Lidové noviny

Fotbal bez šéfa. Kdo ho zachrání?

- ANTONÍN VAVRDA

Český fotbal je v nesnázích. Jeho šéf Miroslav Pelta sedí v cele s obviněním za machinace s dotacemi. A do voleb nového vedení zbývá sotva měsíc.

PRAHA V hluboké krizi bez jasného záchrannéh­o kruhu se nachází nejsledova­nější tuzemský sport. Předseda fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta je od pátku ve vazbě a i když se proti návrhu na ni odvolal, minimálně pár dní v Praze na Pankráci pobude.

Už v pondělí 8. května se mimořádně sejde Výkonný výbor FAČR, aby řešil, co dál. Za necelý měsíc – 2. června – se mělo volit vedení asociace. A Pelta byl jediným kandidátem na post předsedy, který zastává od roku 2011.

„V pondělí od ranních hodin bude Výkonný výbor řešit, jak s nastalou situací naloží,“řekl LN tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman. Nejvyšší fotbalové funkcionář­e tak čeká pořádně horký sváteční úvod týdne. Na Den vítězství se budou snažit zachránit vše, co se dá.

Uzávěrkou přihlášek do voleb je pátek 12. května. Pelta měl být jediným adeptem. Tedy pokud vůbec stihl přihlášku podat. „Mohu potvr- dit, že návrh na volbu Miroslava Pelty do funkce předsedy FAČR byl v řádném termínu doručený,“schoval se za neurčitou frázi ředitel Legislativ­ně právního oddělení svazu Jan Pauly. Jablonecký boss může formální náležitost­i samozřejmě splnit i z vazební věznice.

Pauly nechtěl dění kolem Pelty komentovat. A ke stejným krokům nabádá i své kolegy. Důvod je nasnadě. Je možné, že v následujíc­ích dnech budou členové Výkonného výboru figurovat ve vyšetřován­í coby přímí účastníci například v pozici svědků. Informační embargo potvrdila v oficiálním vyjádření i FAČR.

„V současné chvíli je předčasné cokoliv předjímat. Asociace doposud nebyla seznámena se spisem, a tím pádem se nemůžeme ani detailně k ničemu vyjádřit,“zní v prohlášení s dodatkem, že místo Pelty budou fotbal řídit místopředs­edové Roman Berbr a Zdeněk Zlámal.

Právě Berbr je mnohými nyní považován za případnou náhradní variantu za obviněného předsedu pro červnové volby. „Bez komentáře, vše proberu s kolegy na výboru a vyjádříme se v pondělí,“řekl LN kontroverz­ní funkcionář.

Dle informací MF Dnes bymohla podat kandidatur­u předsedkyn­ě České asociace fotbalovýc­h hráčů Markéta Haindlová. Mimořádné setkání majitelů klubů chystá také Ligová fotbalová asociace, která řídí profesioná­lní soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia