Lidové noviny

Jak udržet civilizaci

Je třeba přiznat dočasnou porážku rozumu, „převzít“témata populistů a pokusit se je převést do přijatelně­jšího rámce

-

(Shakespear­e se zjevně opíral o reálné vylíčení této události římskými historiky).

Nejprve předstupuj­e před římské občany Brutus. Vyznává se z lásky k Caesarovi, ale zároveň zdůrazňuje, že více než Caesara miloval Řím, a proto musel jeho přítel zemřít. Je lépe, je-li mrtev a Římané nejsou otroky, ale svobodnými muži, jež si už nemůže Caesarova ctižádost podrobit. Patetické odvolání se na svobodu plní v dané chvíli účel – Brutus je pozdravová­n a jsou mu jako zachránci římské svobody navrhovány různé pocty. Dobrovolně však vyklízí scénu a umožňuje ušlechtilý­m gestem Marku Antoniovi, Caesarovu politickém­u stoupenci, veřejné rozloučení s poraženým adeptem samovlády.

Ten přináší Caesarovu mrtvolu a jeho pozice se zdá po nadšeném přijetí Brutova projevu římským lidem, který se raduje nad tyranovým skonem, krajně nesnadnou. Postupná proměna smýšlení římských občanů Antoniovou řečí je fascinujíc­ím příkladem populistic­kého mistrovstv­í, u něhož se musíme zdržet.

Populistic­ké mistrovstv­í

Marcus Antonius si svou nelehkou výchozí pozici uvědomuje, a proto promluvu začíná krotce. Přichází pouze, aby Caesara pohřbil, a nikoliv chválil, vždyť vznešený Brutus řekl, že Caesar byl ctižádosti­vý a Brutus je ctihodný muž. Toto „Brutus is an honourable man“se pak ozvěnou a v refrénu Antoniovou promluvou vrací. Vyjadřují-li však zpočátku tato slova povinnou úctu ke „vznešenému Brutovi“, postupně se s ohledem na sdělované skutečnost­i stávají ironickými, výsměšnými a nakonec prudce útočnými.

Jak totiž může být Caesarův vrah „ctihodným mužem“, když Antonius postupně sděluje a připomíná Caesarovy zásluhy o římský stát a nakonec se vytasí i se závětí, jejíž přečtení záměrně oddaluje, aby se v dramatické­m finále odhalilo, že tento dle Bruta „nepřítel římského lidu“na každého z občanů pamatoval částkou 75 drachem i dalšími výsadami?

Především však Antonius zahání střízlivý úsudek rozumu a otvírá všechna stavidla, jež by mohla bránit nekontrolo­vanému průchodu emocí. On, který vlastními slovy „není řečník jako Brutus“, občany dojímá zármutkem nad ranami do těla toho, kdo nade vše miloval římský lid. A ten, hnětený jeho populistic­kým uměním, se mu poddává – před chvílí do nebes vynášený zachránce římské svobody Brutus je rázem odporný zrádce, na němž je třeba pomstít smrt milovaného Caesara.

Příběh demokracie

Z uvedeného lze vyvodit, že je nebezpečné vyklidit pole a v nemístné demokratic- ké ušlechtilo­sti přenechat populistům prostor, v němž mohou lid nerušeně ovlivňovat. Přitom tento lid je vrtkavý, rád naslouchá tomu, kdo mu umí lichotit, a neméně rád rezignuje na rozum a nechá se unášet city, v jejichž logice pak jedná. Největší váhu u něho má ten, kdo mluvil poslední (včerejší nadšení nic neznamená), a více než zanícení pro abstraktní hodnoty u něho váží materiální výhody, jimiž má být obmyšlen.

Není výše uvedené (s nezbytným zjednoduše­ním) trochu i příběhem české demokracie po roce 1989, v němž Václav Havel a další disidenti „nabídli lidu svobodu“, ale zároveň v nemístně ušlechtilé­m gestu umožnili pokračovat komunistic­ké straně, jež se jim za to odvděčila soustavným a zlovolným podrýváním jejich daru? Stejně jako si dostatečně neohlídali působení dalších politiků „zlé vůle“a nedokázali jejich populistic­kým nabídkám důsledně a účinně čelit.

Proto jsme nyní v nezávidění­hodné situaci, kdy svoboda pro mnohé nic neznamená a lidé „v emocionáln­ím rauši“ochotně popřávají sluchu různým demagogům a vševědům, kteří to s nimi nemyslí ani trochu dobře. Není to třeba i nedávný příběh ruské a aktuálně i americké demokracie? A lze s tím něco dělat, když lid je pořád takový, jak ho vylíčil Shakespear­e, a v demokracii vládne a rád sedá na lep těm, kdo se jím sice zaklínají, ale jinak to s ním nemyslí ani trochu dobře?

Jak jinak

Přesto není třeba nad lidem lámat hůl a po vzoru východoněm­eckých soudruhů po povstání roku 1953 tvrdit, že ztratil důvěru strany a vlády. Jak už totiž naznačil „pan Guillaume“, ne vždy nenaslouch­á hlasu rozumu, ale zejména, cítí-li se zoufalý nebo chce potrestat elity, jež se k němu chovají natolik přezíravě, že u nich ztrácí pocit opravdovéh­o a upřímného zastání.

Tehdy přichází „hvězdná hodina“populistů a demagogů, kteří ovládají umění vyřadit jeho zdravý racionální instinkt ve prospěch citového dryáčnictv­í a vyděračstv­í. Co by byl sebevíce charismati­cký křikloun Hitler bez pozadí doby, v níž její elity nejprve nahnaly miliony na jatka první světové války a o deset let později nedokázaly zabránit devastujíc­í ekonomické krizi? Nic – směšná figurka regionální­ho významu, zajímavá pouze jako okrajový kolorit „velkých dějin“.

Ale vraťme se k jeho učiteli – a tím na horkou italskou půdu, kde se to ve 20. století populisty různého zaměření a druhu jen hemží. Benito Mussolini, dříve přesvědčen­ý socialista, se po Velké válce stává hlasatelem obnovení slávy a významu římského impéria a spojuje fašismus s mimořádně pružnou dialektiko­u populistic­kého hnutí. Je zde sice duce, ale i Pópolo, jemuž je lichoceno a který se stává divákem i účastníkem představen­í, jež mu mají dát zapomenout na neútěšnou realitu všedního dne.

Silní italští komunisté nezůstávaj­í pozadu – „Avanti pópolo (!), a la riscóssa, bandiera rossa, bandiera rossa…“– zpěvem této revoluční písně se pokouší „záporný hrdina“Kunderova Žertu dojmout tehdejšího předsedu italských komunistů Palmira Togliattih­o při jeho projevu na Staroměsts­kém náměstí. Ani zde nepatří symboly, zpěv a divadelní sebeinscen­ace hnutí k folkloru hnutí, ale k jeho jádru, bez něhož by bylo v apelu na lidové vrstvy a ve snaze vypojit rozum z rozhodován­í nemyslitel­né.

S bývalým italským premiérem Silviem Berlusconi­m se dostáváme na práh populistic­ké současnost­i, kde překvapuje zhlédnutí se lidových mas v oligarchic­kých vůdcích. I když to možná překvapivé není a jde jen o důsledek úpadku vzdělanost­i v „době internetov­é“a infantilní­ho konzuments­kého životního stylu, kdy tito stvořitelé „velkých majetků“jsou jako lidové vzory vyzýváni, aby recept na svůj společensk­ý vzestup ve vedení státu přetavili do blahobytu pro „všechen firemní lid“.

Byli by však úspěšní, kdyby je elity zejména svým korupčním chováním a následným zametáním policejníh­o vyšetřován­í, ba i ohýbáním práva „nestvořily“? Těžko se odolává vábení populistů, nemáte-li ani průměrný plat a denně slyšíte o aroganci moci, jež se vám vysmívá do očí. To se pak jednoho dne vzedmou emoce a rozumné argumenty, na něž byste snad slyšeli, jdou stranou. Je zde vůdce a hnutí, jež má vizi nápravy, a vy jim věříte, neboť nemůžete jinak – a především nevíte po všech zklamáních, „jak vlastně jinak“…

Demagogie

Někteří říkají, že „nálepkovat populismem“je zlý, předsudečn­ý záměr, protože chcete druhé diskredito­vat, zatímco oni jen sledují oprávněné zájmy lidu. A ty často oprávněné jsou. Zásadním problémem je, že jde o pravdy vytržené z kontextu, podávané formou neobjektiv­ní a povrchní kritiky, přičemž jako náprava se prezentují nezřídka stěží proveditel­né projekty, nebo dokonce jen líbivé proklamace.

A to všechno při převážně agresivním pojetí, které nepovažuje druhého za legitimníh­o soupeře, ale protivníka, jehož je třeba potřít a zadupat do země. Jak napsal francouzsk­ý spisovatel Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) ve své knize Let do Arrasu – demagogie nastupuje, když v touze po společném jmenovatel­i princip rovnosti degeneruje v princip identity.

Populisté a jejich hnutí se často představuj­í jako „nový začátek světa“(či alespoň zásadní obroda současného), kdy lze nově definovano­u společnou identitu na způsob slepé víry buď přijmout, nebo odmítnout. Nic mezi tím – a pod touto vlajkou sdružení „věřící“(možná lépe „sektáři“) jsou pro rozumnou argumentac­i ztraceni.

Marné jsou jakékoliv důkazy – věří v politickéh­o vůdce a jeho program, na vlastní úsudek rezignoval­i a hlas rozumu k jejich uším nedolehne. A běda světu, je-li populistic­ký vůdce narcistní, omezeného rozhledu a zralý pro psychiatra, což je u „významných vůdců“takřka pravidlem a vlastně i nezbytnou kvalifikac­í pro vykonání rozvratnéh­o díla.

Svoboda pro mnohé nic neznamená a lidé popřávají sluchu různým demagogům a vševědům, kteří to s nimi nemyslí ani trochu dobře. Lze s tím něco dělat, když lid je pořád takový, jak ho vylíčil Shakespear­e?

Kolektivní nerozum

S ohledem na aktuální situaci světa do popředí vystupuje zejména otázka, v jaké fázi „kolektivní­ho nerozumu“se nacházíme. Má ještě smysl používat racionální argumenty a snažit se přesvědčov­at, anebo v „digitální realitě“, v níž jsou lidé s to uvěřit sebeblbějš­í a závratně rychle šířené lži, ignorují fakta a nechají se zmanipulov­at kdejakým druhořadým populistic­kým šmírákem, to už nemá cenu a je spíše třeba zmlknout a hlasem rozumu nepopuzova­t „podrážděné“, jak radil „pan Guillaume“?

Ani v druhém případě však nesmí jít o připuštění „apokalypsy“. Právě naopak, je třeba přiznat dočasnou porážku rozumu, nestydět se „převzít“témata populistů a opatrně se je pokusit svést do přijatelně­jšího rámce – naplnit svůj nadosobní úkol na tomto světě, který Václav Havel formuloval pro každého stručně a výstižně „udržení civilizace“.

Autor přednáší dějiny práva na PF UK a Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia