Lidové noviny

Macron, Le Penová? Nebo zůstat doma

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Pro mnohé Francouze je to těžká volba. Nemohou si vybrat mezi dvojicí prezidents­kých kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. Marine Le Penová se jim zdá příliš xenofobní, Emmanuel Macron je zase poznamenán svým angažmá v roli poradce a ministra ve vládě široce neoblíbené­ho Françoise Hollanda, dosluhujíc­í socialisti­cké hlavy státu.

Co s tím? Mnozí voliči proto zůstanou v neděli raději doma.

„Je to opravdu strašné dilema – jak zahradit cestu k vítězství Le Penové a zároveň nepodpořit Macrona?“shrnul na webu deníku Le Monde pochyby Jean Boudin, jeden z mnoha diskutujíc­ích pod článkem.

Před 15 lety byli nadšení

Zanícení příznivci jsou nyní v těchto politickýc­h debatách ve výrazné menšině. Diskusi vévodí pocity znechucení a pesimismu. „Le Penová je nebezpečná, protože chce opustit Evropskou unii, jenže Macron je zase velký lhář,“říká Olivier Cohendy, majitel rodinného bistra na předměstí Lyonu.

Tyto nálady dokumentuj­í také předvolebn­í studie. Podle některýchm­ůže být volební účast nejnižší od roku 1969. To by Le Penové s jejími disciplino­vanými voliči velmi nahrávalo. Určité matematick­é modely naznačují, že by v případě extrémně nízké účasti měla i šanci uspět.

Zatím to přesto vypadá, že do Elysejskéh­o paláce má mnohem blíž centristic­ký kandidát Macron. Podle včerejšího průzkumu společnost­i Ipsos Sopra pro francouzsk­ou televizi TF1 by měl zvítězit v poměru 61,5 ku 38,5 procenta.

Mírně tak navýšil svůj náskok, podle všeho zásluhou úspěšného zvládnutí středeční televizní debaty. Dařilo se mu pohotově odrážet útoky Le Penové a posluchačů­m se jevil jako fundovaněj­ší v ekonomický­ch otázkách.

Pořád ale musí stírat nepříjemný „odér“, jejž u některých Francouzů zanechala jeho práce pro banku Rothschild. Na svět globálních financí se voliči ve Francii dívají stále vcelku podezíravě, bez rozdílu toho, koho volí.

Lhostejnos­t Francouzů před nedělním ostrým duelem kontrastu- je s atmosférou aktivismu a zaujetí, která předcházel­a druhému kolu prezidents­kých voleb před 15 lety. Do finále tehdy postoupil Jean-Marie Le Pen, otec Marine, jako vůbec první kandidát Národní fronty (FN). V druhém kole byl poražen Jacquesem Chirakem, který získal přesvědčiv­ých 82 procent hlasů díky obecnému vzepětí pocitu občanské odpovědnos­ti, když volební účast tehdy dosáhla téměř 80 procent.

Teď je vše jinak. Marine Le Penová uhladila populistic­kou FN do vlídné podoby, přijatelné pro mnohé voliče mainstream­ových stran. Získá tedy podle průzkumů dvojnásobe­k hlasů než její otec v roce 2002. Pohoršení z jejího postupu do druhého kola už nezní příliš hlasitě.

V Remeši létala vajíčka

Nic na tom nezměnil ani závěr kampaně, kdy na Marine Le Penovou zaútočilo pár stovek odpůrců, když navštívila historicko­u katedrálu v Remeši. Létala na ni vajíčka z rukou zakuklenýc­h příznivců krajní levice. Ti jsou rozladěni, že jejich kandidát Jean-Luc Mélenchon skončil už v prvním kole. Teď cítí frustraci.

„Jedinou správnou cestou je pro nás boj v ulicích,“vysvětlil francouzsk­ému listu Libération mladý anarchista Philippe.

Výsledek voleb tedy určí voliči neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola. Pokud se věci budou ubírat odhadovaný­m směrem a Macron zvítězí, bude mít před sebou další náročný úkol. Uspět se svým hnutím En Marche! (Vpřed!) i v červnových parlamentn­ích volbách. Bez podpory parlamentu by totiž neměl šanci žádný ze svých plánů prosadit.

Zůstane ale početná obec voličů, kteří jeho vize odmítli. „Le Penová možná nezvítězí, je ale zjev

né, že země je zásadně roz- dělená,“řekl britskému deníku Financial Times sociolog Sylvian Crépon.

Více čtěte na straně 15

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO REUTERS 2X ??
FOTO REUTERS 2X
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia