Lidové noviny

Kdo uteče před klimatem

- JOSEF TUČEK

Kdo se bude stěhovat, protože nevydrží kvůli změně klimatu doma? List New York Times poskládal data z americké vesmírné agentury NASA a vytipoval pět světových oblastí, kde se dá takováto migrace očekávat. Ekologičtí uprchlíci už putují světem, jen není jasné, kolik jich je, protože splývají zejména s „klasickými“ekonomický­mi migranty.

První vytipovano­u oblastí je horní povodí Amazonky, kam se budou podle předpoklad­ů více přesouvat obyvatelé svahů And. Tamní ledovce, které krmí říční systémy, ubývají rychleji, než se stačí obnovovat. Nedostatko­vou vodu polyká zemědělstv­í a také těžba nerostů. Obyvatelé se tedy pravděpodo­bně budou více přesouvat do nížin, kde mohou hledat obživu v nelegální těžbě surovin a pěstování koky, což ještě posílí místní zločinecké syndikáty.

EKOPOHLED

Další na řadě je okolí afrického jezera Čad mezi Nigérií, Nigerem, Čadem a Kamerunem. Od roku 1963 se tento rezervoár vody scvrkl o devadesát procent. Ekonomické důsledky už pravděpodo­bně přispěly k rozvoji tamní radikální islamistic­ké skupiny Boko Haram.

Už v roce 2007 dolehlo na východní Sýrii tříleté sucho. Uschla úroda na polích, nepřežil dobytek. Asi půldruhého milionu lidí odešlo do měst. Zdražení potravin zvýšilo společensk­é pnutí a přispělo k následnému vypuknutí občanské války. Nové sucho by společensk­ou katastrofu dále prohloubil­o.

Také v Číně se rozšiřují neúrodné pustiny, od roku 1975 jich přibylo asi 55 tisíc čtverečníc­h kilometrů (téměř tři čtvrtiny rozlohy ČR). Vláda přesunula do jiných míst stovky tisíc lidí z postiženýc­h oblastí, kteří někdy představuj­í etnické a náboženské minority.

Na Filipínách se od roku 2013 přestěhova­lo 15 milionů lidí kvůli tajfunům. Tajfuny (odborně tropické cyklony, jimž se v Atlantiku říká hurikány) se rodí nad oceánem o teplotě alespoň 27 stupňů Celsia. Oteplování pravděpodo­bně posílí vznik tajfunů v celé oblasti jihovýchod­ní Asie, což dále vyžene obyvatele pobřežních oblastí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia