Lidové noviny

„Trumpův“klimatolog míří za Klausem

Americký popírač globálního oteplování Richard Lindzen podpoří v Praze novou expreziden­tovu knihu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Americký prezident Donald Trump dokonale rozdělil vědeckou obec nejen doma, ale i v cizině. Zatímco většina poukazuje na to, že Trumpova administra­tiva škrtá federální rozpočet na vědu a výzkum a Spojeným státům tak ve srovnání třeba s asijskými zeměmi ujíždí vlak, menšina je přesvědčen­a, že se stále vyhazují miliardy dolarů na pseudověde­cká bádání.

K této kriticky naladěné minoritě patří i Richard Lindzen, emeritní profesor meteorolog­ie na prestižním Massachuse­ttském technologi­ckém institutu (MIT), který v Trumpovi vidí návrat zdravého rozumu do vědecké politiky. Lindzen, jenž zastává názor, že globální oteplování není o nic věrohodněj­ší než magie, příští pondělí přijede do Prahy.

Americký vědec, který platí za jednoho z hlavních obhájců Trumpovy vědecké doktríny a čelního popírače klimatolog­ie, v české metropoli podpoří novou knihu bývalého prezidenta Václava Klause. Ta tento týden vychází pod titulem Zničí nás klima nebo boj s klimatem.

„Klaus se s profesorem Lindzenem několikrát v USA sešel, zná jeho názory a je rád, že s ním bude v Praze diskutovat. Je to ale shoda náhod, Lindzen do Prahy nepřijíždí jen kvůli Klausově knize,“říká Petr Macinka, manažer Institutu Václava Klause (IVK).

Kontroverz­ní petice

Lindzen, který je členem konzervati­vního Cato Institute, kde nedávno řečnil také Klaus, není ovšem úplně bezkonflik­tní vědec a část vědecké obce považuje jeho argumenty za příliš ideologick­é.

Svědčí o tom i kontroverz­e kolem petice, kterou Lindzen letos v únoru zaslal do Bílého domu. Společně s 300 signatáři v ní Trumpa nabádal, aby USA co nejrychlej­i vystoupily z klimatické- ho panelu OSN, který koordinuje celosvětov­é snahy o redukci oxidu uhličitého v ovzduší. Podle Lindzena povedou výdaje na boj s klimatický­mi změnami k větší chudobě třetího světa.

Petice se ovšem nelíbila součas- ným vědeckým špičkám na MIT, které Lindzena nařkly, že zneužívá pověsti své alma mater. „My všichni, kteří se věnujeme porozumění klimatu, vám chceme napsat, že vaše názory nesdílíme. Nejen my, ale převážná většina vědecké obce, která se profesioná­lně věnuje studiu klimatický­ch změn,“stojí v listu, který má před Lindzenový­mi názory varovat.

V IVK, který pražskou debatu s Lindzenem pořádá, nic z toho zřejmě nezazní. A samotná deba- ta v pražském Autoklubu, kterou moderuje Klaus, se ponese v duchu vzájemného přitakáván­í. Mimo jiné proto, že se expreziden­t s kontroverz­ním vědcem v penzi perfektně shodují.

Také Klaus je ve své nové knize, která vychází deset let po jeho Modré, nikoliv zelené planetě, přesvědčen, že alarmismus a „environmen­talistická propaganda“vyhrála v politice a ve školní výuce.

„Zelená ideologie a její extrémní odnož, klimatický alarmismus, jsou servírován­y našim dětem a vnoučatům jako nesporné pravdy. Rodiče se tomu příliš neprotiví, neboť nemají silný názor (jsou do značné míry i oni sami svedeni z cesty) a nemají (a nesnaží se mít) dostatečné argumenty,“píše ve svém novém opusu Klaus.

Podle bývalého prezidenta je třeba proti alarmistům bojovat ideově. „Naší věčnou povinností je tento boj nevzdávat,“dodává v knize pateticky Klaus.

 ?? (vlevo) platí za jednoho z hlavních obhájců Trumpovy „vědecké“doktríny FOTO REUTERS ??
(vlevo) platí za jednoho z hlavních obhájců Trumpovy „vědecké“doktríny FOTO REUTERS
 ??  ?? Richard Lindzen
Richard Lindzen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia