Lidové noviny

Na Mendela jsou augustiniá­ni pyšní

- MARTIN RYCHLÍK

LN Otče Juane, od února 2015 máte v pozici delegáta-provinciál­a českých augustiniá­nů správu i nad starobrněn­ským opatstvím. Proč tehdy musel skončit opat Lukáš Evžen Martinec?

Generální představen­ý našeho řádu totiž dospěl k názoru, že už bylo načase, aby se v Brně založila nová augustiniá­nská komunita.

Skončení otce Evžena (působil v brněnském opatství plné dvě dekády – pozn. red.) jako opata bylo na rozhodnutí představen­ého. U nás tato služba není na doživotí.

LN Do opatství přišel tedy jeden Ital a dva polští spolubratř­i...

My jsmemeziná­rodní řád, pomáháme tam, kde je potřeba. Třeba já jsem přijel do Prahy před dvaceti lety, kdy bylo zapotřebí pomoci českým bratřím. Byli jsme tu čtyři, v Brně také čtyři. Dva roky před oním rokem 2015 byli už v Brně jen dva bratři: otec Evžen a otec Jan, který předminulý týden zemřel. Nastala situace, jež je trochu proti duchu našeho řádu. Ve stanovách máme psáno, že augustiniá­nské komunity mají mít nejméně tři členy. Generální představen­ý proto chtěl brněnské opatství, kde je spousta práce, obnovit, a vyslal tam nové bratry: otce Wita z Prahy, otce Angela, jenž působil v Košicích, a otce Jana z Polska, kde byl provinciál­em. LN Jak došlo roku 2015 k předání opatství a inventáře v Brně? Byl tam Mendelův rukopis?

Inventář se předal. A Mendelův rukopis už je dnes opět v trezoru starobrněn­ského opatství.

LN Ale asi nebyl. Přiznávám, že nechápu, proč jej pravděpodo­bně právě Martinec odvezl do Vídně, když se před rokem 2012 zasadil, aby se tato památka prvně dostala zpět do ČR...

To nevím. Když jsme dostali od představen­ého úkol, abychom sepsali inventář věcí v opatství, naja- li jsme firmu a odborníky z univerzity, aby vše kus po kusu zaevidoval­i. Vyšlo najevo, že originální Mendelův rukopis byl u našich spolubratř­í ve Vídni, nikoliv v Brně.

LN A letos 27. února jste byl za vikářem Dominikem Sadrawetze­m ve vídeňském klášteře, abyste manuskript převezli zpátky do Česka. Je to tak?

Tak si to přál náš generální představen­ý v Římě poté, co jsme předložili inventář.

LN Nerozumím, proč měli brněn- ští spolubratř­i zaplatit 50 tisíc eur vídeňským kolegům, když se z rukopisu nedělala žádná kopie ani se nerestauro­val, jak zní v předávacím protokolu.

Už před lety se vídeňští bratři, jak mi vyprávěl otec Dominic, snažili získat rukopis z Německa, ze Stuttgartu, takže tyhle peníze, které jsme z Brna poslali, byly za historicky provedené právní služby. Tehdy je platila Vídeň a peníze byly potřeba, aby se rukopis v roce 2012 vrátil poprvé do Česka. Je to tedy kompenzace, je to spravedliv­é, a navíc peníze už šly do Afriky na dobré účely. V konžské Kinshase se postaví škola.

„Jde nám především o vzdělávání. Mendelův cenný rukopis bychom chtěli vystavovat v brněnském opatství,“říká otec Juan Provecho, augustiniá­nský delegát-provinciál pro Česko.

LN Co hodláte učinit s navráceným Mendelovým rukopisem?

Jsme v jednání s ředitelem Mendelova muzea ve starobrněn­ském opatství a s rektorem Masarykovy univerzity, že bychom jej pravidelně vystavoval­i v muzeu, v nějaké vitríně a za zvláštních bezpečnost­ních podmínek. Nebyl by vystaven stále, ale jen při zvláštních příležitos­tech, přednáškác­h nebo výročích – dejme tomu dvakrát třikrát ročně. Jinak tam bude kopie. Je to něco mimořádnéh­o, takže nechceme, aby to zevšednělo a bylo trvale k vidění.

LN Jste jako augustiniá­ni na Gregora Mendela hrdí?

Samozřejmě, je to otec genetiky! Vážíme si vzdělávání, podporujem­e jej a Mendel je pro nás nejvýznamn­ější vědecký augustiniá­n na celém světě. Vždyť jedna třetina z našich škol nese ve světě jméno po Mendelovi. I ve Španělsku, odkud pocházím, máme nejméně tři školy s jeho jménem, v Brazílii je také Collegium Mendel v Sao Paulu. Ale v České republice je samozřejmě Mendel bytostně spjat právě s brněnským klášterem.

 ?? Otec Juan Provecho FOTO MAFRA ??
Otec Juan Provecho FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia