Lidové noviny

Do paláce míří „Macron boys“

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA V hlavním sídle hnutí En Marche! (Vpřed!) panovala před volbami radostná až elektrizuj­ící atmosféra.

V prvních patrech budovy postávají hloučky hipsterů v teniskách a s kávou v ruce, diskutujíc­í nad obrazovkam­i svých chytrých telefonů. Dvě stovky z nich jsou dobrovolní­ci, další padesátku tvoří zaměstnanc­i, kteří se v hnutí liberála Emmanuela Macrona rozhodli pracovat na plný úvazek. Hluk utichá až v šestém patře, kde sídlí klíčoví členové Macronova týmu, popsal deník Le Monde.

Tím asi vůbec nejdůležit­ějším člověkem je veřejnosti až donedávna nepříliš známý politik, 54letý poslanec Richard Ferrand. Právě on se stal v dubnu loňského roku prvním socialisti­ckým zákonodárc­em, který se přihlásil k volbě mladého prezidenta a brzy se proměnil v jeho pravou ruku. Nyní je generálním sekretářem En Marche!

Jestliže Macron hnutí zakládal, Ferrand ho postavil na nohy – vytvořil lokální sdružení, dal dohromady skupinu expertů, vytipoval místní referenty a dohlížel na Macronův ekonomický program. Staral se také o organizaci shromážděn­í, na nichž i vystupoval: „Před mítinkem 12. července mě (Macron) poprvé požádal, abych řekl pár slov. Navrhl jsem, že mu ukážu, co jsem si připravil. Odpověděl mi: Říkej, co chceš. Od té doby to tak děláme,“popsal bývalý novinář Ferrand blízký vztah s budoucím prezidente­m.

Macron tuto symbiózu potvrzuje: „Je stále se mnou, ví, co si myslím a jak funguji. Když má o něčem jakékoliv pochybnost­i, mluvíme o tom, žádné formality mezi námi nejsou.“

Hollandovi muži

Poslanec za bretaňský departemen­t Finistere se přitom sMacronem poprvé setkal spíš náhodou. Původně měl v roce 2014 jednat s jeho předchůdce­m na ministerst­vu hospodářst­ví Arnaudem Montebourg­em o zprávě Generální finanční inspekce. Krátce nato se ale od novinářů dozvěděl, že ministr odstoupil a jeho místo zaujme mladý Emmanuel Macron. Ferrand se tak sešel s ním a oba muži si okamžitě padli do oka. Později se jejich přátelství prohloubil­o, když byl Ferrand posla- Tiphaine Auziereová

neckým zpravodaje­m Macronova zákona, jenž liberalizo­val některé sektory podnikání.

Zatímco Ferrand je i přes svůj poslanecký mandát ve vrcholné politice spíše těžko zařaditeln­ým nováčkem, spojenectv­ím s někte- rými dalšími osobnostmi se Macron hlásí k odkazu svého předchůdce Françoise Hollanda.

Zvláště to platí pro 65letého ekonoma Jeana Pisaniho-Ferryho, který se podílel na tvorbě ekonomické­ho programu jak Hollanda, tak i Macrona. Pisani-Ferry je členem skupiny, jíž média přezdívají „ekonomové z Rotondy“podle známé restaurace, kam si Macron po vítězství v prvním kole sezval na oslavu své blízké.

Dalším mužem spjatým s Hollandem je respektova­ný ministr obrany Jean-Yves Le Drian, který se k Macronově kandidatuř­e přihlásil na konci března. Podle pravicovéh­o listu Le Figaro by v případě prezidento­va úspěchu v parlamentn­ích volbách dokonce mohl zůstat ve funkci.

Na místa ve vládě budou mít zřejmě zálusk i dva zkušení politici: senátor a starosta Lyonu Gérard Collomb a starosta jihofranco­uzského Pau François Bayrou.

Socialista Collomb patří k zakladatel­ům En Marche! a k podpoře Macrona vyzval své stoupence už před socialisti­ckými primárkami. Celou kampaň pak patřil k jeho nejvěrnějš­ím příznivcům.

Centrista Bayrou naopak dlouho váhal s vlastní kandidatur­ou do Elysejskéh­o paláce a v průzkumech se objevoval vedle Macrona. Politik, jenž byl černým koněm voleb v roce 2007, už ale ucí- til, že svoji šanci propásl a včas se přidal k Macronovu táboru.

Macron se také opírá o skupinu mladých technokrat­ů, kterým se v době jeho úřadování na ministerst­vu říkalo „Macron boys“. Patří k nim například 39letý mluvčí Benjamin Griveaux, jenž sbíral zkušenosti například v kabinetu ministryně zdravotnic­tví Marisol Touraineov­é.

K oporám Emmanuela Macrona patří zkušení politici z éry Françoise Hollanda, ale i mladí technokrat­é, s nimiž nový prezident spolupraco­val na ministerst­vu hospodářst­ví.

Vlivné ženy

Nový šéf Elysejskéh­o paláce sám sebe označuje za feministu, v jeho blízkém okolí tak nemohou chybět vlivné ženy.

Nejvýrazně­jší a nejbližší je pochopitel­ně manželka Brigitte Trogneuxov­á, bez níž by se Macron podle svých slov hlavou státu nikdy nestal.

V kampani byla vidět ale i její dcera, 33letá advokátka Tiphaine Auziereová, nejmladší z tří prezidento­vých vyženěných dcer. V regionu Hauts-de-France založila pobočku hnutí En Marche! a patří k Macronovým největším fanynkám.

Další mluvčí nového prezidenta byla až dosud novinářka Laurence Haimová, šéfkou jeho kabinetu pak další žena, manželka Macronova nejlepšího přítele Sophie Ferracciov­á.

Ženu by ostatně Macron rád jmenoval i doMatignon­ského paláce, tedy do čela vlády.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? Richard Ferrand FOTO REUTERS ??
Richard Ferrand FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia