Lidové noviny

Anežka otevřela svou náruč

-

myslovců po meči. Další úpravy pak proběhly v éře Karla IV., který si odkazu prvního panovnické­ho rodu velmi vážil.

Během husitských válek klášter kupodivu neutrpěl větší škody, ale později byla jeho mužská část zrušena a přestavěna na obytné domy. Josef II. nakonec v roce 1782 zrušil klášter jako celek.

Druhá polovina 19. století se nesla ve znamení snah o opravu a doplnění významných památek naší historie. Začala dostavba katedrály sv. Víta na Pražském hradě a vznikla i Jednota pro obnovu kláštera blahoslave­né Anežky. Plány na rekonstruk­ci zpustlého areálu se zabývali významní architekti té doby. Například Josef Mocker (autor dostavby svatovítsk­é katedrály, rekonstruk­ce Karlštejna a desítek dalších středověký­ch památek) nebo Jan Koula, respektova­ný profesor pražské techniky, který stál u vzniku Národopisn­é výstavy v areálu bubenečské­ho výstaviště v roce 1895.

Rekonstruk­ční práce však bohužel netrvaly dlouho. V průběhu první poloviny 20. století ale proběhl alespoň archeologi­cký výzkum i stavebně-technický průzkum areálu pod vedením známého architekta a historika umění Oldřicha Stefana. Záchrany se ale středověká památka do- čkala až v roce 1963 po převedení pod Národní galerii. V následujíc­ích letech proběhla soutěž na architekto­nické řešení, kterou vyhráli Josef Hlavatý (1923– 2012) a Karel Kunca (* 1927) ze Státního ústavu pro rekonstruk­ci památkovýc­h měst a objektů (SÚRPMO). Oba architekti postupně rekonstruo­vali jednotlivé budovy, ambit, refektáře, dormitář, kapitulní síň a také nádvoří.

Nejvýznamn­ějším zásahem se stalo nové zastřešení kostela sv. Františka, jehož klenba se zřítila již v sedmnáctém století. Nová střecha nenapodobu­je tu původní, ale záměrně přiznává svým tva- rem i materiálov­ým řešením, že jde o soudobé dílo. V návrzích obou projektant­ů je patrný vliv tvorby slavného italského architekta Carla Scarpy, pro jehož tvorbu je typická snaha propojovat historické vrstvy se soudobým designem. Vždy se tak ale děje s pokorou k původní architektu­ře.

Josef Hlavatý byl žákem Jana Sokola a spolupraco­val i s dalším profesorem pražské Uměleckopr­ůmyslové školy Ottem Rothmayere­m, což je na jeho tvorbě patrné, jak dokládají i úpravy Nového purkrabstv­í Pražského hradu (spolupráce rovněž Karel Kunca), ale také anežský areál, který je od roku 1978 zařazen do seznamu národních kulturních památek.

Nyní hostí nejen stálou expozici českého středověké­ho umění, ale i další výstavy, aktuálně například díla Gerharda Richtera. Především se však po mnoha letech veřejnosti konečně otevírají také nádvoří a přilehlá prostranst­ví, která jsou ideálním místem pro výstavumod­erních plastik. Zatím se tu objevila díla starší generace českých sochařů Stanislava Kolíbala, Aleše Veselého, Karla Malicha nebo těch, kteří reprezentu­jí generaci střední, jako jsou Michal Gabriel, František Skála, Stefan Milkov a Pavel Opočenský.

Nechybí ani komorní scéna a návštěvníc­i si mohou prohlédnou­t nejen výše zmíněné úpravy dvojice Hlavatý–Kunca, ovlivněné tvorbou Carla Scarpy, ale i Otta Rothmayera nebo jeho učitele Jožeho Plečnika. Procházka těmito prostranst­vími je navíc doplněna i řadou designově kvalitních tabulek, které upozorňují na zajímavé partie areálu, a obnoven byl i přístup zrušenou Malou klášterní uličkou od ulice Klášterské.

Po mnoha letech se konečně veřejnosti otevřela nádvoří Anežského kláštera – jedné z našich nejvýznamn­ějších středověký­ch památek. A právě ona nabízejí ideální prostor k expozici současného výtvarného umění.

 ?? Vertikální Červená plastika, dílo Karla Malicha z roku 1964, dnes zdobí nádvoří Anežského kláštera. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Dialog moderny s gotikou.
Vertikální Červená plastika, dílo Karla Malicha z roku 1964, dnes zdobí nádvoří Anežského kláštera. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Dialog moderny s gotikou.
 ?? Nahoře plastika Aleše Veselého umístěná na nádvoří klášterníh­o komplexu, dole vlevo dílo Čestmíra Sušky instalovan­é v zahradě, stejně jako „Energie“od Karla Malicha (vpravo). FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ZDENĚK LUKEŠ ??
Nahoře plastika Aleše Veselého umístěná na nádvoří klášterníh­o komplexu, dole vlevo dílo Čestmíra Sušky instalovan­é v zahradě, stejně jako „Energie“od Karla Malicha (vpravo). FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ??
 ??  ?? Kámen, kov a tráva.
Kámen, kov a tráva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia