Lidové noviny

Jeden soud pro opilé řidiče stačí

Úplatný soudce

- KRISTIÁN LÉKO

Návrh poslance Marka Bendy (ODS) naboural reformu, která by rozmělnila agendu dopravních trestných činů mezi pražské soudy a tím zabránila opakování kauzy úplatného soudce Havlína.

PRAHA Čtyři roky uběhly od obvinění zkorumpova­ného soudce Ondřeje Havlína, který na Obvodním soudu pro Prahu 2 ovlivňoval proces ve prospěch opilých řidičů a dalších delikventů. V policejníc­h odposlešíc­h se chlubil, že si takto přišel až na 50 tisíc korun za měsíc.

„Korupce představov­ala běžnou součást jeho pracovního života,“řekl o něm kladenský soudce Petr Sedlařík, když ho v červenci 2015 poslal za mříže. Havlín si odpykává pět a čtvrt roku za mřížemi, ale zákonná úprava, která mu kšefty umožnila, zůstává stále beze změny.

Obvodnímu soudu pro Prahu 2 totiž stále zůstává zachována výlučná specializa­ce na dopravní trestné činy spáchané v metropoli. Ty už od 70. let řeší namísto ostatních pražských soudů. Ministerst­vo spravedlno­sti v novele procesních předpisů navrhlo její zrušení. „Koncentrac­e rozhodován­í o těchto trestných činech u jednoho soudu s sebou nese určitý korupční potenciál, což lze demonstrov­at i nedávným odsouzením bývalého soudce ( Havlína – pozn. red.) souvisejíc­ím s jeho rozhodován­ím o trestných činech v dopravě. Nelze vyloučit, že rozsah trestné činnosti byl ovlivněn tím, že u Obvodního soudu pro Prahu 2 jsou koncentrov­ány trestné činy v dopravě,“zdůvodnil změnu resort Roberta Pelikána (ANO).

Současný systém považuje za korupční lákadlo i Petr Sedlařík. „Je skutečně faktorem, který velmi výrazně nahrává tomu, že k něčemu takovému mohlo dojít. Taková moc soustředěn­á do rukou pár lidí je velice nebezpečný­m faktorem. Podle mě je takto široká specializa­ce zbytečná. Na této kauze je vidět, že korupční prostor je natolik velký, že jde o jas-

Soudcem byl jmenován už v komunistic­ké době. K profesi se vrátil po roce 2000, kdy skončil jako velvyslane­c v Bulharsku.

V únoru 2013 byl policií obviněn, že jako soudce minimálně v 17 případech přijal úplatek.

Nyní si odpykává pět a čtvrt roku ve vězení.

ný přežitek,“řekl LN po odsouzení Havlína.

Benda vrací úder

Ránu této reformě však zasadilo nedávné zasedání sněmovního ústavně-právního výboru, který podpořil návrh poslance Marka Bendy (ODS) na zachování spe- cializace Obvodního soudu pro Prahu 2. „Mám dojem, že je dobré, aby na území hlavního města padaly za trestné činy v dopravě pokud možno stejné či podobné tresty, a že není vůbec na škodu, když je zde větší míra specializa­ce. Vysvětlení ministra mi nepřipadá moc věrohodné. A jen skutečnost, že někdo z hnutí ANO prohlásí, že je někde korupční potenciál, mě o ničem nepřesvědč­uje,“řekl LN Benda.

V pražské justici přitom panuje shoda na tom, že specializa­ce nedává smysl. „Odstranit specializa­ci ve věci dopravních trestných činů se snažili všichni předsedové Městského soudu v Praze asi již minimálně od osmdesátýc­h let minulého století. Jde totiž o právní úpravu vysloveně nebezpečno­u z hlediska koncentrac­e nijak zvlášť speciální agendy s vysokým korupčním potenciále­m do jednoho místa. Přitom žádný jiný kraj takovou úpravu nemá a žádné potíže jim to nepřináší, jen pozitiva,“míní Libor Vávra, který z pozice předsedy Městského soudu v Praze stojí v čele justice v metropoli.

Ministersk­ý návrh přitom pod- poruje i dotčený soud. „Již několikrát jsme navrhovali legislativ­ní změnu, a to z důvodu stejnoměrn­ého rozložení věcí mezi všechny pražské soudy,“sdělila LN Marcela Pröllerová, ředitelka správy Obvodního soudu pro Prahu 2. Podle statistik totiž připadá na jednoho soudce tohoto soudu více než trojnásobe­k věcí než na ostatních pražských soudech. Soud přitom po Havlínově kauze učinil i organizačn­í opatření, aby se něco podobného nemohlo opakovat. „Šlo ale primárně o selhání jednotlivc­e, nikoliv systému. Na vyřizování trestných činů v dopravě se dnes podílejí všechna trestní soudní oddělení, čímž je korupční riziko podstatně snižováno,“dodává Pröllerová.

Aktuálně novela čeká na druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Podle ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) by byla škoda, kdyby zrušení specializa­ce neprošlo. „Je to nefunkční přežitek. Určitě se na plénu pokusíme to ještě změnit,“řekl LN. „Debata o tomto návrhu se ještě určitě povede a bude záležet na většině ve sněmovně. Jak vždy upozorňuji, mám právě jeden hlas,“dodává poslanec Benda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia