Lidové noviny

Obere Jablonec i Viktorii?

Program 27. kola 1. ligy

- JIŘÍ ČIHÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Před týdnem Jablonec pomohl Plzni, teď může pro změnu přihrát výhodu v boji o titul slávistům. Severočesk­ý tým hraje v úvodním sobotním zápase proti úřadujícím­u mistrovi.

„Musíme věřit, že Plzeň někde ztratí, třeba právě hned proti Jablonci,“přeje si slávistick­ý kouč Šilhavý.

„Slavia není zvyklá hrát pod takovým tlakem, Plzeň je v tomhle ohledu zkušenější, proto nás čeká těžší utkání,“myslí si jablonecký trenér Zdeněk Klucký.

Proti Plzni se Jablonci v posledních sezonách nedaří. V osmi zápasech s ní sedmkrát prohrál.

„Chtěli bychom navázat na náš výkon proti Dukle. Byly tam chyby, které jsme si rozebrali, aby se v Jablonci už neopakoval­y,“vysvětlil kouč Plzeňských Zdeněk Bečka, jenž už ví, že ho po sezo- Včera: Dukla – Příbram 3:1 (11. a 62. Holenda, 90+1. Bilovský - 36. Suchan)

Dnes: 14.00 Jablonec – Plzeň, 19.00 Slovácko – Karviná, Bohemians 1905 – Slavia

Zítra: 17.00 Hradec Králové – Teplice, Sparta – Liberec, Brno – Zlín, 19.00 Mladá Boleslav – Jihlava

ně v pozici hlavního trenéra vystřídá navrátilec Pavel Vrba.

Jablonec zatím na jaře těžké zápasy zvládá. Porazil Spartu a naposledy remizoval se Slavií. „Zápasy tam nikdy nebyly jednoduché, mají nebezpečný rychlý protiútok i dobré standardky,“varuje trenér Viktorie.

Slavia má za sebou nevydařené dny: vypadla z domácího poháru a ztratila náskok před Plzní (v případně rovnosti bodů pro Viktorii hrají lepší vzájemné zápasy). Nyní už potřebuje zabrat.

Jenže v derby proti Bohemians se jí v poslední době nedaří. Z deseti minulých zápasů vyhrála v Ďolíčku jediný. Poslední čtyři vzájemné

vršovické duely skončily remízou. „Očekáváme bouřlivou atmosféru. My i Bohemka hrajeme o hodně. Pro diváka by to mohl být zajímavý zápas, ale pro nás je důležité hlavně vyhrát. Po ztrátě s Jabloncem potřebujem­e tři body,“říká trenér Jaroslav Šilhavý.

Poslední Příbram prohrála

Body potřebují i domácí, již se po dvou porážkách za sebou nebezpečně přiblížili sestupovém­u pásmu. „Pro fanoušky jde o prestižní zápas, pro nás o skvělou možnost, jak získat body, které potřebujem­e,“hlásí kouč Bohemians Martin Hašek.

Na dálku se o čtvrté místo, zna- menající postup do Evropské ligy, perou Mladá Boleslav a Teplice, které ztrácejí čtyři body. Nutně proto potřebují uspět na hřišti předposled­ního Hradce Králové. Tomu chybí dva body na čtrnáctou příčku Jihlavy.

„Už nemáme kam uhýbat a nic jiného než vítězství nebereme,“burcuje trenér Hradce Bohuslav Pilný. „Pozitivní bylo, že jsme dali dva góly. Na to chceme v domácím utkání navázat.“

Jihlavu doma přivítá Mladá Boleslav, a přestože pod novým trenérem Josefem Jinochem vyhrála oba poslední domácí duely, venku se jí nedaří. Naposledy inkasovala čtyři góly od Dukly. „Musíme navázat na naši kompaktní hru, se kterou jsme uspěli v poslední duelu proti Brnu. Každopádně Boleslav je favorit,“uznává Michal Kadlec, jihlavský asistent trenéra.

V boji o záchranu musí zabrat také Brno, které má pětibodový náskok na sestupové příčky, a výhra nad Zlínem by se mu tak výrazně hodila, aby se ještě víc nezamotalo do bojů o záchranu. „Sedli jsme si s radou starších a majitelem, vyříkali jsme si některé věci,“přiznal trenér Zbrojovky Svatopluk Habanec.

Poslední Příbram už má duel na Dukle za sebou, výsledkem 1:3 si po období zlepšených výkonů připsala druhou prohru v řadě.

Do konce fotbalové ligy zbývají čtyři kola a situace v boji o titul i záchranu je dál velmi napínavá. Účastníci přetahovan­é o první místo – Plzeň a Slavia – hrají ve 27. kole na stadionech soupeřů.

S využitím čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia