Lidové noviny

Odnést si něco na památku

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Smaltovaný hrnek, modlitební knížka nebo pletený svetr. Na výstavě Odneseno – domov ve věcech jsou zdánlivě obyčejné předměty, které však mají pro své majitele velkou cenu. V Muzeu města Ústí nad Labem je k vidění výstavní kolekce z exponátů, které si odvezli Němci ze střední a východní Evropy, když museli opustit své domovy.

Vroce 2015 se v ústeckém muzeu konala výstava Tenkrát na Severozápa­dě, kde kurátor Tomáš Okurka představil příběhy česko-německé komunity za války. Během příprav navštívil Dům německého východu v Mnichově. Tato instituce od roku 1970 shromažďuj­e věci z rodinných archivů Němců z celé Evropy.

Každý z vystavenýc­h předmětů doplňuje krátký příběh, kde pamětníci popisují, jak probíhal jejich odchod z domova a co si vzali na cestu do neznáma

v Dobkovicíc­h nedaleko Ústí nad Labem. Jeho rodina tam měla statek, koncem války mu bylo šestnáct amusel bojovat v německé armádě. Když se vrátil v roce 1945 domů, zjistil, že celá vesnice byla zničena a rodiče zmizeli neznámo kam. Na jejich statku byli cizí lidé. Jediné, co zbylo, byl vlněný šál jeho babičky, který našel pohozený na zemi. Upletl si z něj svetr a měl ho u sebe, když odjel do Německa, kde ho uchovává dodnes.

Další pamětnicí, která poskytla to nejcennějš­í, co jí zbylo z původního domova, je Eva Weisová, která se narodila v Dlouhé Loučce na Olomoucku. V roce 1944 jí byly tři roky a k Vánocům dostala malou dětskou židličku. Tento dárek měla u sebe v roce 1945, kdy musela opustit rodnou ves. „Moje židlička nás doprovázel­a všemi uprchlický­mi tábory a byty mých rodičů až do jejich smrti. Pak jsem si ji vzala k sobě. Už 25 let je v mém mnichovské­m bytě. A také mě bude doprovázet do konce života. Vždyť mi ji přinesl Ježíšek.“

Poslední snímek rodičů

Zajímavý příběh vypráví Renate Becková-Hartmanová, která v pozůstalos­ti po matce objevila ručně vyrobený kalendář. Na listech papíru jsou fotografie jejích ro- dičů, kteří se brali v srpnu 1944 v Kryštofově Údolí na Liberecku. Několik týdnů po svatbě musel novomanžel na frontu. V boji byl zraněn a lékaři mu museli odoperovat spodní část obličeje. Pro paní Renate je tak kalendář plný fotek rodičů poslední vzpomínkou na dobu, kdy byli spolu, mladí a zdraví.

Na výstavě však nejsou jen příběhy z bývalého Českoslove­nska, ale také ze Sedmihrads­ka (dnešní Rumunsko). Ve vitríně je portrét tříleté Marie Guniové. V roce 1936 tmavookou dívenku namalovala Trude Schullerus­ová. Po válce museli Guniovi odejít do Německa, obraz si však vzít nemohli, protože bylo zakázáno vyvážet z Rumunska umělecké předměty. Maria dlouhé roky přemýšlela, jak ho dostat ze země. Nakonec jí pomohl její švagr – truhlář. V kuchyňském válu vyrobil skrýš a v něm obraz propašoval­a za hranice. Dnes má Maria obraz u sebe doma. Je to jeden z mnoha vzpomínkov­ých předmětů, které zůstávají v rodinách pamětníků. A jejich příběhy vypráví dál.

Odneseno – domov ve věcech. Muzeum města Ústí nad Labem, do 14. května, kdy se v 15 hodin koná komentovan­á prohlídka s kurátorem Tomášem Okurkou.

 ?? Friederike Niesnerová bydlela s rodiči v Brně. V dubnu 1945 museli odejít do Rakouska. Do batůžku si vzala plyšového medvídka. ?? Medvídek.
Friederike Niesnerová bydlela s rodiči v Brně. V dubnu 1945 museli odejít do Rakouska. Do batůžku si vzala plyšového medvídka. Medvídek.
 ?? Na listech papíru jsou fotografie rodičů Renate Beckové, kteří se brali v srpnu 1944 v Kryštofově Údolí nedaleko Liberce. Je to jediná vzpomínka na otce předtím, než narukoval. ?? Kalendář.
Na listech papíru jsou fotografie rodičů Renate Beckové, kteří se brali v srpnu 1944 v Kryštofově Údolí nedaleko Liberce. Je to jediná vzpomínka na otce předtím, než narukoval. Kalendář.
 ?? Když se Eduard Hlawitschk­a vrátil v roce 1945 domů, byli u nich na statku cizí lidé. Z vlněného šálu své babičky upletl tento černý svetr. 3× FOTO MUZEUM MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM ?? Svetr.
Když se Eduard Hlawitschk­a vrátil v roce 1945 domů, byli u nich na statku cizí lidé. Z vlněného šálu své babičky upletl tento černý svetr. 3× FOTO MUZEUM MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM Svetr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia