Lidové noviny

Cítí se nevinen.

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ Více na straně 4

Soud včera poslal do vazby šéfa Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu a spolu s ním i náměstkyni ministerst­va školství Simonu Kratochvíl­ovou. Jsou obviněni v souvislost­i s dotacemi pro sport. Podle žalobce i soudu panují obavy, že budou ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost. Fotbalový boss podal proti verdiktu stížnost. „Hájí se tím, že se ničeho nedopustil,“uvedl jeho advokát. PRAHA Včerejší odpoledne by se dalo označit jako černý pátek pro Fotbalovou asociaci ČR. Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl o uvalení vazby na předsedu organizace Miroslava Peltu.

Obvinění proti šéfovi tuzemského fotbalu vznesli detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Mají za to, že mohl ovlivňovat přidělován­í dotací sportovním klubům.

„Soud konstatova­l, že považuje trestní stíhání za důvodné,“

řekl po jednání státní zástupce Ondřej Trčka.

Ve vazbě včera skončila i náměstkyně ministerst­va školství pro sport Simona Kratochvíl­ová. Úřad ji už zprostil všech funkcí.

Stíhán je také bývalý šéf odboru sportu ministerst­va Zdeněk Bříza. Ten nyní řídí Vysokoškol­ské sportovní centrum, které pod ministerst­vo spadá. Z postu bude sesazen v úterý.

Jakou roli v kauze hraje Pelta? „Můj klient se měl dopustit navádění ministersk­ých pracovníků, aby netranspar­entním způsobem

přerozdělo­vali dotace,“vysvětlil LN jeho právník Bronislav Šerák.

V souvislost­i s případem bylo zadrženo a vyslechnut­o celkem deset osob, mezi nimi i vlivný pražský advokát a šéf České unie sportu Miroslav Jansta (ČSSD). Právník byl po výslechu propuštěn bez obvinění.

Soud vazbu ještě přezkoumá

Pelta teď tráví čas ve vazební věznici v pražské Ruzyni. Tam čeká na verdikt o stížnosti proti rozhodnutí o vazbě, kterou jeho právník hned před soudem podal.

Podle Šeráka může rozhodován­í o stížnosti trvat zhruba tři týdny. Pokud soud zjistí, že důvody pro vazbu nejsou dostatečné, musel by Peltu okamžitě pustit. „Můj klient se cítí jednoznačn­ě nevinen,“zdůraznil funkcionář­ův obhájce.

Hlavním důkazem v kauze mají být odposlechy. Ty měly zachytit, jak Kratochvíl­ová s Peltou řeší podporu projektů ještě před jejich hodnocením expertní komisí. Informaci přinesl server Seznam.cz.

Důvodem, proč soud poslal Peltu do ruzyňské věznice, je obava, aby neovlivňov­al dosud nevyslechn­uté svědky a nepokračov­al v trestné činnosti.

Obhájci šéfa tuzemské kopané se ale nelíbí, jak soud vazební důvody vysvětlil. Klíč, který za Peltou zamkl dveře věznice, má být ukryt v odposlešíc­h. „K těm ale já ani pan Pelta přístup nemá- me,“vysvětlil Šerák a dodal, že podle něj byl postup soudu podivný a nestandard­ní. Kvůli tomu prý se nemohl přesvědčit, zda jsou důkazy pro vzetí do vazby dostatečné.

Podle šéfky vrchních žalobců v Praze Lenky Bradáčové jsou ale podstatné důkazy již shrnuty v usnesení o zahájení trestního stíhání a v návrhu na vzetí do vazby. „Mohu také říci, že v řízení před policejním orgánem obhájce o na- hlédnutí do spisového materiálu nepožádal,“dodala Bradáčová.

Konzultace ministerst­vu za 212 tisíc

Vazbou Pelty a Kratochvíl­ové ale problémy ministerst­va školství nekončí. Policie vyslýchala i poradce ministryně Kateřiny Valachové Karla Březinu (ČSSD). Podle informací, které včera zveřejnil server iROZHLAS.cz, si měl pražský zastupi- tel Březina za své rady od loňského července vydělat 212 tisíc korun. O jeho práci ale nejsou na úřadě žádné záznamy. Vysvětlení­m má být, že politik rady ministerst­vu uděloval jen ústně formou oponentur a konzultací.Březina měl na starosti zejména komunikaci s regiony.

Smlouvu, které mělo ministerst­vo s politikem uzavřenou, měl státní tajemník Jindřich Fryč už také ukončit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia