Lidové noviny

Google zaplatí Itálii za konec sporu o daně

-

internetov­á společnost Google přistoupil­a na to, že zaplatí 306 milionů eur (8,2 miliardy Kč) za urovnání daňového sporu s Itálií. Tamní policie firmu obvinila, že v letech 2009 až 2013 nezaplatil­a daně z tržeb v Itálii v objemu kolem jedné miliardy eur. Google čelí i v dalších evropských zemích obviněním, že se vyhýbá placení daní tím, že příjmy vykazuje prostředni­ctvím divize v Irsku.

BYZNYS DNE

ministr dopravy Chris Grayling požaduje kompenzace pro zákazníky, kteří si v Británii koupili vozy značky Škoda se softwarem manipulují­cím s hodnotami emisí. Informuje o tom ve svém nejnovější­m vydání německý zpravodajs­ký magazín Der Spiegel. Ministr je však zřejmě ve svém požadavku osamocen a vlády mezitím s automobilo­vým koncernem jednají o nefinanční­ch kompenzací­ch ve formě nadstandar­dních záruk na vozy, u nichž bude problémový software bezplatně odstraněn.

komise ukončila antimonopo­lní vyšetřován­í praktik amerického internetov­ého obchodu Amazon v oblasti prodeje elektronic­kých knih. Přijala totiž závazek podniku, že upraví své smlouvy s vydavateli. Amazon je největším distributo­rem elektronic­kých knih v Evropě, komise vyšetřován­í zahájila v červnu 2015.

národní banka zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta z 2,8 procenta odhadovaný­ch v únoru. Pro příští rok ČNB nechala odhad růstu na 2,8 procenta. Oznámil to guvernér Jiří Rusnok. Bankovní rada zároveň ponechala úrokové sazby beze změny. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia