Lidové noviny

První duel favoritů vyhráli Rusové

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Zatímco čeští hokejisté vyzvali na úvod mistrovstv­í světa kanadské obhájce titulu až večer po uzávěrce vydání, už odpoledne Rusové přetlačili Švédy 2:1 po nájezdech. Další z favoritů Finové se na výhru 3:2 nad Běloruskem hodně natrápili.

PRAHA Rozvážně se rozjel, počkal až do chvíle, než byl těsně před brankovišt­ěm, a pak se gólmanu Fasthovi trefil mezi betony. Artěmij Panarin ve druhé sérii otevřel skóre samostatný­ch nájezdů, a jelikož se už nikdo další mezi střelce nezapsal, rozhodla jeho exekuce o těsném vítězství Rusů nad Švédy.

Sborná tak dokonala obrat zápasu, v jehož základní hrací době padly jen dva góly.

V prvních chvílích vidělo přes 18 tisíc diváků v Kolíně nad Rýnem velké šance Rusů, jenže Provorov trefil jen tyč a při přečíslení tří na dva ztroskotal Andronov na Fasthovi. Do vedení šli naopak Švédové. V 15. minutě na sebe navázal pozornost protihráčů u postranníh­o hrazení Rask, našel najíždějíc­ího Eliase Lindholma a ten zmezikruží propálil Vasilevské­ho.

Na vyrovnání si Rusové museli počkat až do třetí třetiny. Ve 44. minutě Fasth nepřečetl včas manévry Barabanova za svou brankou a nestihl zasáhnout proti snadnému doklepnutí Andronova.

Přestože Znarokovi svěřenci seveřany ve třetí části přestřílel­i poměrem 14:3 a v prodloužen­í jel sám na Fastha Kučerov, rozhod- nout nedokázali. To je však mrzet nemuselo. I tak nakonec brali prémiový bod díky Panarinově trefě v nájezdech.

Finové neudrželi náskok

Na úvod české skupiny Bělorusové potrápili Finy. Přitom tým Suomi nemohl začít lépe. Během 146 sekund mezi třetí a šestou minutou nejprve Aho z úhlu pohotově prostřelil Lalanda mezi betony a poté Osala využil Lalandova zakrytého výhledu a zamířil přesně z pravého kruhu.

Bělorusům pomohla ke snížení chyba brankáře Korpisala, který ztratil za brankou puk a po Stefa- novičově přihrávce zamířil do prázdné branky Šarangovič. Ve 45. minutě se dočkal tým Davea Lewise vyrovnání, Graborenko­vu střelu tečoval před finským gólmanem Kovyršin.

Za pět minut ale vrátil Finům vedení při Korobovově vyloučení Savinainen, který před brankoviš- těm zakončil kombinaci Aha a Rantanena. Obhájci stříbra z loňského šampionátu v Rusku uhájili těsný náskok i při následných dvou oslabeních.

Právě oba včerejší soupeři se následně postaví českému výběru. Bělorusko vyzve Jandačův výběr dnes od 16.15, Finsko v pondělí.

Skupina A Švédsko–Rusko 1:2sn (15. E. Lindholm – 44. Andronov, rozh. náj. Panarin) USA–Německo skončilo po uzávěrce

Skupina B Finsko–Bělorusko 3:2 (3. Aho, 6. Osala, 50. Savinainen – 39. Šarangovič, 45. Kovyršin) ČESKO–Kanada skončilo po uzávěrce

Pozítří A: Německo–Rusko (16.15), USA–Švédsko (20.15). B: Bělorusko–Kanada (16.15), Finsko–ČESKO (20.15, online)

 ?? Artěmij Panarin proměňuje svůj nájezd, čímž rozhodl o úvodním vítězství Ruska na Švédskem. FOTO REUTERS ?? Rozhodujíc­í moment.
Artěmij Panarin proměňuje svůj nájezd, čímž rozhodl o úvodním vítězství Ruska na Švédskem. FOTO REUTERS Rozhodujíc­í moment.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia