Lidové noviny

Airbusu a Boeingu roste čínský sok

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PEKING/PRAHA Už nikoliv levná továrna, ale technologi­cká velmoc. To je vzkaz, který se stále intenzivně­ji snaží do světa vyslat Čína, druhá největší ekonomika světa a mimořádně ambiciózní globální hráč. Sice s tříletým zpožděním, ale s o to větší pompou se tak včera odlepil od ranveje šanghajské­ho mezinárodn­ího letiště Pudong bezmála čtyřicetim­etrový stroj s označením C919, první dopravní letadlo čínské výroby. I když ne tak docela. Motory a část elektronik­y mají na svědomí renomované západní společnost­i.

O vývoji dopravního letounu domácí výroby říše středu snila už od 70. let, kdy za éry Mao Ce-tunga podnikla první výrobní pokusy. Tehdejší prototypy ale narážely na přílišnou hmotnost. Idea vývoje čínského stroje tak utichla až do roku 2008, kdy v Šanghaji vznikla státní společnost Commercial Aircraft Corporatio­n of China (COMAC).

Model C919 vyvíjela takřka dekádu. Jeho první veřejný letecký test včera sledovalo několik tisíc čínských hodnostářů, novinářů a dalších pozvaných a státní televize CCTV vysílala živě záběry z kokpitu. Na palubu letounu, jenž pojme 158 až 168 lidí a do budoucna jeho výrobce plánuje i větší variantu, usedlo vedle pilo- tů ale jen několik techniků. Ve vzduchu strávili necelou hodinu a půl, pak bezpečně přistáli.

O polovinu levněji než ostatní

Letadlo nyní vstupuje do další testovací fáze. Ta největší výzva ho ale zřejmě čeká někde zcela jinde: chce se totiž probojovat na světový letecký trh ovládaný dvěma giganty, francouzsk­ým Airbusem a americkým Boeingem. Právě těmto dvěma předním světovým výrobcům civilních dopravních letadel chce totiž přímo kon- kurovat. Jeho výrobce nicméně třímá v rukou zvlášť silnou zbraň: cenu. Oproti modelům Airbus A320 a Boeing 737, s nimiž hodlá na trhu soutěžit, je méně než poloviční – okolo 50 milionů dolarů. Projektu se navíc dostává silné podpory přímo od vládnoucíc­h kruhů v Pekingu. Poprvé byla C919 představen­a veřejnosti v listopadu 2015 za osobní účasti prezidenta Si Ťin-pchinga.

Od té doby dostal jeho výrobce zakázky na 570 strojů. Mezi více než dvacítkou zákazníků převažují čínské aerolinie (China Eastern Airlines, Air China, Hainan Airlines, China Southern Airlines) a další čínské společnost­i. První letadla si mají převzít zákazníci už příští rok. Ostrý start provozu pak ohlásily jako první aerolinky China Eastern na rok 2020. Výrobce nyní usiluje o certifikac­i evropskými a americkými úřady. I když Brusel souhlasil uznat některé testy provedené v Číně, očekává se, že bude trvat i na části zkoušek ve vlastní režii.

Vedle C919 má přitom Čína i další „želízka v ohni“. Loni absolvoval svůj první komerční let jiný čínský letoun, menší ARJ21, jenž má konkurovat modelům firem Embraer a Bombardier.

První dopravní letoun čínské výroby má za sebou premiérový a úspěšný veřejný let. Stroj čínské státní společnost­i COMAC má přitom ambice konkurovat Boeingu 737 i Airbusu A320.

 ?? V roce 2011 podepsal čínský COMAC memorandum o spolupráci s irským nízkonákla­dovým dopravcem Ryanair na vývoji většího stroje. FOTO REUTERS ?? Velké plány.
V roce 2011 podepsal čínský COMAC memorandum o spolupráci s irským nízkonákla­dovým dopravcem Ryanair na vývoji většího stroje. FOTO REUTERS Velké plány.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia