Lidové noviny

Další dějství: za týden v Číně

Prezident si chce případné Babišovo odvolání rozmyslet během cesty do říše středu Bere s sebou i šest ministrů

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA O řešení vládní krize se dosud jednalo na obvyklých místech spojených s výkonem moci – ve Strakově akademii, na Pražském hradě a také v útrobách stranickýc­h sekretariá­tů. Příští týden se ovšem rozhodován­í o případném odvoláními­nistra financí Andreje Babiše, které včera překvapivě na Hrad doručil premiér Bohuslav Sobotka, i o dalším osudu samotného předsedy vlády přesune do exotičtějš­ích kulis.

Ve čtvrtek 11. května odpoledne totiž prezident Miloš Zeman odlétá na týdenní návštěvu do Číny, kde se má setkat se svým protějškem Si Ťin-pchingem i šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Jednat má nejen v Pekingu, kde se jako jediná hlava státu členské země EU zúčastní ekonomické­ho summitu k projektu Nové hedvábné stezky, ale i v Nan-ťingu a Šanghaji.

A právě o pauzách ve svém čínském itineráři se bude Zeman rozhodovat, jak s žádostí o Babišovo odvolání naloží.

Příležitos­tí pro zákulisní jednání mimo objektivy kamer bude mít Zeman dost. Na výjezd do Číny s sebou na palubu armádního speciálu bere hned šest ministrů, tedy téměř polovinu celého kabinetu.

Historicky nejdelší a také nejpočetně­jší zahraniční cesty Sobotkovy vlády se zúčastní ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík, nový šéf průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (oba ČSSD) a také dva ministři, které delegovalo hnutí ANO – šéf dopravy Dan Ťok a jeho kolegyně z resortu místního rozvoje Karla Šlechtová.

S prezidente­m do Číny příští týden odletí také dva místopředs­edové ČSSD, o nichž se ještě v době, kdy chtěl premiér podat demisi celé vlády, uvažovalo jako o dočasných nástupcích Sobotky. Jde o šéfdiploma­ta Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance.

Zeman je připraven

Prezident, na jehož stole včera přistála žádost o odvolání ministra financí Babiše, se rozhodně chce v zemi středu domácí politice věnovat.

„Mohu potvrdit, že pan prezident je připraven jednat o vládní krizi i během návštěvy Číny,“řekl LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ochotu zapojit se do dalšího dějství hry o osud premiéra i vlády již dříve avizoval také Zaorálek. „Nevylučuji, že na té cestě bude možnost mluvit o těch otázkách,“prohlásil ministr zahraničí a místopředs­eda ČSSD.

Hnutí ANO může v Číně vyjednávac­í pozici vylepšit Karla Šlechtová, kterou Zeman označil za nejlepší ministryni Sobotkovy vlády. Také ona chová k prezidento­vi velké sympatie a z celého „zájezdu“má k prezidento­vi nejblíže. „Je chytrý, moudrý a lidský,“ vyznala se letos v únoru ze své náklonnost­i k hlavě státu.

Zemanovi ministryně pro místní rozvoj jistě imponuje i v tom, že patří mezi české politiky, kteří se pilně a často ukazují v Číně. Naposledy tam Šlechtová byla před měsícem, kdy dojednával­a spolupráci mezi českými a čínskými regiony.

Jedinou stranou vládní koalice, která v Číně nebude mít své zastoupení na úrovni ministrů, budou lidovci. Ti se ale nedomnívaj­í, že by je čínská mise nějak vyšachoval­a ze hry.

„Nemyslím si, že by to byl handicap,“říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Šestice ministrů a několik náměstků nebudou ale jedinými účastníky, kteří doprovodí Zemana a jeho choť Ivanu na jeho čínské misi.

Podobně jako v roce 2014 bude prezidenta po část programu doprovázet majitel skupiny PPF miliardář Petr Kellner, jehož pronajatým letadlem se Zeman před třemi roky navzdory diplomatic­kému protokolu vracel z Číny domů.

O fotbalu, ale bez Pelty

Minimálně jeden z VIP cestujícíc­h, kterého chtěl Zeman vzít na palubu vládního airbusu, nakonec ale s prezidente­m do říše středu neodletí. Šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta včera po obvinění z dotačních podvodů skončil ve vazbě.

Pelta měl společně se Zemanem jednat se zástupci Čínské fotbalové asociace v Nan-ťingu, kde sídlí firma Suning ovládající mimo jiné prvoligový Inter Milán. Šance, že by v Číně Peltu někdo nahradil, je ovšem mizivá. „Nebude hledání náhradníka, protože kontakty s Číňany měl na starosti právě pan Pelta,“řekl LN Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace.

 ?? Podobně jako před dvěma lety i tentokrát se prezident Zeman setká během své čínské mise s ruským protějškem Vladimirem Putinem. FOTO ČTK ?? Dostaveníč­ko s vládcem Kremlu.
Podobně jako před dvěma lety i tentokrát se prezident Zeman setká během své čínské mise s ruským protějškem Vladimirem Putinem. FOTO ČTK Dostaveníč­ko s vládcem Kremlu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia