Lidové noviny

Rozmary hradního pána

- KRISTIÁN LÉKO

Existují tři scénáře, jak může prezident Miloš Zeman zareagovat na návrh na odvolání Andreje Babiše z vlády a jak se k jeho rozhodnutí postaví politici.

PRAHA Otočka premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) utnula diskuse o tom, zda demise předsedy vlády znamená konec celého kabinetu. Místo toho se teď řeší, jak se hlava státu může zachovat k návrhu premiéra na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

LN zmapovaly tři scénáře, jak se prezident Zeman může zachovat. V souladu s ústavou a jejím ustáleným výkladem i politickou praxí je možná pouze první varianta. Zbylé dvě jsou sporné a mohly by v případě napadení premiérem Sobotkou či Sněmovnou skončit u Ústavního soudu.

STANDARDNÍ: odvolání Babiše

„Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“stojí v Ústavě. Podle expertů jde o jednoznačn­é pravidlo a prezident nemůže odvolání ministra odmítnout.

Může však celý proces protáhnout. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček již avizoval, že návrhem na odvolání Babiše se bude Zeman zabývat teprve po návratu z návštěvy Číny, tedy za dva týdny. Později Hrad dokonce platnost návrhu zpochybnil, protože obsahuje konkrétní datum odvolání.

„Ústava nestanovuj­e termíny, ale zvyklostí je, že je to v řádu několika dnů, než to prezident přijme,“řekl ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že by Zeman měl i v Babišově případě postupovat stejně. „Pokud bude prezident republiky dělat obstrukce, tak on bude viníkem té krize. Je potřeba, aby mu to všechny demokratic­ké síly v zemi připomínal­y velmi nahlas,“uvedl Miroslav Kalousek, šéf opoziční TOP 09.

MOŽNÝ: Babiš zůstane

Podle ústavy sice prezident nemá možnost nevyhovět návrhu na odvolání ministra, opakovaně se ale spekuluje o tom, že Zeman může Babiše ve vládě udržet. Ministr financí na dotaz LN popřel, že by o setrvání ve vládě u prezidenta lobboval, ale Zeman by mohl Babišovo neodvolání brát jako další políček Sobotkovi.

Tato cesta není úplně nevyšlapan­á. Podobně v roce 2011 odmítl odvolat tři ministry Nečasovy vlády za Věci veřejné prezident Václav Klaus. Premiér tehdy ustoupil a koaliční krize se vyřešila i bez odvolávání.

To však neznamená, že by se předseda vlády proti takovému postupu nemohl bránit. Pokud by prezident odmítl Babiše odvolat, mohl by zahájit kompetenčn­í spor u Ústavního soudu. Ten by zřejmě rozhodl v řádu týdnů.

Druhou variantou je podání ústavní žaloby na prezidenta, dopustí-li se hrubého porušení ústavního pořádku. Pro případ neodvolání Andreje Babiše její podání nevyloučil předseda Senátu Mi- lan Štěch (ČSSD). Je k tomu ale třeba shody třípětinov­é většiny poslanců i senátorů.

NEBEZPEČNÝ: Skončí Sobotka

Třetí scénář je spíše v rovině sci-fi. Dle některých spekulací by si prezident mohl vyložit Ústavu tak, že lze předsedu vlády odvolat i bez jeho demise. To je však dle expertů na ústavní právo nesmyslný a nebezpečný výklad. „Jednostran­né odvolání by mělo parametr ústavního puče,“míní Jan Kysela. Sám Zeman navíc v prosinci 2015 uvedl: „Bohužel a ještě jednou bohužel, prezident nemá takovou kompetenci.“Mylná je i úvaha, že prezident ve středu na Hradě dopředu přijal demisi premiéra. „Pokud ji předseda vlády nepodal, prezident ji nemohl přijmout,“dodává Kysela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia