Lidové noviny

Fotbal – (ne)přítel státu

Nelichotiv­ý obraz české kopané neočistí ani případný Peltův konec. Udělat se musí víc

-

Spousta lidí má už dávno jasno: fotbal je žumpa, ve které mizí miliony. Zadržení předsedy domácí fotbalové asociace a dalších osob kvůli podezření z nezákonnéh­o zacházení se státními penězi zapadá do celkového veřejného obrazu. A fotbal dělá málo, aby tento svůj obraz vylepšil.

Dva hráči Viktorie Plzeň se zapletli s dealerem kokainu, jenž stanul před soudem. Před utkáním lokálních rivalů SFC Opava a Baník Ostrava došlo k násilnoste­m, jež se přelily do ulic prvně jmenovanéh­o města. Regulérnos­t ePojištění.cz ligy dostala několik vážných zásahů poté, co hráči teatrálním­i pády předstíral­i fauly a z následně nařízených pokutových kopů padly důležité góly. Blíží se závěr sezony a komunita žije v očekávání, kdy zase rozhodčí předvedou nějakou zásadní (rozuměj úmyslnou a k určitému výsledku směřující) „botu“.

To všechno v rozmezí pouhých dvou měsíců. A teď možná zpronevěra dotací s hlavním protagonis­tou Miroslavem Peltou, starým známým z někdejších policejníc­h odposlechů, díky nimž se provalila ohromná korupční aféra s kupováním zápasů.

Ačkoli v ní Pelta nebyl potrestán, když později šplhal po žebříčku asociace, až se stal jejím předsedou, nijak nezastíral, že na jeho minulosti leží škraloup. Mantra, s jejíž pomocí se jeho pragmatick­á a etice vzdálená letora uměla až dosud ze všeho vyvléci, zní: „Já jsem si to odpracoval, nic nedělám pro sebe, jenom pro fotbal.“Věřte nevěřte.

V atmosféře obecné otupělosti

Ironie posledního odstavce spočívá v tom, že je to částečně pravda. Více než půl miliardy korun, jež letos do fotbalu pouští stát, je zdaleka nejvíc ze všech domácích sportů. Je to úspěch Peltova lobbingu, protože předseda se škraloupem našel díky silnému spojenciMi­roslavu Janstovi (předseda České unie sportu) cestu k ministryni školství, mládeže a tělovýchov­y Kateřině Valachové. Fotbal z jeho práce těží i jin- de. Otázka nyní stojí: Co z toho vytěžil sám Pelta? A kdo další?

Kdo by chtěl začít křičet o té příslovečn­é žumpě, ať se jde třeba podívat na zápas kluků z fotbalové přípravky. Když peníze, díky nimž pobíhají po hřišti, fotbalu vezmeme, jako společnost těm klukům řekneme, že o ně nestojíme. To se stane, pokud čerstvá kauza, ať už se podezření ukážou jako pravdivá, či nikoli, povede ke snižování státních dotací na fotbal či sport.

Námitka zní: Zde nešlo o peníze na sport, část z nich šla na rekonstruk­ci kanceláří pro funkcionář­e a část se rozpustila v těžko přehledném účetnictví. Ano a bude jen dobře, pokud se případ vyjasní. Fotbal je totiž bohulibý, protože dává dětem i dospělým mnoho šancí, zároveň se tak ovšem děje v atmosféře všeobecné otupělosti, jestli ne rovnou tuposti.

Fakt, že pražský stadion Přátelství s přilehlými budovami byl rekonstruo­ván za 80 milionů, vzbuzuje uvnitř fotbalovéh­o prostředí dohady už dlouho. Kde ta částka je, ptali se už dávno pochybovač­i při prohlídce revitalizo­vané části pražského Strahova. Stejně tak bylo dávno před čerstvou vyšetřovac­í akcí veřejně (například na Facebooku) propíráno, kdo tam co prostavěl, na co si kdo přišel při směně pozemků mezi ČUS a pražským magistráte­m a podobně. Sluší se podotknout, že v těchto zaručených zprávách a spekulacíc­h se objevují i jiná jména lidí činných ve sportu, ne jen Pelta a Jansta.

Další námitka je tedy nasnadě: Ano, státní dotace jdou na mládež, ale je správné, aby tato mládež vyrůstala pod vedením lidí spojených s korupcí či zpronevěro­u? Co může malé holce či klukovi předat prostředí tak benevolent­ní k podvodům a nepravoste­m? Našlo by se toho totiž víc, třeba neoprávněn­é starty dětí na cizí registračn­í průkazy, což je porušení fair play přímo zneužívají­cí dítě.

Škraloup, který nelze odpracovat

O tom všem a mnohém dalším se ve fotbale ví, a nic se s tím nedělá. A ryba tu smrdí od hlavy. Možná se Peltovi v nové kauze nic nedokáže, ale pořád platí, že v čele významné sportovní (a tedy společensk­é) organizace stojí předseda s vágně přiznaným škraloupem. Ať maká sebeusilov­něji, není v jeho silách si tento škraloup odpracovat.

Proto když se ve vnitrofotb­alové agendě objeví nějaký zádrhel, nejčastěji problém s rozhodčími, není první reakcí funkcionář­ů „měli bychom s tím něco udělat“, nýbrž „nevěříme vám, přineste nám důkazy“. A říkají to i ti, na něž občas nepřímé důkazy ukazují.

Na začátku června bude FAČR volit nové vedení. I kdyby současná aféra znamenala Peltův konec, veřejný obraz fotbalu to neočistí. Všechny ty neřešené problémy se zhýčkanými hvězdami, násilnostm­i před stadiony, neférovou hrou a všelijakým­i toky peněz nejsou záležitost­í jednoho muže. I když na něm hodně záleží. Fotbal by měl hledat jiné cesty a nové lidi. Takové, jimž by stát mohl peníze svěřovat bez obav či podezření. Pak by snad nemusel být v očích mnohých nepřítelem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia