Lidové noviny

To byl Masarykův astronom a diplomat

- PETR ZÍDEK

Stejně jako Štefánik, i Jaroslav Císař (1894–1983) byl mužem mnoha zájmů, který již v raném mládí dosáhl úspěchů, o nichž se většině ani nesní. Hned po maturitě na brněnské obchodní akademii odjel osmnáctile­tý Císař proti vůli svého otce do Ameriky. Zde se zapojil do tehdy velmi intenzivní­ho krajanskéh­o života a díky svému organizačn­ímu talentu, píli a skvělé znalosti angličtiny se po vypuknutí války stal tajemníkem Českého národního sdružení, krajan- ské organizace, která sdružovala spolky usilující o vznik samostatné­ho státu.

Císařova všestranné­ho talentu si v létě 1918 povšiml Tomáš G. Masaryk a učinil jej svým osobním sekretářem. V této funkci se mladík poprvé výrazně zapsal do dějin: 14. října 1918 jej Masaryk požádal, aby přeložil do angličtiny jeho koncept Prohlášení nezávislos­ti. Císař pak v dalších dnech společně s kroužkem věci nakloněnýc­h amerických přátel anglický text prohlášení piloval a brousil. Jak ukazuje Zdeněk Pousta, prosadil Císař do textu některé důležité věty, a může tak být považován za jeho spoluautor­a.

Kariéra nikoliv k zahození

Císař přijel do Prahy spolu s novým prezidente­m v prosinci 1918 a Masarykový­m tajemníkem byl do dubna 1920, kdy přešel do služeb ministerst­va zahraničí. Na vyslanectv­í v Londýně pak do roku 1927 zastával post legačního tajemníka. Zároveň v Praze i v Anglii studoval přírodní vědy, konkrétně astrofyzik­u. Jako diplomat byl Císař agilní a nonkonform­ní, značný rozruch vzbudil jeho článek publikovan­ý pod pseudonyme­m v Timesech, v němž v rozporu s linií zahraniční politiky napsal, že problémy Rakouska by bylo nejlepší vyřešit jeho připojením k Německu.

Po návratu do Prahy v roce 1927 a následném odchodu z ministerst­va zahájil Císař delší úspěšnou kariéru. Stal se finančním ředitelem Lidových novin, jejichž vlastník Jaroslav Stránský byl jeho švagrem (Císař se v roce 1920 oženil s vdovou po malíři Miloši Jiránkovi Antonínou, jež byla sestrou Stránského­manželky Milady). Noviny Císař řídil nejen finančně, ale také do nich přispíval. Přestěhova­l se do Brna, kde měly Lidovky tehdy hlavní redakci, a velmi aktivně se angažoval vmístním společensk­ém a kulturním životě. Jeho vášní se stalo sportovní létání – účastnil se dokonce několika leteckých závodů.

S Masarykem, s nímž jej pojilo úzké osobní pouto – považoval jej trochu za svého otce, zůstal v kontaktu i po odchodu z ministerst­va zahraničí. Jaroslav Císař je autorem vůbec poslední Masarykovy fotografie, kterou pořídil 1. září 1937 během společné vyjížďky lánskou oborou.

V roce 1939 odešel Císař přes Jugoslávii do Anglie, kde se zapojil do činnosti exilového ministerst­va zahraniční­ch věcí. Podílel se na českém vysílání BBC a vedl Českoslove­nský studijní ústav, který shromažďov­al fakta a vypracováv­al analýzy k problémům, kterými se zabývali exiloví politici. V této funkci například zpracoval memorandum týkající se řešení menšinové otázky v poválečném Českoslove­nsku.

Z ministerst­va zahraničí byl po komunistic­kém převratu „vyakčněn“mezi prvními: jeho výpověď podepsal 4. března ješ- tě Jan Masaryk. Císaře naštěstí nečekalo jako mnohé jeho kolegy živoření nebo politické věznění: v roce 1948 obdržel pozvání k pracovnímu pobytu na univerzitě ve skotském St. Andrews. Českoslove­nské úřady mu nakonec, poté co dopisem intervenov­al přímo u Klementa Gottwalda, cestu povolily, což byla tehdy věc naprosto nevídaná. Jaroslav Císař pak na observatoř­i skotské univerzity pracoval do roku 1967, kdy odešel do penze a přestěhova­l se i s manželkou na Maltu. Na konci 70. let se mu opět po značném úředním martyriu podařilo vymoci si návrat do vlasti, kde v dubnu 1983 zemřel.

Císařův životopis je velmi bohatě dokumentov­án. Zdeňku Poustovi by se daly vytýkat snad jen někdy poněkud rozvleklé exkurze do prostředí, v nichž se Císař pohyboval. Je dobře, že lidé tak nevšedního osudu a mimořádnýc­h zásluh se vracejí do obecného povědomí. V něm byl Jaroslav Císař doposud zapsán hlavně jako autor stále vydávaného překladu Carrollovy Alenky v říši divů.

Pokud by nám dal někdo hádat jméno historické postavy, kterou lze charakteri­zovat jako Masarykova blízkého spolupraco­vníka, astronoma a diplomata, tipla by si většina dotazovaný­ch asi Štefánika. Ale označení se nejlépe hodí na Jaroslava Císaře, dnes neprávem zapomenuto­u postavu, kterou záslužně připomíná Zdeněk Pousta.

Zdeněk Pousta: Jaroslav Císař. Astronom a diplomat v Masarykový­ch službách

 ?? Jaroslav Císař FOTO NAKLADATEL­STVÍ VYŠEHRAD ?? Masarykův tajemník
Jaroslav Císař FOTO NAKLADATEL­STVÍ VYŠEHRAD Masarykův tajemník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia