Lidové noviny

Nahrával Babiše tajně sám novinář?

- JAN HORÁK

PRAHA Ministr financí Andrej Babiš (ANO) včera poprvé potvrdil, že se setkal s dnes již bývalým novinářem MF DNES Markem Přibilem. Oba muži hovoří na nahrávce uniklé do médií o ovlivňován­í obsahu deníku.

„Rozhovor ohledně toho, že já mám ovlivňovat média, považuji za provokaci. V tom rozhovoru jsem velice zdrženlivý,“sdělil serveru Lidovky.cz ministr financí. „Ten člověk (Přibil – pozn. red.) přišel s nějakými návrhy, já jsem je de facto nekomentov­al,“dodal Babiš.

V tom se ale vysvětlení lídra ANO rozchází s tím, co je ze záznamu patrné. S Přibilem se baví jako známý, u jedné nabízené kauzy kompromitu­jící politické protivníky jej instruuje o tom, že by bylo dobré počkat s ní na volby.

Každopádně Babiš otočil. Záznam s Přibilem se vynořil ve středu, vicepremié­r přitom ještě ve čtvrtek odmítl, že nahrávka zachytila jeho. V České televizi třeba uvedl, že „si určitě nepamatuje, že by se na toto téma s Markem Přibilem scházel“. Kvůli odposlechů­m podal trestní oznámení.

Nový náboj kauza získala zjištěním investigat­ivního novináře Českého rozhlasu Janka Kroupy. Ve včerejším vysílání uvedl, že autorem všech dosud uniklých nahrávek (včetně té, kde Babiš vulgárně mluví o svých sociálněde- mokratický­ch kolezích z vlády) je zřejmě přímo Přibil. Svá tvrzení opírá o vlastní informace, analýzu nahrávek a rozhovory s odborníky na odposlechy. Současně měl možnost s Přibilem mluvit.

„Jeden z účastníků schůzek měl nahrávací techniku na sobě. S pravděpodo­bností hraničí s jistotou můžeme říct, že ty nahrávky nahrál Marek Přibil,“uvedl Kroupa. Na Přibilově facebookov­ém profilu se včera odpoledne objevilo vyjádření, podle něhož se s Babišem sešel třikrát. Zdůraznil ale, že nikdy nikoho nenahrával.

Podle Kroupy Přibil spolupracu­je se skupinou, která zahrnuje bývalého pracovníka policejníh­o Útvaru zvláštních činností. Ten má na starosti nasazení operativní techniky. Jakouměl Přibil motivaci, Kroupa zatím nezjistil.

Klíčovým mužem zmíněné skupiny a spojkou Přibila má být právě expolicist­a s kontakty na pražské lobbistick­é kruhy, blízko má mít například k Ivu Rittigovi.

Kroupa také upozornil, že se předpoklád­á zveřejnění dalšího záznamu s Babišem. Jejím autorem má být znovu Přibil. Tentokrát údajně zachycuje plánování kompromitu­jícího materiálu přímo na vicepremié­ra. „Má obsahovat debatu o tom, že se připravují jakési kompromate­riály na Andreje Babiše. Měli je připravova­t lidé kolem Penty a Alojze Lorence (bývalý šéf StB – pozn. red.) a měly by se týkat spolupráce Andreje Babiše s KGB,“dodal Kroupa.

Sám Babiš má za to, že ho sledují lidé kolemminis­tra vnitra Milana Chovance. „Vypadá to tak a já jsem to slyšel víckrát, že mě sleduje nějaká agentura, která spolupracu­je s rozvědkou pana Chovance. Důkazy o tom nemám,“sdělil serveru Lidovky.cz.

Pod ministra vnitra přitom vicepremié­rem myšlený Úřad pro zahraniční styky a informace nespadá, nicméně šéf resortu se souhlasem vlády jmenuje jeho ředitele. Chovanec se v reakci na Twitteru vyjádřil o Babišovi jako o lháři, jenž se účastní manipuláto­rských schůzek. Šéf rozvědky Jiří Šašek zase vicepremié­rovo nařčení odmítl s tím, že úřad pod jeho vede- ním nic takového nedělal a ani nesmí dělat.

Společnost MAFRA, pod níž spadá MF DNES i Lidové noviny, oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora, který na ní vystupuje, se rozhodla propustit. Ozvali se i další novináři z deníku.

Mediální skupina MAFRA je součástí holdingu Agrofert, který Babiš do února vlastnil. Poté ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenskýc­h fondů.

Kvůli nahrávkám se příští středu 10. května sejde sněmovna. Svolání mimořádné schůze iniciovalo 41 poslanců ODS a TOP 09.

Kvůli kauze odposlechů se příští týden mimořádně sejde sněmovna. „Rozhovor ohledně toho, že mám ovlivňovat média, považuji za provokaci. V tom rozhovoru jsem velice zdrženlivý.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia