Lidové noviny

Sobotkův přemet

Premiér už nechce demisi celé vlády, ale jen odchod ministra Babiše Hrad návrh na odvolání zpochybnil

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Všechno je jinak. Premiér Bohuslav Sobotka změnil názor a svou předem ohlášenou demisi na Hrad neodešle. Lídr ČSSD se naopak rozhodl k tomu, co měl podle mnohých udělat hned v počátku řešení koaliční roztržky. Prezidentu Miloši Zemanovi navrhl, aby z vlády odvolalmin­istra financí Andreje Babiše. Právě podezření z možného krácení daně šéfem ANO stojí u počátku nynějšího ostrého sporu mezi dvěma nejsilnějš­ími stranami ve vládě.

Sobotka původně chtěl podat demisi svou a tím i celé vlády. Pád kabinetu měl otevřít možnost pro jeho přestavbu, aby v něm Babiš už nepůsobil. Prezident Zeman ale přišel s jiným výkladem ústavy. Řekl, že z vlády odvolá jen premiéra, kterého dlouhodobě nemá rád.

„K mému velkému překvapení začal prezident interpreto­vat ústavu zcela v rozporu s ústavními zvyklostmi a ústavní praxí,“řekl včera Sobotka. „Ministr financí, který je reálně zatížen rozsáhlými skandály, by při této interpreta­ci ve vládě zůstal. Tím by nebyl naplněn smysl toho, proč jsem demisi jako premiér zvažoval,“zdůvodnil předseda vlády.

Hrad v reakci poukázal na to, že Sobotka již tento týden několikrát změnil názor. Premiér nejpr- ve uvedl, že ve čtvrtek ponese prezidento­vi svou demisi, později však do sídla hlavy státu přišel pouze konzultova­t. Když na to Zeman odmítl přistoupit, Sobotka řekl, že demisi podá písemně.

V pátek ale otočil. „Názory mění Bohuslav Sobotka takřka každou hodinu. Takže raději počkáme, zda si svůj nejnovější pře- met zase nerozmyslí,“řekl prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman má k Babišovi blízko a zůstává mu nakloněn i za nynější vyhrocené situace kolem vicepremié­rových majetkovýc­h poměrů. Potvrdil to včera, kdy zpochybnil návrh na jeho odvolání, protože v něm Sobotka zmínil konkrétní datum Babišova konce ve vládě – 9. květen. Podle Ovčáčka s tím ústava nepočítá.

Sobotkův úřad ale neplatnost dokumentu odmítá. Stejně se podle jeho mluvčího Martina Ayrera postupoval­o v sedmi předchozíc­h případech, například při odvolání ministra školství Marcela Chládka, a Zeman tehdy vyhověl.

Prezident se s návrhem seznámí až v pondělí a rozhodne o něm teprve v druhé půlce měsíce – poté, co se vrátí z návštěvy Číny.

Sobotka včera osu Hrad–Babiš kritizoval. „Evidentně existuje mocenská dohoda mezi prezidente­m a ministrem financí. Zeman nyní kope za Babiše, ale měl by kopat za ústavu a politickou kulturu,“řekl premiér serveru Blesk.cz.

Babiš nechá rozhodnutí o svém osudu na Zemanovi. Jeho hnutí chce ve vládě pokračovat i v případě, že šéf ANO v ní už nebude. Pokračován­í na straně 2, téma a komentáře na stranách 3 a 10 Rozhovor se sociologem Janem Herzmannem na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia