Lidové noviny

Rozhodne, kdo bude týmovější

- PAŘÍŽ MICHAEL LANGR

Češi vstupují dnes ve 20.15 do mistrovstv­í světa. A Kanaďan Claude Giroux (28) se těší na souboj se svým spoluhráče­m z Philadelph­ie Jakubem Voráčkem.

(od našeho zpravodaje) Claude Giroux je poctivým reprezenta­ntem. V posledních čtyřech letech přiletěl na dvě mistrovstv­í světa a z Prahy 2015 má zlato, titul získal i na loňském Světovém poháru. I proto jsou zápasy proti jednomu z nejlepších kamarádů Jakubu Voráčkovi pro centra Philadelph­ie už poměrně běžnou věcí. Jejich zítřejší souboj v úvodním duelu šampionátu v Paříži však bude mít přece jen větší náboj – už proto, že kanadský tým má letos z Flyers hned pět hokejistů a Češi jednoho z nejtvrdšíc­h hráčů NHL Radka Gudase.

„Bude to zvláštní. V září se zase sejdeme ve svých klubech, ale teď jsme tady, abychom bojovali za svou zemi a podali co nejlepší výkon,“řekl Giroux den před zápasem s Čechy.

Co od utkání s Českem očekáváte?

Češi mají hodně dobrý tým. Spoustu šikovných hráčů, k tomu i velké, silné hokejisty. Ale nám půjde o to, abychom se soustředil­i na svou hru a podali co nejlepší výkon.

V září na Světovém poháru jste také turnaj začínali duelem s Českem a vyhráli jste 6:0, Ka- nada je v posledních letech proti tomuto celku úspěšná. Čím to je?

Tady jsou jiné týmy a spousta jiných hráčů než v Torontu. Samozřejmě si soupeře nastudujem­e, ale hlavně nám půjde o to, abychom se soustředil­i na svůj hokej, hráli dobře takticky, dodržovali systém. Speciálně v prvním zápase turnaje to bude hrát roli, vstup do šampionátu je pro pohodu v mužstvu hodně důležitý.

V kanadském kádru je pět hráčů Flyers, kromě vás také Wayne Simmonds, Travis Konecny, Braden Schenn a Sean Couturier. V českém bude Gudas sVoráčkem. To bude pěkný philadelph­ský večírek, co říkáte?

Bude to trochu zvláštní, bavili jsme se o tom, než jsme sem letěli. Všichni se dobře známe, hlavně s Jakem jsme velmi dobří kamarádi, spoustu let hrajeme ve stejném týmu a většinou i ve stejném útoku, takže na ledě i mimo něj jsme sehraná dvojka. Ale vím, že Jake je velmi soutěživý a já taky. Užiju si to proti němu, půjdeme do toho tvrdě!

Gudasovy bodyčeky jsou v NHL obávané, dovede trefit...

Myslíte? No, nevím, nevím... Ale dobře, on je taky hodně nesmlouvav­ý hokejista. Je fajn mít ho na své straně. Ale když nastoupím proti němu, vím, že hraje tvrdě a že je potřeba to respektova­t. Budu se snažit si to užít i tak. Bude těžké se naladit proti Voráčkovi a zůstat na profesioná­lní úrovni?

Ráno jsem ho potkal a... Jake je prostě Jake. Jsme opravdu dobří kamarádi a jámám k němu obrovský respekt. Je to bojovník. Strašně rád reprezentu­je a totéž platí o mně. Jsme soutěživí, půjdeme do toho naplno a budeme se sna- žit trefit jeden druhého. On je určitě tlustší než já, tak věřím, že to bude v pohodě.

Češi mají poměrně kvalitní soupisku s Davidem Pastrňákem, Tomášem Plekancem...

Na papíře mají skvělý tým, ale ten my máme taky. Půjde o to, kdo se rychleji semkne. Kdo bude dřív hrát jako tým, bude mít větší šanci vyhrát.

Kanada získala tři tituly z MS za sebou naposledy v 50. letech, teď máte šanci to zopakovat. Co to pro vás znamená?

Kdykoliv reprezentu­jeme, bereme to jako obrovskou čest a jsme na to hrdí. Věříme, že máme docela dobrý tým, ale musíme ještě zapracovat na tom, abychom z něj vytěžili maximální potenciál.

Cítíte, že v Kanadě po předchozíc­h dvou titulech v řadě berou šampionát seriózněji než dřív?

Kdykoliv sem přiletíme, jsme tu, abychom přivezli zlato. Nic jiného nebereme, to se nezměnilo. Fanoušci doma samozřejmě trochu víc sledují Stanley Cup než mistrovstv­í, ale v posledních pár letech, zejména když jsme vozili zlato, to mělo určitě větší ohlas. Amy vyhráváme, takže něco určitě děláme správně.

Před dvěma lety jste byl na šampionátu v Praze, teď jste v Paříži. Je pro vás turnaj zajímavý tím, že jde o turisticky atraktivní destinace? Samozřejmě. Česko i Francie jsou skvělé, krásné země. Je jasné, že během sezony nemáme moc času cestovat, takže i tenhle aspekt je příjemný. Určitě si to užijeme.

Vy se jako francouzsk­ý Kanaďan vlastně můžete v Paříži cítit tak trochu jako doma, ne? No, ta francouzšt­ina je tu o dost jiná než v Kanadě. Budu se snažit adaptovat a mluvit tady francouzsk­ou francouzšt­inou. Uvidíme, jak mi to půjde.

 ?? Claude Giroux nasbíral v základní části NHL 58 bodů, o tři méně než český spoluhráč Jakub Voráček. FOTO ČTK ?? Hvězda Kanady.
Claude Giroux nasbíral v základní části NHL 58 bodů, o tři méně než český spoluhráč Jakub Voráček. FOTO ČTK Hvězda Kanady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia