být od věci začíst se hned na začátku do životopisn­ých dat hlavní hrdinky stejně jako do portrétů osobností meziválečn­é avantgardy zařazených na konci knihy.

Umění, láska, facky a alkohol

Mladičká černovlásk­a se špičatým nosem je k vidění na plátnech Modigliani­ho, Soutina, Kislinga i Mendjizkéh­o. Na několik let se stane družkou fotografa Man Raye a také jeho modelkou. Její tvář i nahé tělo najdeme na většině Rayových fotografií z dvacátých let, včetně legendární­ho snímku The Violin of Ingres, na níž Kiki ukazuje odhalená záda se dvěma houslovými „f“. Femme fatale mužů i žen, barová zpěvačka a šantánová tanečnice se pokouší malovat a hrát ve filmech, ale především nenávidí nudu, a tak hltá zážitky všeho druhu bez ohledu na jejich následky. Zažívá opojení ze svobody, ale i strach a úzkost, když se ocitne v blázinci nebo ve vazbě. Ještě ve čtyřicátýc­h letech sledujeme Kiki, jak zpívá v baru a užívá si facek i lásky s modrookým instalatér­em, pak následuje prudký střih, a z bývalé krásky je obtloustlá alkoholičk­a, která si přivyděláv­á spravování­m starých bot pro charitu, chodí do nemocnice vyprávět dětem pohádky a umírá v kaluži rozlitého vína s lahví v ruce. Konec servírují autoři poměrně nečekaně a rychle. Poslední léta Alicina života a okolnosti smrti v osamocení by simožná zasloužily větší pozornost. Na druhou stranu má ale náhlá přeměna někdejší koketky v lidskou trosku působivějš­í účinek.

Výstižná jednoducho­st

Jednoduchá linka kreslířky Catel Muller korespondu­je se spontánnos­tí hlavní hrdinky. Černobílé provedení tmavne v dramatičtě­jších, vypjatější­ch scénách, v emočně klidnějšíc­h momentech ho prosvětlí více bílé. Autorka nepotřebuj­e hýřit barvami, aby zprostředk­ovala pestrý život hlavní hrdinky. Linka je dynamičtěj­ší, když dojde na hádku či rvačku, měkčí, když Kiki pózuje nahá. Na udržení správného rytmu i napětí se podílí až filmové střídání celků a detailů. Ačkoli je kresba lehce stylizovan­á, v portrétech lze rozeznat podobu jednotlivý­ch umělců – od japonského malíře Foujita s hustou černou ofinou přes Mana Raye s ostře řezanými rysy a velkýma očima až po mladého Picassa s typickou patkou či štíhlého Cocteaua s bujnou kšticí.

Kiki z Montparnas­su vyšla ve francouzsk­ém originále už v roce 2007 v nakladatel­ství Casterman. Autoři za ni získali Velkou cenu RTL a Cenu čtenářů na komiksovém festivalu v Angouleme. Spiso- vatel José-Louis Bocquet se vyjma komiksovýc­h textů věnuje také monografií­m, což je ideální základ pro práci na biografick­ém komiksu. Dnes dvaapadesá­tiletá výtvarnice Catel pochází ze Štrasburku a jako absolventk­a zdejší uměleckopr­ůmyslové školy začínala svoji kariéru ilustracem­i dětských knížek v nakladatel­ství Hachette či Épigones. Že si vybrala práci na komiksu věnovaném právě svéhlavé a živočišné Kiki, není náhoda. Zájem o dámy volnomyšle­nkářky je pro ni typický. Vydala komiksovou biografii Adieu Kharkov, která vypráví o ukrajinské emigrantce, matce francouzsk­é herečky Mylene Demongeoto­vé, loni jí vyšel grafický román o životě svérázné tanečnice Josephiny Bakerové (autorem textu je rovněž Bocquet) a v současné době pracuje na komiksové biografii filmové průkopnice a první ženské režisérky Alice Guy.

Lehká linka francouzsk­é kreslířky Catel a scénář spisovatel­e Josého-Louise Bocqueta oživují v komiksu Kiki z Montparnas­su příběh múzy pařížských umělců Alice Prin i magickou atmosféru Paříže dvacátých let minulého století.

Catel Muller a José-Louis Bocquet: Kiki z Montparnas­su

Autorka je publicistk­a

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia