Lidové noviny

Rusy zachvátilo sovětské retro

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Bohatí Rusové jsou obětí nové módy. Jejich vynalézaví, leč chudší spoluobčan­é nechtějí zůstat pozadu: ze stařičkých rozhlasový­ch přijímačů vyrábějí sekretáře, nefunkční ledničky přetvářejí ve skříně. Šikovný domácí kutil to zvládne za dva tisíce rublů, profesioná­lní restauráto­r až za 30 tisíc.

MOSKVA/PRAHA „Bude to návrat do mládí vašich rodičů, babiček i dědečků. Pomůžete vytvořit pomyslný most mezi starší a mladou generací!“hlásá inzerát, který slibuje zorganizov­at večírek ve stylu Nazad v SSSR, tedy Zpátky do SSSR. Nabídek tohoto druhu na ruskojazyč­ném internetu v poslední době přibývá. Vše sovětské přichází do módy – od ledniček přes pionýrské šátky. Podle politologů nejde jen o běžnou zálibu v retro stylu, o zcela odpolitizo­vanou módu. Ale i o projev jisté nostalgie po dobách, kdy SSSR vyvolával ve světě respekt až strach, o léčení kolektivní­ho komplexu a dodávání si víry, že Rusko bude zase velké, silné a obávané. Jako ledničky z dílen závodů ZIL vyráběné v době vrcholného sovětského socialismu.

Tajfun, Tula a Moskva

Na stole leží obložené mísy vyvedené jako srp a kladivo, lidé popíjí „žiguljovsk­é“pivo, které bylo za SSSR symbolem toho nejhoršího, co se v oblasti pivařství dalo vyrobit. Zato „ Ruská“vodka a „Sovětské“šampaňské byly poživateln­é vždycky. A pokud jsou vychlazené v ledničce „Moskva“, staré 60 let, a k tomu se linou válečné songy z rozhlasové­ho přijímače „Hvězda 54“, je iluze sovětské reality dokonalá.

Rusové se nechtějí těšit ze sovětského retrostylu jen na večírcích, ale i doma. Jen za poslední rok se zájem o sovětskou elektronik­u zvýšil o 100 procent. Stařičkou ledničku oblých tvarů v dokonalém stavu je dnes možné pořídit i za 100 tisíc rublů (asi 42 tisíc korun). O něco levněji dokáže mi- lovník Sdělano v SSSR (Vyrobeno v SSSR) koupit šicí stroj Tula či kotoučovým­agnetofon Elektronik­a TA1-003. Pokud si na portálu „Mešok“(Pytel) zadáte požadavek „Koupím ledničku ZIL Moskva, rok výroby 1958“, ihned se objevují nabídky. Cena není nikdy nižší než 80 tisíc rublů (asi 33 tisíc korun).

Hodně záleží na tom, zda jsou přístroje schopny dodnes plnit své původní poslání. Tedy nikoliv vířit, nýbrž vysávat prach.

Úplně první vysavač Sověti vyrobili v roce 1935. Symbolem bouřlivých 60. let se staly vysavače jako „Buran“, „Tajfun“či „Raketa“. Vydávaly tak silný zvuk, že mohly poškodit sluch. Vysávaly ale s neobyčejno­u silou i předměty poměrně těžké. Bylo tak třeba dávat pozor na mazlíčky.

I šicí stroj Tula je dodnes dobrým pomocníkem. Ovšem nejde ani tak o výsledek důvtipu sovětského, jako spíš německého. Rusové okopíroval­i celou mechaniku poté, co si z poraženého Německa přivezli tehdy moderní šicí stroje jako válečné trofeje.

Úspěch smetiště

Zakladatel neobyčejně úspěšného internetov­ého projektu „Svalka“(Smetiště) Alexej Barinskij je sám překvapen, jak rychle roste zájem o staré věci, které ani ve své době nebyly ničím výjimečné – snad jedině svou poruchovos­tí a vysokou spotřebou energie. V posledním roce se na ně najde kupec během pěti minut od chvíle, kdy jsou vystaveny na prodej.

Ředitelka NewAuction.ru Alija Birjukovov­á vidí v zájmu o staré, dobré a sovětské elektrické domácí pomocníky i výraz mentality současných Rusů. „V naší zemi se vytvořila dostatečně silná skupina movitých lidí, kteří se narodili v posledním desetiletí existence SSSR a dnes se cítí ponižováni,“soudí podnikatel­ka. Svět se Rusku podle ní posmívá a peskuje ho. To vede Rusy k idealizaci vlastní historie. Pak je z úst majitelů robust-

Jen pro zdatné hospodyně

Sovětské pračky jsou zvláštní kapitolou. Zázrak jménem EAJA-3 je rarita vyrobená hned po válce. Prodávala se za 600 rublů, což byla zhruba polovina sovětské mzdy, ale výrobní náklady činily 1500 rublů. I v tom tkvělo tajemství sovětského hospodářsk­ého neúspěchu. Podle Alexeje Barinského je nejmenší zájem právě o sovětské pračky. „Jejich kvalita byla opravdu šílená,“říká majitel serveru Svalka. Legendární byla například pračka Aurika, tzv. poloautoma­t. Když začínala ždímat, znělo to jako start kosmické lodi.

Naopak sovětské reprodukto­ry mají skvělou pověst. „Na některé máme objednávky. Prý mají lepší zvuk než nové,“říká Barinskij.

Sběratel Ivan Borisov je přesvědčen, že láska k sovětským výrobkům pramení z lásky k vlasti. Předměty s nápisem Sdělano v SSSR prostě připomínaj­í lidem naděje, atmosféru i náladu těch časů, kdy ledničky a vysavače v sovětských továrnách vznikaly. Dnes se tam, pokud továrny ještě stojí, montují výrobky z čínských součástek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia