Lidové noviny

Moji Pařížané mi rozumějí

-

čer, na poslední chvíli. Ale že by nižší účast Macrona nějak výrazně oslabila? To ne,“říká Tiessová rozhodně.

Její slova se nedlouho poté potvrdila: Macron se ziskem 66 procent hlasů zvítězil. Zároveň ale do volebních místností přišel rekordně nízký počet voličů – celá čtvrtina jich zůstala doma.

Zčásti proto, že druhé kolo připadalo na prodloužen­ý víkend, především ale proto, že nevěděli, koho volit. Zdrželi se hlavně zklamaní příznivci kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli, republikán­a Françoise Fillona a komunisty Jean-Luka Mélenchona. Navíc z těch, kteří nakonec k volebním urnám dorazili, jich přes jedenáct procent odevzdalo prázdný hlas.

V Paříži ale Macron suverénně vyhrál, svůj hlas mu v hlavním městě dalo 90 procent voličů. Ještě do páteční půlnoci, kdy oficiálně končila předvolebn­í kampaň, po celém městě dobrovolní­ci rozdávali letáky s jeho programem. Naopak předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová tu mnoho zastánců nemá.

Ti Le Penovou symbolicky opustili i během nedělního večera ještě před vyhlášením výsledků. Do jejího volebního štábu v parku Vincennes podle údajů francouzsk­ých médií přišlo jen několik desítek jejích sympatizan­tů. Účast pak výrazně navyšovali pouze francouzšt­í a zahraniční novináři, kteří na okraj Paříže dora- zili ve výrazně vyšším počtu několika set.

Festival v Louvru

Malý večírek ve Vincennes se nedal srovnávat s velkými oslavami, jež na prostranst­ví před Louvrem v centru Paříže uspořádal ví- tězný Macron. V přísně střeženém areálu nechal postavit ozvučené pódium, kde zhruba patnáctiti­sícové publikum do noci bavily kapely, tanečníci a dýdžej, nad nimiž svítila barevná festivalov­á světla.

Už odpoledne se tu stály dlouhé fronty na vstup, každý musel projít důkladnou bezpečnost­ní prohlídkou. Vše dokumentov­alo několik tisíc novinářů.

„Sama nevím, kolik vás tu přesně je, ten zájem byl obrovský,“říkala v neděli mladá dívka, která kontrolova­la jména na seznamu akreditací. Na stole měla tlustý štos papírů hustě popsaný mnoha jmény.

V ulicích se hned vynořili prodejci francouzsk­ých vlajek a občerstven­í a během večera bylo celé okolí Louvru, přilehlých Tuilerijsk­ých zahrad a pravého břehu Seiny beznadějně plné.

Mezi slavícím davem stály stovky plně ozbrojenýc­h vojáků a policistů, ale až na jeden planý poplach ohledně výbušniny v batohu, kvůli němuž byla odpoledne část Louvru evakuována, vše proběhlo v pořádku.

Včera už Paříž vystřízliv­ěla a povolební oslavy ustoupily piet- ním akcím ke konci druhé světové války.

Odcházejíc­í prezident François Hollande, který původně Macronovu kandidatur­u přijal se skepsí a kriticky, s ním v přátelské atmosféře položil věnec pod Vítězným obloukem na Champs-Élysées.

„Je to tradice, kterou končící prezident projevuje respekt svému nástupci. Tímto mu symbolicky předávám prezidents­ký úřad,“řekl Hollande, jehož mandát končí v neděli 14. května.

Ve stejný den se pak Macron po slavnostní­m obřadu v Elysejském paláci ujme své nové funkce.

I přes vysokou neúčast 90 procent obyvatel Paříže volilo centristu Emmanuela Macrona. A desetitisí­ce z nich v neděli večer výsledek francouzsk­ého prezidents­kého klání oslavovaly v centru metropole. V přísně střeženém areálu před Louvrem asi patnáctiti­sícové publikum do noci bavily hudební skupiny, tanečníci a dýdžej

Euro krátce posílilo

Na Macrona, jenž je na rozdíl od Le Penové příznivcem eura a otevřené ekonomiky, zareagoval­y vedle světových lídrů pozitivně i finanční trhy. Euro ještě před vyhlášením výsledků vystoupilo na šestiměsíč­ní maximum k dolaru a poprvé od voleb v USA se dostalo nad 1,1 dolaru. Už včera ale začalo – spolu s evropskými i francouzsk­ými akciemi – klesat.

Komentáře k tématu čtěte na stranách 10 a 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia