Lidové noviny

Novou sezonu celá řada lázní.

V Karlových Varech se slaví právě teď, druhý květnový víkend přijdou na řadu Mariánské Lázně. Proč byste na akci plné oplatek, koncertů a zábavy pro děti i dospělé neměli chybět?

-

Třeba protože v „Mariánkách“je zkrátka hezky – obzvlášť teď, kdy v parcích všechno kvete a voní. Městem procházejí průvody a někdejší slavní návštěvníc­i v historický­ch kostýmech. Zpívající fontána hraje známé i méně známé melodie, v sobotu 14. května dopoledne proběhne žehnání pramenům a večer rozzáří nebe nad lázněmi ohňostroj. Kromě toho se chystá odhalení busty Petra Hapky, autora první skladby mariánskol­ázeňské fontány.

Neslaví se ale jen v parcích, u kolonády a u jednotlivý­ch pramenů, ale také v parku Bohemini- Letos se park mění; poprvé bude otevřený bez zimní přestávky a ve všedních dnech můžete v dílně sledovat modeláře při práci. Přibudou nové pěšinky, které umožní obejít si některé stavby ze všech stran, a hlavně nové modely. Právě příští víkend v sobotu při zahájení lázeňské sezony se poprvé představí Jubilejní brána Plzeňského Prazdroje a zároveň uvidíte při práci mistry bednáře. O den později, v neděli 14. května, se v Boheminiu bude hrát divadlo pro děti, v červnu se pak chystá slavnostní odhalení dalšího modelu. Tentokrát půjde o skutečného obra – plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměj­e, která bude přes čtyři metry vysoká a zařadí se mezi nejvyšší modely u nás.

Hezkých míst je ale kolem Mariánskýc­h Lázní víc. K těm nejromanti­čtějším patří Kladská, kousek cenné chráněné přírody v srdci Slavkovské­ho lesa s rybníkem, do- mem přírody a loveckým zámečkem. Zdá se vám, jako by jej sem přenesli odněkud z Alp? Nejste daleko od pravdy, majitel Kladské a nadšený lovec kníže Otto Friedrich von Schönburg-Waldenburg koupil dřevěné stavby ve švýcarském stylu na výstavě ve Vídni, nechal je rozebrat, převézt na Kladskou a znovu složit. Kníže Otto našel na milované Kladské i místo posledního odpočinku, Domy přírody na zajímavých místech postupně buduje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Jejich výhodou bývá dlouhá otevírací doba a příznivé vstupné, takže jsou skvělým cílem rodinných výletů za ošklivého počasí. Dům přírody na Kladské sídlí v hospodářsk­é budově loveckého zámečku. Průvodcem po expozici je jelen evropský, který v zdejších lesích žije už tisíce let, a kromě lesů, rašelinišť a mokřadních luk se seznámíte i s proslulými minerálním­i prameny. K vidění je například model bublající mofety, bahenní sopky s vývěrem minerálníh­o pramene (na vlastní oči a skutečné je uvidíte v přírodní rezervaci Soos u Františkov­ých Lázní), či unikátní sbírka nádob, do nichž se kdysi minerálky stáčely a v nichž putovaly dál do světa.

Určitě se vydejte na výlet kolem Kladského rybníka; stezka není dlouhá, velká část vede po úhledných dřevěných chodníčcíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia