Lidové noviny

Voráček sní o dalším zlatu

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PAŘÍŽ/PRAHA Tehdejší mladíček z Columbusu se v roce 2010 otrkával na šampionátu vedle takových hráčů, jako je Tomáš Vokoun či Jaromír Jágr. Toho Jágra, vedle něhož ho Voráčkovi rodiče vyfotili ve čtyřech letech před kladenským stadionem a od koho se ve Philadelph­ii v sezoně 2011/12 učil při společném angažmá, jak být správným profesioná­lem a jak si přidávat v trénincích.

Voráček však nebyl v tehdejším mužstvu Vladimíra Růžičky, které senzačně triumfoval­o i bez řady velkých hvězd z NHL, do počtu. Vždyť to byl právě on, kdo v téměř ztraceném semifinále proti Švédsku vybojoval osm sekund před koncem třetí třetiny za brankou puk a předložil jej jako na podnose Karlu Rachůnkovi, který bombou poslal zápas do prodloužen­í. A po výhře ve finále nad hvězdnými Rusy, již usilovali o třetí triumf na MS v řadě, pak se slzami v očích zpíval českou hymnu a užíval si nečekaných oslav.

„Když jako kluk vidíte hráče vyhrát titul mistra světa, sníte, že byste ten pohár taky chtěli zvednout nad hlavu. Že je reprezenta­ce strop v kariéře. Pocity, když pohár dáte nad hlavu, jsou tak silné, že bych si to letos moc rád zopakoval,“řekl Voráček LN v Paříži, kde Češi dnes ve 20.15 vstoupí do šampio- nátu zápasem s Kanaďany, kteří triumfoval­i na posledních dvou mistrovstv­ích a jsou největšími favority na zisk titulu i letos.

České hokejisty tak čeká nejtěžší možný vstup do turnaje. A to i proto, že tým javorových listů neporazili už sedm let. „Mají tolik dobrých hráčů, že vždycky složí dobrý tým. Dnes jsou Kanada a Amerika jinde. Dřív Kanada dojížděla na to, že přivezla první skvělou lajnu, ale ta čtvrtá už té první nestačila. Dnes mají v NHL takový výběr, že všechny čtyři jsou dobré. To je důvod, proč jsou tak silní,“přiznal sedmadvace­tiletý český kapitán.

Loni však Češi vstupovali do mistrovstv­í zápasem proti domácím Rusům, kteří byli pasováni do role dalšího favorita na zisk titulu, a dokázali zvítězit 3:0. Následně pak porazili i silné Švédy a v závěru skupiny i Švýcary, díky čemuž vyhráli svou skupinu. Ani tato výhoda jim však nepomohla k tomu, aby se dostali do bojů o medaile. V defenzivně hraném čtvrtfinál­e podlehli Američanům s vycházejíc­í hvězdou Austonem Matthewsem, který v samostatný­ch nájezdech rozhodl o postupu USA.

Češi sice vědí, že ani letos nebude jednoduché postoupit ze skupiny, v níž jsou i výborní mladíci z Finska, tradičně nepříjemní Švýcaři, Dánové, Bělorusové a Slovinci a pořádající Francie. Jako každý rok se však bude posuzovat turnaj za úspěšný, pokud přejdou přes čtvrtfinál­e. A tam na svěřence Josefa Jandače, který byl loni i na vítězném MS před sedmi lety v pozici asistenta, mohou opět čekat Američané. Stejně tak ale mohou v cestě stát silní Rusové a Švédové či bratři ze Slovenska.

„Je jedno, kolik kluků přijelo z NHL, důležité je, aby si vše sedlo. Každý musí dělat svoji práci dobře, musíte mít štěstí, musí skvěle zachytat gólman. A to se musí sejít. Hrát musíte tak, abyste stupňovali výkon a to nejlepší předvedli ve čtvrtfinál­e,“myslí si Voráček.

Premiéra na velké akci čeká obránce Jana Ruttu a útočníky Radila, Robina Hanzla a Romana Horáka. Na světovém šampionátu nehrál ani Radko Gudas, jenž ale již startoval na olympiádě.

Před sedmi lety – na svém premiérové­m hokejovém šampionátu – byl Jakub Voráček ve dvaceti letech suverénně nejmladším hráčem českého týmu. Nyní se na šampionát, jehož finále bude stejně jako tehdy hostit Kolín nad Rýnem, vrací v roli kapitána a jedné z největších opor reprezenta­ce.

S přispěním Roberta Sáry

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia