Lidové noviny

Zeman dnes Babiše neodvolá

- KRISTIÁN LÉKO

Krizi živí i další odposlech ministra financí, jak „ladí noty“s novinářem Přibilem

PRAHA Včerejší setkání Miloše Zemana s Andrejem Babišem (ANO) na Hradě vyústilo v prezidento­vo vyjádření, že návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání Babiše z pozice ministra financí je v rozporu s koaliční smlouvou. K právoplatn­ému odvolání by prý bylo nutné její vypovězení. Premiér navíc nepředloži­l Zemanovi návrh na nového ministra, což je dle prezidenta nezodpověd­né.

„Premiér nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“dodal Hrad s odkazem na Sobotkův návrh odvolat Babiše k dnešku. Prezident chce odvolání řešit až po návratu z Číny, po 18. květnu. Do té doby tedy Babiš zřejmě zůstane ve vládě i resortu financí. „Článek 74 ústavy říká: Prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Žádné další podmínky v ústavě nejsou,“reagoval Sobotka a vyzval prezidenta k respektová­ní ústavy. Jeho postoj potvrzují pro ČTK ústavní právníci, již zdůrazňují, že ústava je nad koaliční smlouvou.

Na webu se včera objevila už třetí tajně pořízená nahrávka Andreje Babiše, který na ní s noviná- řemMarkem Přibilem řeší načasování publikace materiálů citlivých pro ČSSD. Bývalý redaktor MF DNES Babišovi údajně poskytl dokumenty pocházejíc­í z policejníh­o spisu k výbušné kauze Beretta. V ní jsou policisté a žalobci podezřelí, že vytvořili systém na vynášení informací ze spisů a z vytváření kompromitu­jících materiálů.

Dle Přibila by zveřejnění poškodilo ČSSD a ODS. Na záznamu se ptá Babiše, kdy informace publikovat. „Já bych to načasoval někdy před ten jejich sněm socanský a něco před volbami,“říká Babiš na nahrávce, opět uveřejněné na Twitteru pod jménem Julius Šuman. Pokračován­í čtěte na straně 6 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia