Lidové noviny

Cenný rukopis vystaví v Brně

- BRNO MARTIN RYCHLÍK

Zakladatel­ské dílo genetiky, rukopis Mendelovy práce Versuche über Pflanzen-Hybriden z roku 1865 (česky Pokusy s hybridy rostlin) zmizel už vícekrát. Po roce 1945 byl dokonce vyvezen z Českoslove­nska, aby se po dekádách objevil v Německu. Po nezměrném úsilí diplomacie, kněží i akademiků se až v roce 2012 dostal zpět do Brna, kde jej Mendel napsal.

Letos v březnu LN upozornily, že cenný manuskript byl patrně na jaře 2015 potají odvezen znovu, tentokrát z brněnského opatství k augustiniá­nům ve Vídni. Ač je majetkem řádu, na tak staré dílo se vztahují i české zákony. A protože si vývozce pro tento „předmět kulturní hodnoty“nepořídil povolení u Moravské zemské knihovny, jak LN ověřily, hrozí mu dle dřívějšího sdělení ministerst­va kultury pokuta až pět milionů korun.

V únoru 2015 se měnilo osazenstvo starobrněn­ského opatství. Po dlouhých letech skončil opat Lukáš Evžen Martinec, přišli noví bratři; spřízněný advokát Zdeněk Koudelka psal tehdy na svém blogu o „uchvatitel­ích opatství“a „převzetí cizinci“. Otci Evženovi se asi pryč nechtělo, pár let už u sebe schraňoval i rukopis. Patrně jej pak právě on odvezl ke známým augustiniá­nům do Vídně, jak stojí v předávacím protokolu z letošního 27. února. Od té chvíle je dílo v Brně. Martinec na dotazy LN nereagoval, dříve sdělil: „Je otázkou, zda by rukopis neměl být prohlášen národní kulturní památkou, aby jej už žádný cizinec nechtěl privatizov­at či vyvézt.“

To by se již nemělo stát. Zájem na vystavován­í a uložení díla, jež je významem srovnateln­é s Darwinovým­i spisy, mají jak augustiniá­ni, tak Masarykova univerzita iMendelovo muzeum sídlící přímo v opatství.

„Rukopis měl pohnutou historii. Ztracen i nalézán, objevující se v různých dobách a na různých místech. Je zpět tam, kde vznikl. Těch pár listů, na něž Mendel shrnul své objevy, jsou dokladem geniality lidského ducha... Mendel jej stvořil v opatství, kde žil téměř 42 let, je proto vhodné, aby rukopis byl i zde vystavován,“sdělil LN ředitel muzea Ondřej Dostál.

„Mendelovo muzeum poskytne veškeré kapacity k představen­í tohoto díla světu. Rukopis bude důstojně a bezpečně vystaven v prostorách stávající mendelovsk­é expozice. Je to velká čest, ale i odpovědnos­t být v místě, o kterém můžeme říci, že je kolébkou genetiky, a starat se o odkaz jejího objevitele Gregora Mendela,“říká Dostál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia