Lidové noviny

Posílení vlivu Číňanů v J&T má zelenou

- BRNO

Finanční skupinu J&T Finance Group (JTFG) bude nově ovládat čínská CEFC spolu s podnikatel­i Jozefem Tkáčem a Ivanem Jakaboviče­m. Změnu podílů schválil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Bez bližších podrobnost­í to včera potvrdil předseda antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí je pravomocné.

CEFC původně ve finanční skupině J&T Finance Group držela desetiproc­entní podíl, loni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Celkem měla zaplatit za poloviční podíl v JTFG 980 milionů eur (26,3 miliardy Kč). ÚOHS posuzoval oblast finančních investic, investiční­ho bankovnict­ví, správy aktiv, kolektivní­ho investován­í a souvisejíc­ích služeb.

Součástí strategick­ého partnerstv­í je podle dřívějších informací rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finanční institucí China Developmen­t Bank v celkové hodnotě 800 milionů eur (21,5 miliardy korun) na investice do vybraných projektů. Obě společnost­i mají zájem společně v zemích střední a východní Evropy poskytovat retailové bankovnict­ví, a to prostředni­ctvím zastoupení nejméně ve dvou významných bankách. Moderní bankovní a finanční služby by v budoucnu rády rozšířily i do Číny, kde plánují také vznik pobočky J&T Banky, uvedly obě společnost­i v prohlášení.

Společnost CEFC v Česku v poslední době nakupuje. Získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, podíl v letecké společnost­i Travel Service, investoval­a i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media, s nimiž už ukončila spolupráci, či do realit. CEFC China Energy Company Limited působí především ve financích, energetice a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a dnes je největší soukromou společnost­í v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia