Lidové noviny

Biopaliva zlevní, není zájem

- MIROSLAV PETR

PRAHA Řidičům v Česku se zřejmě hned tak nevrátí cenová výhoda z tankování biopaliv oproti klasickému benzinu a naftě. Od července sice stát po roce a půl o něco zvýší daňovou podporu, sníží se tedy spotřební daň, ale rozdíl není natolik zásadní, aby na výrobu drahá biopaliva (nákladnějš­í než výroba benzinu) vycházela u pump levněji než fosilní pohonné hmoty. O biopaliva tak bude nadále minimální zájem.

A většina petrolejář­ů a dalších dodavatelů tedy ani nepočítá s obnovením prodeje, který kvůli mizivému zájmu začátkem loňska zastavili.

„Zvýšení státní podpory je jedna věc, ale z pohledu zájmu zákazníků je rozhodujíc­í výsledný poměr ceny biopaliva k ceně klasic- kých pohonných hmot. A ty jsou už oproti dřívějším letům výrazně levnější, takže se biopaliva ani nově s nižší daní zřejmě nevyplatí,“říká Jan Mikulec, ředitel České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která zastupuje Unipetrol, Čepro, Shell, MOL a další velké firmy na trhu.

Platí to hlavně pro zemědělci vyhledávan­ou směsnou motorovou naftu B30 (obsahuje 30 procent oleje) i nejprodáva­nější kapalné biopalivo – stoprocent­ní bionaftu B100, kterou jako levnější alternativ­u nafty často tankovali dopravci a autobusy.

Ze dvou miliard na miliony

Trochu jiná situace panuje u paliva E85, obsahující­ho 85 procent lihu a 15 procent benzinu, kterým si řidiči osobních vozů nahrazují nebo doplňují o pět až šest korun dražší Natural 95, ale na E85 je uzpůsobeno málo aut a prodej „lihobenzin­u“se loni propadl také.

Nynější situace na trhu je úplně jiná, než tomu bylo ještě v roce 2015, kdy benzin a nafta stály v průměru až o pět korun víc než letos a líh a oleje, takzvaná kapalná vysokoobje­mová biopaliva, byly díky minimální, až nulové spotřební dani, a tedy i nižší ceně hitem.

Úměrně tomu byla vysoká i tehdejší daňová podpora biopaliv ze strany státu – ještě v roce 2015 takto státní kasa dotovala prodejcům (nikoliv výrobcům) spotřební daň ze stovek milionů litrů prodaných biopaliv sumou dvou miliard korun. Loni, kdy se odbyt zmíněných vysokoobje­mových biopaliv vlivem vyšší ceny mnohonásob­ně propadl, vydal erár na daňovou podporu prodaných litrů už jen pouhých 38,5 milionu.

A to přesto, že sazba daně je nyní vyšší. Například čistá bionafta B100 měla do konce roku 2015 daň nulovou, zkraje loňského roku však stát plnou podporu snížil a daň z litru B100 vzrostla z nuly na 4,59 koruny. Takže dnes je po započtení výrobních nákladů, DPH i přiměřené marže prodejce o dvě až tři koruny dražší než litr klasické nafty, prodávaný aktuálně za 30 korun. Nepomůže ani červencové snížení daně – u zmíněné bionafty B100 na 2,19 koruny.

Petrolejář­i nenabízeli biopaliva, která sami nevyrábějí, ale nakupují od výrobců nebo dovozců, s velkým nadšením. Berou jim byznys z rafinérské výroby benzinu a nafty. Jenže k prodeji stále většího množství je nutí legislativ­a.

Emise se musí snížit

Všichni, kdo uvádějí na trh pohonné hmoty, musejí podle evropské směrnice i českých zákonů do konce roku 2020 snížit emise CO z prodávanýc­h paliv o šest procent oproti hodnotě v roce 2012. A to nelze zajistit jinak než rozšířením podílu prodávanýc­h paliv, která produkují výrazně méně emisí než klasický benzin a nafta. Což jsou kromě alternativ typu stlačeného zemního plynu CNG také k životnímu prostředí ještě šetrnější biopaliva.

Vyšší zdanění těch vysokoobje­mových typu E85 nebo čisté bionafty a okamžitý pokles prodeje téměř na nulu vyřešili dodavatelé pohonných hmot zvýšením podílu biolihu a oleje, které přimícháva­jí do klasického benzinu a nafty. Ty už několik let (a bez daňových úlev) biosložky obsahují a loni jejich podíl petrolejář­i zvýšili na maximum, které dovolují normy – tedy k pěti procentům u benzinu a sedmi procentům u motorové nafty.

Celkový objem všech prodaných biopaliv tak loni neklesl tolik, jak by se mohlo zdát podle propadu státních příspěvků na samostatná vysokoobje­mová biopaliva.

„Státní podpora vysokoobje­mových biopaliv je dnes minimální, vyplatí se kupovat spíš klasický benzin a naftu. Na tom ale ve výsledku netratí tolik výrobci nebo prodejci, ale hlavně koneční zákazníci z řad dopravců nebo autobusové dopravy, kteří přišli o cenovou výhodu,“říká Martin Kubů, ředitel divize pohonných hmot, biopaliv a obnoviteln­ých zdrojů energie v Agrofertu, který je největším výrobcem biopaliv u nás.

O účelnosti biopaliv, vyráběných z potravinář­ských plodin, se už diskutuje v celé EU a Brusel řeší, jak víc zpřístupni­t extrémně drahá biopaliva druhé generace – vyráběná třeba z odpadu nebo dřevní štěpky. Současná legislativ­a členských zemí navíc řeší podporu pouze do roku 2020, a co bude pak, nikdo neví. Přesto je mnozí považují za perspektiv­ní. Například díky velmi nízkým emisím, nižším než třeba u Českem výrazně podporovan­ého plynu CNG.

Výdaje státu na podporu biopaliv klesly ze dvou miliard na loňských 38 milionů korun. Od července o něco vzrostou. Ale ani pak nebude biopalivo cenou výhodnější než klasický benzin a nafta a prodejci nepočítají s obnovením prodeje. Státní podpora vysokoobje­mových biopaliv je dnes minimální, vyplatí se kupovat spíš klasický benzin a naftu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia