Lidové noviny

... ale dopadlo to jako vždycky

-

Premiér Bohuslav Sobotka má při všem tom neštěstí vlastně kliku. Kdyby se prezident Miloš Zeman nerozhodl jej veřejně ponižovat, kdyby jej nepřemohla zášť a touha po pomstě, kdyby neodkryl své karty, mohl klidně převzít Sobotkovu demisi a poté zkusit rozehrát hru o odstranění premiéra při zachování vlády. Hru riskantní, hru krajně ústavně nekonformn­í, ale hru teoreticky „hratelnou“. Tím, že se pokusil premiéra zesměšnit a jasně řekl, že odmítá demisi celé vlády, přiměl Sobotku k saltu mortale – kroku, který většina národa asi nikdy nepochopí (jako nikdy nepochopí celou demisi), ale jenž premiérovi vrací karty i iniciativu do ruky.

Dlouhodobě je samozřejmě dnešní předseda vlády mrtvý muž. Těžko si lze představit, že by po eskapádě „Neodvolám Babiše / Podám demisi / Podám demisi až později / Demisi nepodám / Odvolám Babiše“byl volebním lídrem, za nímž národ půjde. Ale taková role již dávno není na stole. Celá vládní krize je ze strany ČSSD promyšlený­m pokusem, jak vystřídat své vedení a dostat Andrej Babiše alespoň částečně do defenzivy.

Ta situace nemá pro pana Sobotku dobré řešení. Zemanův podraz jej přiměl otočit o 180 stupňů, demisi stáhnout a roz- hodnout se pro odvolání Andreje Babiše, což sám v úterý označil za nejhorší možný scénář. Doslova pravil: „Odvolání ministra financí by situaci v České republice a atmosféře v naší zemi neprospělo. Ministr financí by hrál roli mučedníka…“

Špatný odhad protihráčů vedl k tomu, že byl k tomuto nejhoršímu scénáři dotlačen. Ale ani zlomyslný Chlívek se mu za to nebude vysmívat: předvídat chování „senilních starců, kteří už na tom nejsou fyzicky ani duševně právě nejlépe“, je opravdu nemožné.

Pokud se cítí p. t. čtenářstvo dotčeno oním drsným citátem o senilních starcích, pak vězte, že taková slova by si Chlívek vůči panu prezidento­vi nedovolil. Jen cituje po prezidento­vi druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedu Senátu České republiky pana Milana Štěcha.

Ale ani zlomyslný Chlívek se nebude panu Sobotkovi za špatný odhad protihráčů vysmívat. Předvídat chování „senilních starců, kteří už na tom nejsou fyzicky ani duševně právě nejlépe“, je opravdu nemožné.

Pan premiér se přitom chová naprosto racionálně. Ale problém je, že jeho racionalit­u většina lidí nechápe. Sobotka viděl, že Zeman hodlá jeho demisi před národem vyložit jen jako odstoupení samotného premiéra, přičemž by zachoval stávající vládu včetně ministra financí Andreje Babiše. Což by bylo pro sociální demokraty samozřejmě zhola nepřijatel­né: padl by jen „hodný Sobotka“, „zlý Babiš“by se zatím smál do hrstičky.

Jenže zde je právě ten důvod, proč Sobotka již Lidový dům nepovede do voleb. Demise, její odklad i následné odvolání byly poměrně logické kroky – ale zcela nesrozumit­elné pro lidi, kteří politiku nesledují den po dni a hodinu po hodině.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia