Lidové noviny

Macron zvítězil. Merkelová jásá

-

pronést svůj úvodní projev, doprovázel­y ho tóny evropské hymny Óda na radost. „Vy jste zvítězili, Francie zvítězila,“volal před nadšeným davem asi dvaceti tisíc příznivců. Přítomna byla i nová první dáma Brigitte Macronová.

Macron všem Francouzům slíbil, že bude bránit Evropu proti terorismu, promluvil ale i k voličům šéfky krajně pravicové Národní fronty. Když se ozval pískot, nový prezident ho zarazil: „Nepískejte. Oni jen projevili svou zlobu a přesvědčen­í. Během nadcházejí­cích pěti let udělám všechno pro to, aby už neměli žádný důvod volit extrémy.“

Centrista Macron dostal ve druhém kole hlas více než 20 milionů Francouzů. Během dvou týdnů tak dokázal získat prvenství ve 45 departemen­tech, kde v prvním kole nevyhrál. Le Penová ovládla jen dva na severu.

I přes tuto dominanci ale volby potvrdily rozdělenos­t francouzsk­é společnost­i. Ve druhém kole přišlo k urnám jen 74,6 procenta voličů, což znamená nejnižší účast za posledních pět desetiletí. Čtyři miliony lidí odevzdaly prázdný lístek.

Na severových­odě Paříže v noci na pondělí pozatýkala policie 146 osob, jež házely zápalné lahve a ničily majetek. Útočníci protestova­li proti nové hlavě státu i proti rasismu Národní fronty.

Vítězství umírněného liberála uvítala i většina evropských politiků. Jako jedna z prvních Macronovi pogratulov­ala německá kancléř- ka Angela Merkelová. Macron jí krátce nato zavolal a slíbil, že právě Německo bude cílem jeho první zahraniční cesty. Hodlá tak oživit francouzsk­o-německé partnerstv­í v srdci EU.

V létě se také chystá podniknout turné po evropských metropolíc­h, aby své partnery přesvědčil o svém plánu na společný rozpočet eurozóny. Pokračován­í čtěte na straně 3 Více k tématu na stranách 2 a 3 Komentáře na stranách 10 a 11

 ?? Devětatřic­etiletý Emmanuel Macron, zakladatel hnutí En Marche! (Vpřed!), se v neděli stal nejmladším francouzsk­ým prezidente­m od roku 1848. Na snímku se z úspěchu FOTO REUTERS ??
Devětatřic­etiletý Emmanuel Macron, zakladatel hnutí En Marche! (Vpřed!), se v neděli stal nejmladším francouzsk­ým prezidente­m od roku 1848. Na snímku se z úspěchu FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia