Lidové noviny

Těšínské potěšení

-

kolik dnů od rána do večera málem nepřetržit­ě promítá v kinech na české i polské straně, proudí diváci městem sem a tam, na ulicích zní oba jazyky a pod nimi spodní tón místního nářečí.

V lidské povaze nepochybně tkví láska k opakování toho, co už známe. A vystoupit v Českém Těšíně na nádraží z některého z těch báječných vlaků, kde vás neotravují průvodčí kvůli lístkům (leda když si sednete na jiné místo, než na které jste si koupili lístek) a ještě vám dají kafe a noviny, je jako vklouznout do pohodlných bačkor. Všechno je na svém místě, jen o trochu hezčí než loni, sjedou se tam staří kamarádi z Česka i Polska, skoro předem víte, koho kde a kdy potkáte.

A zároveň jsou festivalov­é dny protkány zcela novými zážitky, totiž těmi filmy. Zhlédnout za den

Putna

Středa Baldýnský čtyři filmy není pro mne vůbec běžné, do kina se vypravím málokdy, neb nemám ráda multikina, bývá v nich tak silný zvuk, že pak vylezu celá zpitomělá. V Těšíně multikina nejsou (kdo by je asi tak zaplňoval, leda snad sem tam při festivalu), i když s tím zvukem je to taky někdy na mne moc. Zato tam člověk vidí filmy, které se nejspíš do českých kin moc nedostanou. Hlavně polské.

Letos mě nadchl film, jehož polský i anglický název je jasný, jen s českým překladem si úplně nevím rady. Jmenuje se totiž Happy New York nebo Szczęśliwe­go Nowego Jorku – a dá se ještě český napsat Šťastný Nový York? Dřív byl počeštěný název toho amerického města celkem běžný, ale myslím, že už se nepoužívá. Ale jistě mi rozumíte. Je to film o skupině polských přistěhova­lců-nepřistěho­valců do

Čtvrtek Rejžek Ameriky, kteří v New Yorku bydlí ve společném bytě. Dost pochybuji, že se dostane do české distribuce, není nový, ale dvacet let starý a navíc je velice polský. Ukazuje dost tvrdě, jaké to je, když se člověk dostane do cizího prostředí, v němž se moc neorientuj­e, to taky není nic, co by nadchlo davy.

Nové letos bylo, že se při jedné z vleklých reklam, které každému filmu předcházej­í, v sále pokaždé tleskalo. Proč? Seděl tam jeden z pravidelný­ch návštěvník­ů Kina na hranici, který je zároveň jedním ze sponzorů. To víte, v Těšíně se proslechne skoro všechno. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia