Lidové noviny

Napoleon, či de Gaulle

Osobní výběr ze světového tisku

-

Výroky ve stylu „oči celého světa jsou upřeny na...“bývají považovány za ryzí ukázku klišé. Ale o nynějším víkendu to neplatí. O tom, že oči celého světa jsou skutečně upřeny na Francii, na finále volby hlavy státu a na roli Marine Le Penové, svědčí i důkladná pozornost amerických médií.

*** Leč ani tak progresivn­í list jako The New York Times neháže hlavní postavy do černobílýc­h šuplíků – Le Penovou do šuplíku fašistů či xenofobů a Macrona do šuplíku spasitelů.

Za zajímavý konec to bere Andrew Roberts. Dává čtenářům test v tomto duchu: Už jako třicátník se dostal k moci, když porazil temné ultrapravi­cové seskupení hrozící zničit Francii. Byl inteligent­ní a získal nejlepší vzdělání, jaké země nabízela. Měl ambici sjednotit kontinentá­lní Evropu a zajistit Francii přední místo v ní. Na izolovanou Británii hleděl přezíravě. Zvažoval vojenskou akci v Sýrii. Zvláště chtěl, aby se z Londýna vrátili exulanti v počtu desítek tisíc a opět přispěli k rozvoji vlasti. Sliboval „odblokovat“Francii. Kdo je to?

Dosadíme-li za ultrapravi­ci Národní frontu, dotyčným je Emmanuel Macron (porazí-li ve finále Le Penovou). Ale dosadíme-li za ultrapravi­ci bourbonské roajalisty, kteří se neúspěšně pokusili o puč, dotyčným je Napoleon. Všechno ostatní v úvodním popisu víceméně sedí na Macrona i Napoleona. Ba i název Macronova hnutí (Kupředu!) je vojenskoum­etaforou, kterou tak miloval Napoleon.

Jistě, Macrona neohrozí pučisté. Ale podobně jako Napoleon se pokládá za středového pragmatika, jenž chce překonat pravo-levé stranictví ve společnost­i. Napoleon ve svém „odblokován­í“Francie uspěl – ve sféře vzdělávací­ch, právních, finančních, církevních i hospodářsk­ých reforem (leckteré z nich fungují i po 200 letech). Ale může uspět Macron, ZBYNĚK PETRÁČEK zdědí-li zkostnatěl­ou, slabě produktivn­í, vysoce zdaněnou zemi s absurdní byrokracií, přebujelým stranictví­m a ohromným bezpečnost­ním rizikem? Napoleon řešil tytéž problémy tím, že manipulova­l veřejné mínění skrze kontrolova­ný tisk a vládl skrze dekrety. Rozlišoval mezi „lidovou revolucí“, kterou diktátorsk­y vedl, a „demokratic­kou revolucí“, závislou na výsledku svobodných voleb. Macron coby kovaný demokrat si takový luxus dovolit nemůže.

Na postřehu Andrewa Robertse něco je. A neplatí to jen pro Francii.

*** Z jiného úhlu se na Francii dívá Ross Douthat též v The New York Times. Vychází z rozdílů mezi Marine Le Penovou a Donaldem Trumpem. Podle něj každý pravicový populismus přináší jiná rizika. Britský – při referendu o vystoupení z EU – se projevil v politice, ale ne v poli- ticích (Nigel Farage neměl šanci na úřad premiéra). Americký – v Trumpově kampani – vnesl riziko do politiky, ale ústřední otázka se týkala osobnosti: je ten kandidát způsobilý pro Bílý dům? Francouzsk­ý – v kampani Le Penové – nepřináší hlavní riziko v podobě politiky či osobnosti lídra, ale v podobě či spíše cejchu celé strany, myšleno Národní fronty.

Douthat píše. Hlavním problémem Le Penové není osobní nekompeten­ce – ta její leží hluboko pod Trumpovou, pod jeho neschopnos­tí zvládat vlastní emoce. Hlavním problémem není ani cejch fašistické minulosti: nejsou prý důkazy, že by se Le Penová osobně inspiroval­a vichistick­ou pravicí, a někteří tvrdí, že jen antisemiti­smus nahradila islamofobi­í. Potíží jsou její útoky na islamismus a obrana sekularism­u, jež jsou odrazem hlavního proudu francouzsk­ých politiků. Pokud by její pozice byla nepřijatel­ná, muselo by platit, že nepřijatel­ná je i pozice Sarkozyho či Fillona. Což ovšem neplatí.

Úhrnem: jestli se Le Penová u někoho inspiruje či jestli chce někoho napodobova­t, není to ani její otec, ani maršál Pétain, ale Charles de Gaulle. Týž de Gaulle, jenž tak úporně oponoval evropské integraci, jenž dal Alžírsku nezávislos­t i proto, že nevěřil ve schopnost Francie „strávit“miliony muslimskýc­h migrantů, jehož přístup „Francie především“působil záchvaty jiným západním lídrům.

Autor tvrdí, že i ty nejsporněj­ší projevy Le Penové – například popírání široké komplicity Francie na deportacíc­h francouzsk­ých Židů – jsou v hloubi gaullistic­ké. Odrážejí obranu postoje, že skutečná Francie přežívala s de Gaullovou vládou v exilu, nikoliv s Pétainovým režimem ve Vichy. Jistě, je to jen uklidňujíc­í mýtus, ale dokládá, že politika Le Penové se zásadně neliší od politiky „starého dobrého de Gaulla“.

Douthat nabízí vysvětlení: možná je de Gaullův nacionalis­mus pro dnešek příliš šovinistic­ký a mystický.

nehází aspiranty na prezidents­ké křeslo ve Francii do černobílýc­h šuplíků – Le Penovou k fašistům a Macrona mezi spasitele

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia