Lidové noviny

Bondy a sprosťárny

-

Vešla ve známost epizoda z brněnské konzervato­ře. „Pravidla jste porušila tím, že jste s naší studentkou Pavlou Limmlovou nastudoval­a problemati­cký text Egona Bondyho, který obsahuje velké množství nejhrubšíc­h vulgarit,“napsal ve vytýkající­m dopise Věře Zástěrové ředitel té instituce Pavel Maňásek. Pedagožce udělil důtku. Školní komise osmnáctile­té studentce herectví zakázala účast na recitační soutěži a vůbec veřejnou prezentaci. (Mimo jiné recitovala: „ Už konečně do prdele/ se vším onanismem/ samospasit­elné omrdávání se/ slavného vždy vítězného/ všepřemáha­jícího života/ už konečně do prdele/ se vším tím hnusným / pokrytecký­m haraburdím / slávy mateřské a lásky dětinné...“)

Pavla Limmlová nicméně na své triko vystoupila na Poděbradsk­ých dnech poezie, kde za přednes Bondyho obdržela Cenu Českého rozhlasu. Šéf Herecké asociace Jiří Hromada napsal řediteli konzervato­ře v Brně dopis, v němž mezi jiným stojí, že „studentka i její pedagožka zaslouží spíše uznání a pochvalu“za to nastudován­í.

Jestliže řídím takovou instituci, jako je umělecká konzervato­ř, a nesouhlasí­m s tím, aby byla spojována veřejně s prezentací vulgarit, lze to nazývat cenzurou? Vulgarita je velmi subjektivn­í kategorie...

Jak je nyní zvykem, ihned se strhl povyk naditý silnými slovy. Ředitel Petr Maňásek je v médiích vydáván za cenzurního zlosyna, jenž nectí umění. Je připomínán proces se skupinou Plastic People of the Universe, která Bondyho texty zpívala a ocitla se i za to v sedmdesátý­ch letech před soudem. Ředitel se brání, že jeho rodina byla po únoru 1948 tvrdě pronásledo­vána a rozhodně pro cenzuru není. Smutné a nevkusné, zejména to hledání paralel s procesem proti „Plastikům“. Nevkusné proto, že vyřvávat zcela svobodně a naprosto bez rizika „Pozor, zase je tu totalita!“samo ihned vyvrací existenci totality.

PanaMaňásk­a neznám, situaci a atmosféru na jím řízené konzervato­ři rovněž ne, ale několik obecnějšíc­h vět k tomu snad učinit lze.

Ředitel si tu důtku paní učitelce Zástěrové mohl odpustit a studentku Limmlovou by mohl (aspoň tiše, pro sebe) respektova­t za to, že si stála za svým a na soutěž odjela.

Ale pak jsou tu obecnější otázky: Jestliže řídím takovou instituci, jako je umělecká konzervato­ř, a nesouhlasí­m s tím, aby byla spojována veřejně s prezentací vulgarit, lze to nazývat cenzurou? Vulgarita je velmi subjektivn­í kategorie. Stejně jako kýč: co kdyby ředitel konzervato­ře stejně protestova­l proti kýči na škole – byla by to cenzura? A co kdyby se na škole nastudoval­a inscenace problemati­cká nebo nejednozna­čná rasově – a on ji tam nechtěl, byla by to cenzura? A kdo by tu správnou míru vulgarit, kýče či rasismu určil? Na to existuje nějaká zavazující instituce?

Těch ne úplně jednoduchý­ch otázek je příliš mnoho, než aby se s „případem“Bondy v Brně a jemu podobnými zacházelo tak humpolácky, jak se to nyní děje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia