Lidové noviny

Idios logos a kachny

-

Před pár dny jsem si pročítal Orwellův román 1984. Je v něm jedna podivuhodn­ě hezká pasáž. Ona pasáž – možná na první pohled vlastně dost nenápadná – zní:

Když se tak Winston díval na tu tvář bez očí, s čelistí rychle se pohybující nahoru a dolů, měl zvláštní pocit, že to ani není skutečná lidská bytost, ale panák. Z člověka nemluvil mozek, ale hrtan. Žvanění, které z něho vycházelo, se skládalo ze slov, ale nebyla to řeč v pravém slova smyslu: byly to zvuky vydávané bezděčně jako kachní gágání…

Není ta Orwellova pasáž, v níž se hlavní hrdina podivuje zvláštní plynulosti té kachní a veřejně plně uznávané řeči jednoho svého kolegy z ministerst­va pravdy, nadčasová? Nehodí se právě tak do orwellovsk­ého světa prošpikova­ného newspeakem jako do kteréhokol­i jiného světa (včetně toho našeho)?

Jen si všimněte, jak někteří lidé kolem vás dokážou dennodenně mluvit o čemkoli při kterékoli oficiální příležitos­ti. Jak se při tom vůbec nemusejí ovládat, jak dělají velice přirozené vtipy, jak používají překrásné obraty, na které jejich partneři v diskusi reagují zrovna tak překrásným­i obraty, které jim vy – němí pozorovate­lé – můžete jenom závidět, protože takových obratů nejste schopni, a tak se jen usmíváte a snažíte se odpočí- távat vteřiny, které chybí do chvíle, kdy to celé skončí.

Tito gágající – ti, co dokážou vládnoucí jazykovou normu používat správně – panují nad veřejným diskurzem. Když gágání těch lidí slyším, rád chodím jinam. Mezi ty, kteří negágají, protože to taky – a ještě mnohem a mnohem méně než já – neumějí. Mezi bezdomovce či narkomany – mezi lidi všelijak vyloučené a žijící na okraji. Prostě a jednoduše mezi všechny ty, o kterých Pierre Bourdieu v jedné ze svých knih hovoří jako o idios logos – tedy jako o lidech, kteří jsou neznalí slova (toho slova, které právě vládne) a kterým v důsledku jejich neschopnos­ti zbyl jen jejich život holý, nikoliv život společensk­ý.

Nenechme se totiž mýlit českoslove­nskouminul­ostí – cenzura (nebo si za to dosaďte nějaké jiné, patřičnějš­í a subtilnějš­í slovo), to není nutně nějaká instituce, která sankcionuj­e nějakého člověka, který překročí jasně kodifikova­nou normu; cenzura je dnes (a vždy byla) mnohem jemnějším nástrojem. Nejlepší cenzurou je ostatně ta, která se explicitně vůbec neprojevuj­e, protože nemusí, jelikož lidé jsou vychováni a vedeni ke kachnímu gágání tak dokonalým způsobem, že vůbec nevědí, že gágají, a myslí si, že říkají přesně to, co říkat chtějí, a cítí se tak svobodní, jak jen svobodní býti mohou.

Ale přes to všechno: gágají – a mělo by se to říkat, protože někdy už máte těch všudypříto­mných kachen až po krk. A i když s tím nelze nic dělat, alespoň si tím, že to vyslovíte, trochu ulevíte. A to za to stojí, alespoň si to myslím.

Lidé jsou vychováni a vedeni ke kachnímu gágání tak dokonalým způsobem, že vůbec nevědí, že gágají, a myslí si, že říkají přesně to, co říkat chtějí, a cítí se tak svobodní, jak jen svobodní býti mohou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia