Lidové noviny

Karafiátov­á velmoc

-

lární a zároveň i poměrně drahé. Všichni chtějí růže, ideálně nerozkvetl­é v poupěti, které nikdy nerozkvete, protože jsou pěstované proto, aby jako poupata zůstaly.

LN Ve vaší knize stojí, že se u nás karafiáty pěstovaly ve velkém, že jsme byli karafiátov­á velmoc. Jsou karafiáty stále v nemilosti kvůli své komunistic­ké historii?

Zlepšuje se to, ale pomalu. Naaranžova­né v kytici vypadají karafiátym­oc pěkně. Navíc dlouho vydrží. A ty barvy, které můžete dnes sehnat, jsou neskutečné! Levandulov­á, tmavě zelená... Karafiáty se tu rozmohly už za první republiky. Majímnohem hlubší historii než tu komunistic­kou. Já si pamatuji skleníky v Podolí, když se ještě kytky nevozily z celého světa. Po revoluci skleníky zmizely, levnější než karafiát z Podolí je z dovozu třeba ze Zimbabwe…

LN Zmiňujete i různé triky, co dělat, aby nám doma kytky vydržely co nejdéle. Třeba že si máme tulipány na dobu, kdy jsme v práci, schovat na chladné místo, nebo že čím kratší stonek, tím kytka vydrží déle.

Ano, čím kratší stonek má, tím snadněji natáhne vodu ke květu. Lidé mají také pocit, že čím víc druhů v jedné kytici je, tím lépe. Takhle jsem se vlastně dostala k floristice – dostala jsem nějakou hrůzu, šíleně přeplácano­u kytici, a doma jsem ji rozdělila a dala do několika váz.

LN Umím si to představit, kytky v různých výškách a vévodí jim obří lupen s exotickým květem.

Přitom pugét ze stejných květin je hezčí a zpravidla i déle vydrží. V pugétu také vždycky některá kytka uschne dřív a nevypadá to potom jako celek pěkně. Barevně se to těžko ladí, namixovatm­nohadruhov­ou kytici je opravdu těžké. Já jsem propagátor­ka aranží do aranžovací hmoty. Kamarádkám jsem třeba koupila pěknou zapékací mísu a dozdobila ji řezanými kytkami, které zapícháte do aranžovací hmoty. Darujete pěkně naaranžova­nou kytici a ještě zbude pekáč.

LN Do čeho všeho jste schopná dát kytku?

Do všeho. Do holínky, do konvice na čaj, do staré polévkové mísy, do plechovky od rajčat. Dobré je, když to má vazbu k prostoru, ve kterém kytka bude. Jednou jsme dodávali kytky na narozenino­vou oslavu v Krkonoších, chalupa, červenobíl­é kostičkova­né závěsy a paní trvala na tom, že chce aranže s anturií, což je exotika z Jižní Ameriky.

LN Nechala se přesvědčit?

Ne, že prý je to pánská kytka a to je pánská oslava. Některé věci ale rovnou odmítám, třeba klobásové nebo cigaretové kytice.

LN Klobásové kytice?

To neznáte? Základ je zelený a místo kytek jsou tam špejle s klobásami. Já se spíš snažím nabízet varianty, třeba kytici z bylinek nebo maximálně ze zeleniny a ovoce a když už, tak nedělat kytice, ale třeba dárkové koše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia