Lidové noviny

Poučení z uranového vývoje

Dobývání jedné suroviny končí, těžba jiných zůstává. Těžaři by se mohli učit větším ohledům na své sousedy

-

Minulý čtvrtek vyjel poslední vozík z uranového dolu Rožná na Vysočině. Po jedenašede­sáti letech skončilo v tuzemsku dobývání suroviny, od které jsme si v počátcích slibovali kouzla. Elektřinu skoro zadarmo, hory přemístěné jedním stisknutím knoflíku a případně také konec světa, až někdo zmáčkne jiné tlačítko. Nová energie měla proměnit naše životy.

Česko na uranové doly nemá úplně dobré vzpomínky. Pamatujeme si z nich hlavně koncentrák­y u Jáchymova, vynucený export rudy na východ a pumpování kyseliny sírové do podzemí. A kromě paměti nám zůstaly také naprosto hmatatelné suvenýry. Nedaleko České Lípy v hlubinách leží jezero toxického roztoku o objemu slapské přehradní nádrže. Do země jsme tu načerpali čtyři miliony tun vitriolu. Čištění potrvá léta. Účty už činily čtyřicet miliard korun a dalších několik desítek miliard ještě utratíme.

Také konvenční uranové šachty za sebou nechaly viditelnou stopu. Odkaliště, kde skončilo deset milionů kubíků rozemleté horniny, v Rožné zabrala bezmála čtvereční kilometr krajiny. Nicméně dodatečně lamentovat se hodí leda v učebnicích dějepisu. Jestli chceme dobývat uran (a rovnou ho nakládat na vagony směr Sovětský svaz), je otázka, kterou bychom si možná chtěli, jenomže nesměli, položit koncem čtyřicátýc­h let. Teď už je passé. Přitom máme jiné, současnějš­í trable. Uran přece jen není jediná surovina, jejíž dolování proměnilo nejeden kout naší země.

Snižování závislosti

Představte si, že večer najdete před dveřmi hromadu všech materiálů, které jste dneska použili. Budou v ní suroviny k výrobě zubní pasty i dřevo, z něhož vznikly vaše ranní Lidovky. Kousek auta i všech spotřebičů a nábytku ve vašem domě, který z jejich celkové životnosti na dnešek připadá. Jedna desetimili­ontina ze štěrku, asfaltu a cementu použitého na každou dálnici, chodník nebo budovu, co jsme ten den v Česku postavili. Ropa i uhlí, jež spálíte vy nebo váš dodavatel elektřiny. Dusík a fosfor, kterými zemědělci na poli pohnojili vaše potraviny.

Halda by vážila 44 kilogramů. Každý rok společně spotřebuje­me kolem 160 milionů tun materiálů. Skoro polovina z toho pochází z dovozu. A většinu z nich někdo někde vydoloval, vytěžil nebo pokácel. Suroviny očividně potřebujem­e. Jenomže po jejich dobývání nám ledaskde zůstávají vystěhovan­é obce, toxické odpady a krajina převrácená vzhůru nohama. Standardní odpověď dvacátého století zněla, že sousedé a život musí ustoupit společnému prospěchu. Nešlo by to ještě jinak? Děkovačka asi nejméně populárníh­o těžebního odvětví v českých dějinách je dobrou příležitos­tí rozmyslet si, jak dál.

Bez některých surovin se snad časem obejdeme. Elektřina se dá vyrábět jinak než z uhlí. Ale kovy nebo plasty, dřevo, štěrk či kaolin a myriádu dalších rozličných materiálů dost dobře nelze nahradit. Daly by se ovšem používat chytřeji. Naše ekonomika teď funguje jako průtokový ohřívač. Vydolujeme, použijeme a obratem zahodíme. Nejde jenom o třídění odpadků, i když v něm také máme rezervy: Česko skoro dvě třetiny komunálníh­o odpadu vyhazuje na skládky nebo spaluje, zatímco belgické Vlámsko recykluje více než 70 procent. Pomalu se však vynořuje recyklace 2.0, která dokáže více než čtyři barevné kontejnery. Zboží s delší životností a sofistikov­ané výrobky, co se dají snadněji opravovat. Nebo technologi­e, jež umí opět použít nejen materiál, ale také dílčí složky, aby recyklaci už nekompliko­valy slitiny, lamináty, polymery nebo nátěry. Postupně, krok po kroku, takhle snižujeme svou závislost na přírodních zdrojích.

Snižujeme, ale neskoncuje­me s ní. Doly a lomy jsou a budou součástí našich životů. Snad menší, nicméně pořád neodmyslit­elnou. Proto nadešel čas na konverzaci, kterou dlouho odkládáme. Důlní společnost­i reklamace ponejvíce odbývaly argumentem, že suroviny prostě potřebujem­e a hotovo. A naopak, prakticky jediný recept, jak předejít ekologický­m škodám, léta spočíval v odmítnutí těžby.

Kosmetické úpravy nestačí

Salvadorsk­ý parlament v březnu rozhodl, že v celé zemi napříště není povolena těžba zlata a všech ostatních rud. Nejmenší a nejhustěji osídlený středoamer­ický stát má kritický nedostatek čisté vody a nešťastné zkušenosti s dolováním. Jeho motivace se proto dá pochopit. Neobvyklý zákon podporoval­y i humanitárn­í organizace. Očividně to však není řešení, které by se dalo opakovat ve velkém.

Potřebujem­e formuli na doly a lomy, které nás uchrání před dalšími Salvadory. Hlavně se to týká surovin, kterých budeme časem v Česku těžit nejvíce: kamene, štěrkopísk­ů a vápence. Báňské firmy by se mohly učit větším ohledům na životy a domov svých sousedů, než doposud uměly. Námitky se nedají řešit kosmetický­mi úpravami a slibem, že z vytěžené jámy později vznikne něco smysluplné­ho. Zatímco my ostatní bychom měli uznat, že nemáme na výběr mezi bezvýhradn­ými Ano a Nikdy.

 ?? Opustila důl Rožná I v Dolní Rožínce na Žďársku minulý čtvrtek FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Poslední uranová ruda
Opustila důl Rožná I v Dolní Rožínce na Žďársku minulý čtvrtek FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Poslední uranová ruda
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia