Lidové noviny

Budoucnost Šlesvicka závisí na dánské „páté koloně“

- ROBERT SCHUSTER

KIEL/PRAHA Příští dva víkendy čekají Německo dvě generálky před podzimními celostátní­mi volbami do Spolkového sněmu.

Zítra rozhodnou dva miliony voličů ve Šlesvicku-Holštýnsku, regionu mezi Severním a Baltským mořem, o novém složení parlamentu. Za týden budou hlasovat voliči v nejlidnatě­jší zemi, v Severním Porýní – Vestfálsku.

Volby v nejseverně­jší části Německa měly dlouho jasného favorita. Mnohé nasvědčova­lo tomu, že dosavadní premiér Torsten Albig ze sociálněde­mokratické strany (SPD) svůj mandát bez problémů obhájí. Do karet mu hrála i příznivá společensk­á atmosféra souvisejíc­í se zvolením Martina Schulze do čela celostátní­ho vedení strany.

Ale tak, jak klesají preference SPD v celém Německu, začala slábnout i podpora pro Albiga. Ten tak své stoupence utěšoval, že regionální průzkumy veřejného mínění v minulosti již několikrát selhaly.

Naopak křesťanský­m demokratům (CDU), kteří v tomto regionu za posledních pět let vystřídali pět předsedů, se podařilo chytit druhý dech. Navíc přišli s tématem, které dlouhodobě trápí občany Šlesvicka-Holštýnska napříč politickým spektrem: kvalitou místních škol a vzdělání obecně.

CDU se podařilo srovnat krok s SPD a podle některých průzkumů dokázala dosavadní hlav- ní vládní stranu i předehnat. Nakonec tak může o volebním vítězi rozhodnout popularita lídra a z tohoto hlediska je premiér Albig ve výhodě.

Volební vítěz může skončit v opozici

V nedávných letech se vznik vlád ve Šlesvicku-Holštýnsku neobešel bez komplikací. Volby zpravidla nepřinesly jasnou většinu. A tak přišlo ke slovu specifikum zdejší politiky: stálé zastoupení zhruba 50tisícové dánské menšiny v parlamentu.

Na její politickou reprezenta­ci, takzvané Jihošlesvi­cké volební sdružení (SSW), se totiž nevztahuje pětiprocen­tní klauzule.

V minulých desetiletí­ch, kdy se v regionu střídala u moci pravice s levicí, zachovával­o SSW neutrální postoj a omezovalo se té- měř výlučně na ochranu zájmů dánské a fríské menšiny, především v oblasti školství a kulturní politiky.

Před pěti lety ovšem němečtí Dánové premiérově souhlasili se vstupem do vlády sociálních demokratů a Zelených a zajistili jí v parlamentu těsnou většinu jednoho hlasu.

CDU, která volby původně vyhrála, kvůli tomu musela odejít do opozice.

Nedá se vyloučit, že za tím byla ze strany menšinovýc­h politiků i drobná pomsta: právě předchozí koalice křesťanský­ch demokratů a liberálů prosadila rozpočtové škrty, které se dotkly i menšinovýc­h škol, a to i přesto, že proti nim vyšly do ulic stovky německých Dánů.

Z toho důvodu již menšinová strana předem avizovala, že má zájem pokračovat ve vládě i po zítřejších volbách, bez ohledu na to, kdo je nakonec vyhraje. Zachovat 48 stávajícíc­h vzdělávací­ch zařízení dánské menšiny ve Šlesvicku-Holštýnsku považuje za svou hlavní prioritu.

V uplynulé kampani ovšem musela strana SSW čelit i výtkám, že je „pátou kolonou“Dánska. Tomuto tvrzení nahrává skutečnost, že každoročně získává dvě třetiny peněz na svou činnost z Kodaně.

Atmosféru předvolebn­í kampaně otrávil i požadavek místopředs­edy protiimigr­ační Dánské lidové strany Sörena Espersena, aby byla dánsko-německá hranice posunuta o desítky kilometrů na jih a oblasti obývané menšinou následně připojeny k Dánsku.

„Nenesu odpovědnos­t za to, co řekl pan Espersen. Existují zkrátka i političtí idioti, ale že my za ně máme ručit, považuji za hloupé,“řekla šéfka SSW Anke Spoorendon­ková, která je ministryní spravedlno­sti a kultury v regionální vládě.

Jasné vítězství, nebo přece jen fotofiniš? Regionální volby na severu Německa slibovaly krátce před hlasováním těsný souboj o prvenství mezi sociálními a křesťanský­mi demokraty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia