Lidové noviny

Sobotka předvedl přemet

-

Koaliční strany se shodují, že by vláda s několika obměnami měla zemi dovést do podzimních řádných voleb. ČSSD žádá, aby v obnoveném kabinetu neseděl Babiš.

ANO se „odstřelení“svého šéfa dosud bránilo, včera ale jeho místopředs­eda Jaroslav Faltýnek uvedl, že by hnutí mohlo v kabinetu pokračovat i bez účasti současného ministra financí. „My jsme to říkali několikrát, že bychom chtěli mandát dotáhnout,“řekl.

Zachování spolupráce mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL je nakloněn i Zeman. Žádný z klíčových hráčů by nepovažova­l za šťastné řešení, pokud by situace dospěla k předčasným volbám. Lidovci ale míní, že by vláda měla pokračovat bez obou znesvářený­ch šéfů nejsilnějš­ích stran, tedy Babiše i Sobotky.

Rozhodne až Ústavní soud?

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek včera pochválil Sobotku za to, že se nakonec rozhodl pro odvolání lídra ANO z vlády. Podle něj tím premiér zabránil destabiliz­aci kabinetu. „Co se týká stáhnutí demise, je to pochopitel­ně logický krok, který chápu. Protože v situaci, kdy prezident republiky deklaruje, že si vykládá ústavu jinak, než bylo zvykem dlouhodobě, mohlo by to uvést celou republiku v chaos,“řekl Bělobrádek.

Za svého předsedu se včera postavili významní sociální demokraté. „Premiér má pro tento krok jednoznačn­ou podporu všech členů vedení ČSSD. Nacházíme se v této situaci jen kvůli hnutí ANO a Andreji Babišovi,“prohlásil volební manažer strany Jan Birke.

Sobotku podpořili i hejtmani a krajští oranžoví lídři. „Za sebe, nikoliv za ČSSD, mohu konstatova­t, že z nedůstojné­ho chování pana prezidenta a pana ministra Babiše, kteří neudrželi státnický nadhled, vyplývá, že kroky premiéra jsou naprosto správné a logické,“řekl místopředs­eda jihomoravs­ké organizace strany Marek Šlapal.

Včera se také vynořila spekulace, že by Zeman mohl pokračovat v trucování a kvůli nesympatií­m k Sobotkovi ministra financí Babiše z vlády neodvolat. Podle ústavních právníků by na něj premiér v tom případě mohl podat kompetenčn­í žalobu k Ústavnímu soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia