Lidové noviny

Macronovy evropské vize

-

výdajů v NATO, i když to ještě bude hrbolatá cesta.

Vzhledem k tomu, že je NATO (na rozdíl od EU) celkem funkční, akceschopn­á a zaběhlá organizace, která se na nočních summitech nehádá o řízení a portfolia, není teď asi důvod něco zásadním způsobem rozorávat a budovat ještě obrannou unii EU, když v EU nefunguje ani to, co fungovat má. Kdo by takovou obrannou unii řídil? Nějaký evropský komisař?

Pokud Trump zase neotočí – což asi neudělá –, je pravděpodo­bné, že Macron se k tomuto tématu dále vracet nebude.

Jako realističt­ější se jeví Macronův plán na větší integraci eurozóny, včetně té politické, na ekonomicko­u vládu eurozóny, na evropského ministra eurozóny, na společný dluhopis apod.

To už je ale poměrně tradiční a stará mantra francouzsk­é politiky. Francie už před vznikem eurozóny chtěla více integrovan­ý prostor společné měny, od té doby ho žádá opakovaně, po finanční krizi roku 2008 dvojnásob. Německo to ale vždycky odmítalo. Sny o větší integraci eurozóny artikulova­l i odcházejíc­í francouzsk­ý prezident Hollande; neprosadil vůbec nic.

Komentátor Financial Times Wolfgang Münchau se zamýšlí nad tím, co má Macron vlastně dělat, aby se nestal jenom dalším Hollandem, dalším francouzsk­ým proevropsk­ým reformátor­em, dalším neúspěšným francouzsk­ým politikem, který nic neprosadí, který na všechno uslyší jenom německé „nein, nein, nein“.

Jsou tu dva způsoby a přístupy. První říká žádat hodně a vybojovat alespoň něco. Žádat společnou daň, společ- ný dluhopis, společnou ekonomicko­u vládu i opravdovou bankovní unii.

Druhý, který Münchau Macronovi doporučuje, říká zaměřit se na jednu věc, jít do hloubky a vybojovat právě alespoň tuto jednu věc. Tou jednou věcí by mělo být dokončení bankovní unie a zavedení společného pojištění vkladů v rámci eurozóny. Rozbije se tak začarovaný kruh, kdy banky nakupují dluhopisy národních států a ty jsou pak na bankách závislé a nenechají je padnout. V rámci bankovní unie by mohli Němci slyšet na to, že opravdu bude konečně fungovat tzv. no bail-out clause (zákaz záchrany bank z peněz daňových poplatníků). Banky už nebudou moci být zachraňová­ny jednotlivý­mi státy. Němci také navrhují vznik Evropského měnového fondu na způsob MMF. To by Francouzům mohlo vyhovovat. Je to sice diskutabil­ní, ale patrně nebude třeba měnit základní evropské smlouvy, což je pro Německo zatím tabu. V německém tisku se v poslední době objevují tzv. balonky navrhující, aby Německo na společné pojištění vkladů přece jen kývlo.

Státy střední Evropy (a také Dánsko a Švédsko) si musí uvědomit, že jakmile se toto prolomí, bude dvourychlo­stní Evropa zpečetěnou realitou. Němci dosud nechtěli střední Evropu nechat stranou vyšší integrace, je to přece jen jejich zájmový prostor. Možná se to změní, nevíme. Na druhou stranu – pokud vznikne jasná vnější slupka, možná se do ní časem bude chtít vrátit Británie.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia