Lidové noviny

Marine ve zkumavce

Finále voleb ve Francii ukáže sílu „neviditeln­ých“

-

Netrefí-li zítra Zemi asteroid, Francouzi zvolí prezidente­m Emmanuela Macrona. Již teď lze ale říci, že se nezopakuje jaro před 15 lety. Tehdy se ve finále spojila celá země proti Jeanu-Mariemu Le Penovi a udělila mu ostudnou porážku 82 : 18. Zítra to bude jinak. I když Le Penova dcera prohraje, nebude to drtivá porážka zla od sjednocené­ho dobra. Ze starého fašounství či antisemiti­smu jejího otce na ní ulpívá cejch. Jenže odmyslíme-li si tento cejch, vidíme soupeření dvou legitimníc­h postojů: stoupenec otevřenost­i, globalizac­e a kapitálu zápasí o voliče se stoupenkyn­í ochrany francouzsk­é identity a sekularism­u. Le Penová nereprezen­tuje fašismus, ale „sekularism­us na steroidech“, píší noviny. Tomu sice nemusíte fandit, leč nemusíte si před tím ani uplivovat.

Tento zápas v jádru odpovídá těm, jaké jsme viděli v Británii, Rakousku či USA, kde vyúsťovaly v těsné vítězství té či oné strany. Pokud ve Francii to vítězství těsné nebude, příčinu nelze hledat v názoru, že francouzsk­á společnost neřeší podobné problémy jako britská, rakouská či americká, ale v cejchu fašismu, který se s Marine Le Penovou táhne. Zítřek tedy bude zajímavou sociologic­kou sondou: ta ukáže, do jaké míry si Francouzi tento cejch dokážou odmyslet.

I když se francouzsk­é průzkumy před prvním kolem osvědčily, předvídat skóre finále je těžké. Už proto, že Macronovi fanoušci cítí potřebu mobilizova­t, tedy strašit. Co by nastalo po vítězství Le Penové? Ekonom Henrik Enderlein na tuto otázku Spiegelu Online odpovídá: „Bylo by pravděpodo­bné, že finanční trhy do 48 hodin či několika dnů zničí euro.“Ta výstraha má racionalit­u. Po vítězství Le Penové by z Francie opravdu utíkal kapitál včetně běžných úspor v eurech. Jenže mnozí voliči si mohou říci: Neospraved­lňuje ta výstraha Le Penovou? Jsou-li globální kapitálové trhy tak všemocné, že v reakci na jedny volby dokážou zničit výsledek desetiletí snah o integraci, někde musí být chyba. Le Penová neříká nadarmo, že právě proto je třeba Francii chránit.

Varuje i loňská zkušenost Ameriky, kde Hillary Clintonová opovrhla „bílou spodinou“– a ta pak volila Trumpa. Před tím varuje francouzsk­ý spisovatel Édouard Louis, jehož otec z upadajícíh­o maloměsta je voličem Le Penové: „Nestačí bojovat proti ní či proti nenávisti,“píše Louis. „Musíme bojovat za bezmocné a nejnevidit­elnější lidi – za lidi, jako je můj otec.“Výsledek se dozvíme zítra večer. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia